Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2017 16:28 - Пътепис: Валенсия, новогодишна приказка
Автор: geo Категория: Туризъм   
Прочетен: 19487 Коментари: 3 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Около посрещането на новата 2017 година изкарахме цели 7 дни в страхотна Валенсия, така че ще използвам да опиша накратко впечатленията си за града и някои съвети за пътуващите, подкрепени, както обикновено, с обилно количество снимки.

Уцелихме страхотно време, с температури 15-ина градуса над софийските (15-16 градуса максимални), но се усещаше по-хладно, а особено сутрин си беше направо студено. Всеки ден се радвахме на слънце и на перфектно синьо небе, само за снимки!

Пътуване до Валенсия

Пътувахме, разбира се, със самолет. Самолетни билети до Валенсия се намират доста по-лесно на достъпни цени, като директно летят към момента (2017г.) Wizz Air, а RyanAir летят до относително близкия град Кастейон. Iberia летят с прекачване в Мадрид и обикновено доста по-скъпо, ако пътувате само с раница на гърба.

Хотели и настаняване

При избора на място за настанавяне препоръчвам да е в центъра на града, в квадрата между булевард Gran Via Ferrаn el Catтlic, булевард Gran Via del Marquйs del Tъria и градините Jardines del Turia, които следват извивките на бившата река. Повечето локации, които ще искате да посетите ще са в тези граници и ще е доста по-неудобно (и скъпо) ако се налага да се качвате на транспорт за всяко излизане. Района близо до Torres del Quart е особено добра локация, вкл. заради близостта до ключова метро-станция.

Ние избрахме за база една от локациите на апарт-хотел ValenciaFlats, които мога да препоръчам горещо: отлични нови, големи, добре обзаведени и чисти апартаменти с чудесно съотношение цена/качество. Чудесно обслужване.

Транспорт във Валенсия

Във Валенсия има добре развито метро с множество линии, като много се припокриват в немалка част от маршрута си. С метро може да се стигне почти до всякъде, освен, за съжаление, до ключовата забележителност "Градът на Изкуствата и Науките". Най-близката до него метростанция е на 15-ина минути добро ходене пеша.

Съответно препоръчвам метрото навсякъде, където можете да го ползвате, а до гореспомената забележителност можете да хванете автобуси, като например 95, 35, 15, 25 и други.

Цените на билетите са нормални за Европа, като взимането на карта за метрото е почти задължително - примерно за 10 пътувания.

Таксита имаше много, характерно е, че са бели и индикатора дали таксито е свободно е на покрива на колата. Относително евтини са, за 4 души в някои случаи ще са по-евтини от градския транспорт. Част от такситата имат вместо знак "TAXI" числата 1 2 3 до индикатора на покрива, като в различни случаи свети различно число, но така и не ми стана ясна схемата с тези таксита.

Valencia Card

Някои калкулации, които направих, показват, че най-изгодната опция за хора, които не се боят от малко ходене пеша е да се купи 7-дневната карта с остъпки за музеите и атракциите, към която няма включен транспорт, а да се купи карта за метрото или за целия градски транспорт отделно. Реално всичко е на едно място и нужда от транспорт има реално само до 2 от големите туристически атракции.

Картата на центъра на града, приложена към Valencia Card е най-ужасната, с която някога ми се е налагало да боравя. Атракциите се виждат ясно, но картата не отговаря добре на реалността, което прави кривването в грешни посоки почти неизбежно. Ползвайте GPS (примерно Google Maps). Сложните улици и кръстовища в стария град не улесняват ситуацията.

Инфраструктура

Градът има чудесна инфраструктура, отлично приспособена за майки с колички и хора с трудности с придвижването. Реално забравих какво е да си вдигаш крака, за да стъпиш от улицата на тротоара, а толкова майки с колички и инвалиди, колкото видях там за 7 дни в София не виждам и за половин година по улиците.

Излишно е да казвам, че нямаше нито една разместена плочка или разбит тротоар за седем дни стабилно ходене. Относително зелен град, с доста дървета и паркове, чудесно поддържани. Много спортни площадки и детски забавления, като например парка Гъливър в парка по реката. Чудесен град за пешеходни разходки.

Ако искате да изследвате града на колело, то колела под наем има на много места, а мрежата от велоалеи е отлична.

Храна и напитки

Има много изкушения за ценителите както на добрата кухня, така и на хапването на крак. Реално нямаше място, където да сме яли, и да не е било вкусно. Опитахме и местните специалитети като Валенсианската паеля, така и Италианска кухня, така и храна тип фаст-фууд, на различни места и всичко беше отлично. Имат много добър сладолед и множество пекарни, предлагащи тестени изкушения от всякакъв калибър.

От виното, което опитах, не бях особено доволен. 1 от 3 не е особено добър резултат, имайки предвид, че бяха среден клас вина. Може би просто съм имал лош късмет.

