Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2023 17:42 - Пет мисии за изследване на космоса, за които да внимавате през 2023 г
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 1480 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.01.2023 17:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Пет мисии за изследване на космоса, за които да внимавате през 2023 г

Публикувано: 27 декември 2022 г., 10:01 ч. CET   Впечатлението на художника от звездния кораб, кръстосващ покрай Луната. Space Exploration Technologies Corp./SpaceX Flickr , CC BY-SA
автори Гарет Дориан Научен сътрудник след докторска степен по космически науки, Университет на Бирмингам

 

Иън Уитакър Старши преподавател по физика, Университет Нотингам Трент

 

image


https://www.youtube.com/watch?v=Fw17N3rdN7s&feature=emb_imp_woyt

Беше изпълнена със събития година за изследване на космоса, с успехи, включително завършването на мисията Artemis 1 на НАСА ( най-накрая ), откриването на космическия телескоп James Webb и завършването на китайската космическа станция Tiangong .

 

2023 г. ще бъде още една натоварена година. Ето пет от най-вълнуващите мисии, за които да внимавате.

 

1. Изследовател на ледените луни на Юпитер През април Европейската космическа агенция (Esa) трябва да изстреля Jupiter Icy Moons Explorer ( Juice ), което ще бъде първата специализирана роботизирана мисия в Европа до Юпитер. Juice трябва да достигне планетата през юли 2031 г., след като извърши невероятен полет през Слънчевата система. Мисията ще влезе в орбита около Юпитер и ще извърши многобройни прелитания около големите му ледени луни: Европа, Ганимед и Калисто.

 

След четири години прелитане около луната, Джус ще влезе в орбита около Ганимед, най-голямата луна в Слънчевата система – превръщайки се в първия космически кораб, достигащ орбита около луната на друга планета. Ледените луни на Юпитер са интересни, тъй като се смята, че всички те съдържат океани от течна вода под замръзналата им повърхност . Европа, по-специално, се смята за едно от най- вероятните местообитания в Слънчевата система за извънземен живот.

 

Европейци, получавайте нашия седмичен бюлетин с анализи от европейски учени Вземете нашия бюлетин Juice ще бъде оборудван с десет научни инструмента, включително радар, проникващ в леда, за изследване на вътрешните океани. Това използване на радар е практическа първа стъпка в картографирането на подповърхностните океани, проправяйки пътя за по-екзотични бъдещи мисии, включващи подводни апарати – някои от които вече са предложени . Прозорецът за стартиране е от 5 април до 25 април.

 

2. SpaceX Starship Въпреки че не е обявена дата от аерокосмическата компания SpaceX към момента на писане, първият орбитален тестов полет на свръхтежкия космически кораб Starship се очаква да се случи в началото на 2023 г. Starship ще бъде най-големият космически кораб, способен да превозва хора от Земята до дестинации в космоса (Международната космическа станция е по-голяма, но е сглобена в космоса). Това ще бъде най-мощната ракета-носител, която някога е летяла, способна да издигне 100 тона товар до ниска околоземна орбита.

 

Starship е общото име за двукомпонентна система, състояща се от космическия кораб Starship (който носи екипажа и товара) и ракетата Super Heavy. Ракетният компонент ще издигне Starship до около 65 км надморска височина, преди да се отдели и да се върне на Земята при контролирано кацане. След това горният компонент Starship ще използва собствените си двигатели, за да изкара останалата част от пътя до орбита.

 

Няколко кратки тестови полета на частта от системата Starship са направени с различна степен на успех . Но предстоящият полет ще бъде първият път, когато цялата система ще бъде използвана за достигане на космоса като едно. Първоначално този първи орбитален полет трябваше да стартира през септември 2022 г., но беше отлаган няколко пъти.

 

3. скъпа Луна Дългоочакваният проект dearMoon , който ще отведе членове на обществеността на шестдневно пътуване около Луната и обратно, трябва да бъде пуснат на Starship и първоначално беше планиран за 2023 г. Точната дата ще зависи от успешния тест на Starship , но е в книгите от 2018 г. Това ще бъде първото истинско изстрелване в дълбокия космос.

 

Финансиран от бизнес предприемача Юсаку Маезава , беше организиран конкурс за избор на осем членове на обществеността (и неизвестен брой членове на екипажа), които да се присъединят към Маезава по време на пътуването – всички напълно платени. Победителите и използваните критерии не са разкрити, въпреки че се подозира, че гостите може да са утвърдени или амбициозни артисти .

 

Тази мисия ще отбележи голяма промяна в начина, по който мислим за космоса, тъй като преди това само астронавти, избрани по невероятно строги критерии, са можели да отидат в дълбокия космос (забележка: не броим кратките 10-минутни преходи до 100 км). Едно пълно пътуване от няколко дни крие изключителни рискове, както по отношение на здравето, така и по отношение на инженерството.

 

Успехът или провалът на мисията dearMoon може да повлияе на това дали дълбокият космически туризъм ще се превърне в следващото голямо нещо, или ще се върне обратно към несбъдната мечта.

 

4. Изследователят на астероиди се завръща на Земята Сигурност за идентификация на ресурси за спектрална интерпретация на Origins – Regolith Explorer, за щастие по-известен като OSIRIS-REx , е мисия на НАСА до близкия до Земята астероид Бену . Ключова цел на тази роботизирана мисия беше да се получат проби от Bennu и да се върнат на Земята за анализ.

 

OSIRIS-REx сега бързо се връща на Земята с до един килограм ценни проби от астероиди, съхранявани на борда. Ако всичко върви добре, капсулата ще се отдели от космическия кораб, ще навлезе в земната атмосфера и ще скочи с парашут за меко кацане в пустините на Юта на 24 септември. Връщане на проби от астероиди е било постигнато само веднъж досега, от мисията Hayabusa 2 на Японската космическа агенция през 2020 г.

 

Бену златната космическа скала. НАСА/Годард/Университет на Аризона Bennu е свят с приблизително диамантена форма с размер само половин километър, но има много интересни характеристики. Смята се, че се е откъснал от много по-голям астероид през първите 10 милиона години на Слънчевата система. Някои от откритите в него минерали са били променени от вода , което предполага, че древното родителско тяло на Бену е притежавало течна вода.

 

Освен това има изобилие от благородни метали, включително злато и платина. И накрая, Bennu е класифициран като потенциално опасен обект с (много) малка възможност за въздействие върху Земята през следващия век.

 

5. Частно космическо изстрелване на Индия Докато SpaceX е най-известната частна компания за изстрелване в космоса, има много други, които разработват свои собствени серии ракети-носители по целия свят. Skyroot Aerospace , която успешно изстреля своята ракета Vikram-S през ноември 2022 г. , скоро ще стане първата частна индийска компания, изстреляла сателит.

 

Самата ракета достигна 90 км височина, разстояние, което ще трябва да бъде подобрено, за да изведе група от сателити в орбита. Първото сателитно изстрелване на Skyroot е планирано за 2023 г. с цел да се подбият разходите на частните конкуренти за изстрелване в космоса, като произведат своите 3D отпечатани ракети за няколко дни. Ако успее, това може също така да осигури маршрут за по-евтино стартиране на научни мисии, позволявайки по-бърз темп на изследване.

 

Очевидно интересът към космическия сектор остава висок. С много смели постижения и изстрелвания, очаквани през 2023 г., навлизаме в нова фаза, подобна на „Златната ера“ на космическите изстрелвания през 60-те и 70-те години.

 






Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39927182
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31038
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930