Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2010 13:25 - Разходка из В.Търново, Царевец и Арбанаси
Автор: geo Категория: Туризъм   
Прочетен: 31340 Коментари: 12 Гласове:
21

Последна промяна: 22.04.2010 23:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Отдавна не ми е оставало време да понапиша нещо, но седят 200-300 снимки и ме подканят непрекъснато да ги споделя. А снимките са от скорошното ми посещение на Велико Търново, двете разходки до Арбанаси и, разбира се, посещението на Царевец.

Първото ми впечатление от града беше, че е ужасно "наклонен" :-) Реално почти целия е разположен на хълмове около Янтра с всички плюсове и минуси от това. Като цяло ми направи впечатление на чист град. На много места в центъра и към Царевец е запазена една особена атмосфера, която се получава като смесите 21 век с 20-ти, 19-ти и 13-ти в трудноопределими пропорции... Има доста паркове и градинки, поддържани и сравнително чисти - много приятни места.

Изключително бях доволен от храната. За 3 дни ядохме в 4-5 различни ресторанта, пицарии и бирарии и навсякъде беше много вкусно.

Първия ден посветихме на запазените възрожденски къщи и Царевец. В центъра, както вече споменах, има добре поддържани градинки и паркове.

image

Улицата на занаятите със запазена възрожденска атмосфера.

image

Катедрален храм Успение на Св. Богородица в Търново:

image

Царевец - не знам за друга толкова добре запазена и реставрирана крепост в България. Определено можеш да се прехвърлиш няколкостотин години назад. Навсякъде има знаци и табели за необезопасени участъци.

image

Комбинацията от зеленина, крепостни стени и руини си струва да се види.

image

image

Това е изглед към Царевец и Търново от Балдуиновата кула.

image

image

Атмосферата е наистина уникална.

image

image

На върха на Царевец е патриаршеската църква, към която определено имах големи очаквания. Уви, вътре изобщо не прилича на църква, а на някаква галерия с не особено хубави и подходящи рисунки и стенописи. Пълно разочарование, с две думи, по-добре да не бях влизал...

На следващия ден тръгнахме пеша за Арбанаси, но ни заваля дъжд още преди да излезем от града. Решихме да се върнем и попаднахме на църквата Свети четиридесет мъченици. Там се пазят някои от най-ценните свидетелства като Омуртаговата колона с надпис.

image

image

Времето обаче изненадващо се оправи и решихме да подновим пешеходния си поход до Арбанаси. Използвахме маршрута през комплекс Ксилифор. До Ксилифор има асфалтов път, но е много по-приятно ако рано-рано отбиете по пътечката, която върви успоредно на пътя отляво. Започва малко след чешмата.

От Ксилифор се продължава към телевизионната кула, която пък се намира съвсем близо до Арбанаси. Стигайки до билото и асфалтовия път за Арбанаси обаче ни очакваше изненада. Само на няколкостотин метра вдясно имаше същинска крепост.

image

Отдалеч си личеше, че е съвременна постройка, но просто не можеше да не се отклоним и да я разгледаме по-обстойно.

image

Оказа се ресторант-атракцион, изпипан в стила на царски дворец. Атмосферата вътре е уникална, всички детайли са изпипани. Храната беше невероятно вкусна, обслужването - най-професионалното, на което съм попадал. Заслужават си линка на 100%.

Доколкото разбрах в ресторанта основно се провеждат сватби и концерти на поп-фолк изпълнители (поп и естрадните не са докарали никой, с изключение на Лили Иванова :-) и са ги спрели). За първи път тук ядох Физалис, което се оказа изключително вкусно и полезно за здравето зеленчуче и в момента имам 150 грама от него в хладилника.

Самото Арбанаси ми направи приятно впечатление, въпреки някои забележки към инфраструктурата :-) В голяма степен запазена автентична възрожденска атмосфера. Поради това, че ядохме в крепостта обаче, не посетихме нито една от многобройните механи.

На следващия ден беше слънчево и решихме да минем през паметника Асеневци. Много готино се вижда града, нареден по хълма.

image

image

image

image

image

Композицията е много силна, само се чудя дали ако не бяха черни щеше да е по-добре...

image

Парк Асеневци:

image

Бяхме решили днес да минем през парк Света Гора. Определено не сбъркахме :-)

image

image

Едни от най-хубавите изгледи към Царевец и Търново са оттук.

image

image

Това горе на хълма е Арбанаси. Долу е пътеката, по която се върнахме, изглед назад, към Арбанаси. Тази пътека започва малко по-рано от същия път, от който и пътеката през Ксилифор, отбива се наляво по едни дървени стъпала. Тя е панорамна, като през цялото време има чудесен изглед, излиза малко под манастир Св. Никола, Арбанаси. Ако я търсите за връщане от Арбанаси към Търново трябва да подминете с 200-300 метра манастира по асфалтовия път и ще я видите вляво.

image

Изглед към Търново от пътеката.

image

Препоръчвам пешеходното качване и слизане до Арбанаси на всеки. Денивелацията е малка, а и двете пътеки са много приятни. От центъра на Търново до Арбанаси е около от час и половина (45 мин. са в града).

Всички снимки от това ми пътуване са качени тук - http://geoprofii.snimka.bg/bulgaria/veliko-t-rnovo-carevec-arbanasi.494520


Тагове:   Царевец,   паметник,   търново,


Гласувай:
21



1. magnoliya - Благодаря ти,
22.04.2010 13:53
Много хубав постинг! Минавала съм през Велико Търново отдавна и тези снимки оформиха представата ми за града като стара българска столица, защото тогава не успях да се насладя на много от това, което ти ни поднесе. Желая успех и в бъдеще, приятен ден!
цитирай
2. yuliya2006 - ВЛЮБИХ СЕ!!! ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ...
22.04.2010 22:53
ВЛЮБИХ СЕ!!!

ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" втора част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
3. geo - @джулия
22.04.2010 23:11
разбира се, линкването е слободно както винаги е било :-)
цитирай
4. niker - Красиво!
23.04.2010 14:42
Аз бях в Търново преди два или три дни, но кой да се сети да ги щракне тези неща!?
Но пък за 4 години от как съм временен жител на този град за по един или повече месеца, един път не съм обходил както трябва града, дори и крепостта. Пропуск за който ми се смеят дори и познатите. Но пък града вярно е красив през пролетта и лятото.
цитирай
5. dorichela - Страхотна разходка. . Там е много ...
23.04.2010 18:29
Страхотна разходка.. Там е много хубаво, едно от любимите ми места в България! :) Поздрави!
цитирай
6. santiment - Поздрави и браво за ъгъла, от който ...
24.04.2010 15:01
Поздрави и браво за ъгъла, от който ни показваш старата ни столица!
цитирай
7. lubara - Pozdravi !
24.04.2010 18:57
Imam samo edna zabelegka. Krepostta na Arbanasi e goliam zirk! Napravo ki4 !
цитирай
8. solinvictus - Браво!
29.04.2010 12:05
Супер!
цитирай
9. dexter - :)
29.04.2010 17:17
Чудесни снимки
цитирай
10. анонимен - Хубав пост
20.05.2010 09:58
Както винаги - чудесно :)
gogothebee
цитирай
11. анонимен - googlebot
20.05.2010 17:02
Geo e veli4ina! :-)
цитирай
12. анонимен - zlatinkaaaa
29.06.2010 16:47
kade e arbanasi?kak se kazva6 na Xotel? Kaji li?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619779
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921