Духът на Валенсия

Архитектурата и устройството на града предразполагат към спокоен, но активен живот. Хората са като цяло спокойни и рядко има твърде забързани пешеходци, да не говорим за шофьори.

Валенсианци знаят как да се забавляват, като ви съветвам ако пътувате до Валенсия да проверите дали има някакви фестивали или подобни събития, които се провеждат докато сте там и непременно да отидете.

Ние случайно се натъкнахме на един от завоите на бягането на Свети Силвестър, на 30-ти декември и беше страхотно. Първо, уцелихме един ъгъл, на който няколко барабаниста правеха супер настроение и второ - никога не съм предполагал, че толкова много хора могат да се включат в подобно бягане, като почти всеки се беше постарал да е в оригинален и забавен костюм. За съжаление нямах фотоапарат в себе си точно тази вечер, за да хвана поне част от пъстротата, която се точеше пред очите ми в продължение на повече от час.

Самото посрещане на Нова Година на централния площад не беше нещо кой знае какво обаче. Музикалния подбор беше не особено сполучлив (DJ), зарята беше по-малка от тези, които у нас се правят при откриването на сгради и като цяло беше леко разочароващо. Минавайки по улиците на връщане ми направи впечатление, че нямаше почти никаква пиротехника извън това, никакви самодейни изпълнения, да не говорим за подхвърляне на пиратки.

Забележителности във Валенсия

За да видите всички забележителности препоръчвам да си отделите поне 5 дни. Да се види целия Град на Изкуствата и Науката, заедно с Океанографик, за един ден е възможно, но относително набързо и то само ако пропуснете Хемисферик IMAX киното. Ако сте с дете или деца, които разбират английски, си сложете два дни задължително. За киното съм леко раздвоен, но все пак бях доволен, че изгледах един филм там.

Поне половин ден ви трябва за зоологическата градина, която задължително трябва да видите. За самия стар град с църквите и поне 2-3 от музеите в него ще ви трябва ден.

Бих препоръчал и Военно-историческия им музей с впечатляващата му сбирка, както и Музея на Природните Науки в парк Jardines del Real o Viveros (и самия парк, разбира се). Виждал съм доста музеи и тези във Валенсия не ме впечатлиха до "wow", но като цяло представянето на колекциите е много добре и имаше доста добри попадения.

Музея на малките фигурки е по-интересен, отколкото звучи. Не успяхме да видим този на керамиката, заради особеното работно време по празниците. Не успяхме да видими ботаническата градина, по същите причини. Не навсякъде в музеите има преводи на английски.

Снимки

Следват най-добрите ми снимки от Валенсия с кратък коментар, като можете да кликните на всяка за по-добро качество. Връзки към албумите ми с всички снимки от пътуването в пълно качество има отдолу.

Започвам с по-общите кадри от града, след това забележителностите.

Северната гара с любопитната си архитектура:

image

Детайлите по фасадите на сградите са изпипани навсякъде! Разбира не толкова шарени колкото тази на гарата:

image

Керамиката за външна и вътрешна облицовка е на почит:

image

Още един детайл от сграда (ако исках да ги снимам всичките, просто нямаше да ми стигне времето само това да правя):

image

Фонтан на централния площад Ajuntament de Valencia:

image

Не е от забележителностите, но определено трябва да влезе в списъка на архитектурните такива:

image

Фасадата на музеят на керамиката с декорация от алабастър в средата. Сградата е бивш дворец:

image

Площад Рейна с Катедралата на Валенсия:

image

Централния пазар или по-скоро еквивалента на Централни хали - композиция от фигурки на религиозна тематика. Изключително популярни са и има дори специални магазини, които продават само фигурки и аксесоари за построяването на подобни сцени.

image

Подобна сцена, но вече с фигури в реален размер - на площад Рейна (на заден фон - катедралата на Валенсия):

image

Музея на малките фигурки - модерна тематика - филми:

image

и пресъздаване на мащабна битка, изпипана до последното камъче и тревичка:

image

Навсякъде по улиците има портокалови дървета. Това конкретно е в двора на бившата борса за Коприна.

image

Огромни фикусови дървета, но не чак толкова като тези в Кадис!

image

Пристанището с яхтите:

image

Плажът:

image

Нощна Валенсия също впечатлява - навсякъде ефектно осветление:

image

image

Площад Virgen с фонтана и катедралата на заден фон:

image

Коледната украса също беше оригинална:

image


Серия снимки от Кулите Куарт (Torres de Quart), историческа порта на града, построена 16 век, атакувана неуспешно от войските на Наполеон в началото на 19-ти век (оттам и драскотините по 4-метровите стени):

image

image

image

image

От горе се открива чудесна гледка към града:

image

image

което не е чудно, предвид главозамайващата височина:

image

image


Кулите Серанос
(Torres de Serranos):

image

image

image


Серия снимки от Градът на изкуствата и науката (Ciudad de las Artes y de las Ciencias) - беше ми изключително трудно да подбера малко снимки на този комплекс, който има толкова много интересни ъгли, от които може да се погледне. Атмосферата е абсолютно уникална и снимките със сигурност не успяват да я предадат изцяло!

image

image

image

image

Целият комплекс, от сградите до последния детайл е издържан в един стил:

image

Хемисферик с операта на заден план:

image

Изглед от Музеят на науката:

image

Мостът и Агората:

image

image

image

Усещането е за някой космически град:

image

image

image

image


image

image

image

image

image

image

image

Хемисферик:

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Абсолютно уникално място!

Не по-малко уникална, но по по-различен начин, е Зоологическата градина (Bioparc Valencia):

Зоологическата градина е нещо наистина невероятно, що се отнася до хабитатите на животните. Бил съм на сафари-парк в Северна Америка и това е единственото нещо, което се доближава максимално до това преживяване. Така са направени хабитатите и пътеките около и във тях, през които се минава, че се чувстваш максимално близо до животните, а от своя страна животните са максимално близо до естествената си среда. Убедете се сами!

Хабитат Мадагаскар:

image

image

image

image

image

image

image

image

Слоновете така се сливат с околната среда:

image

image

че много от вас ще забележат само един слон на горната снимка :-)

Хипопотамите ни устроиха зрелище, като си мериха устите в своеобразен двубой в продължение на поне 10 минути:

image

Малките обитатели не са за подценяване също:

image

Дори от най-големите животни те дели един ров с вода или скала:

image

image

Сурикатите са особено фотогенични:

image

image

image

Паркът е така изграден, че преградите между хабитатите не се набиват на очи и човек може да си помисли, че лъвове и други гадинки съжителстват в един хабитат:

image

Сградите също не се набиват на очи:

image

Това пиленце ви изглежда невинно, нали?

image

Погледнете по-отблизо и ще видите хладнокръвен убиец:

image

Носорозите, зебрите, щраусите и някои по-малки птици съжителстват мирно:

image

image

По обяд горилите излизат да похапнат:

image

Огромния мъжки със сив гръб (silverback gorilla):

image

image

image

image

Мама горила с малко горилче:

image

image


Албуми със снимки в пълно качество в Google Photos:

Градът на Изкуствата и Науката (City of Arts and Sciences / Ciudad de las Artes y de las Ciencias)

Зоологическата градина (Biopark Valencia / Bioparc Valencia)

Океанографик (Oceanographic / Oceanografic)

Кулите Куарт и Серанос (Towers Quart & Serranos / Torres de Quart & de Serranos)

Градът Валенсия (различни снимки, основно градската архитектура и пейзажи)


Ако сте харесали пътеписа и ви е полезен при планирането на вашето пътуване, можете да го споделите в социалните си профили или да ми оставите коментар (само за регистрирани потребители).

Вероятно ще харесате и другите мои пътеписи:

Виена
Барселона
Канада (Отава, Торонто, Монтреал, Ниагара)
Мароко
Рим
Солун и Метеора
Будапеща

* Всички снимки са със запазени авторски права на автора на този блог.



Гласувай:
10



1. rosiela - ПОЗДРАВИ!
06.01.2017 09:15
Истинско удоволствие!
цитирай
2. tera - Мерси, че ме върна пак там :)
06.01.2017 10:07
Валенсия ми е любимият испански град засега, не съм била още в Барселона. Но бях в Мадрид и Толедо, но там атмосферата е друга. Валенсия е много гостоприемна, а Ciudad-a е направо космически. Бяхме и на концерт на Пласидо Доминго в Reina Sofia- сградата, която прилича на риба и има страхотна акустика. Биопаркът също е изключителен, мисля че е най-добрият в Европа.
Не си показал Ботаническата градина - едно също уникално място, най-добре похарчените ми 2 евра през живота.
Общинските музеи всичките също са на символичната цена от 2 евро. Но пък за Ciudad-a за пълна обиколка и Биопарка отидоха бая пари. Шоуто с делфините в Океанографик също е страхотно.
За транспорта - ние не сме визмали карти, а изпозлвахме едни билети с предплатени 10 пътувания, които ги цъкаш на едно устройство в буса или метрото.
Музеят на керамиката е много интересен, препоръча ни го един българин живеещ във Валенсия и беше прав.
В Катедралата ни казаха, че се съхранява Светият Граал и дадохме 4 евро да го видим, а дали е толкова свят, май не е сигурно.
Накратко - прекрасен град, който си заслужава да му се отделят 5-6 дена, има какво да се види.
цитирай
3. debeloto - има брутално хубави снимки
06.01.2017 13:17
има брутално хубави снимки
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619839
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921