Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2006 17:06 - От днес с нов RSS четец
Автор: geo Категория: Технологии   
Прочетен: 8906 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След като два пъти за 15 минути се запознах със синия екран на windows реших, че чашата е преляла. Един от заподозрените е RSS Reader, който ми синдикира всичките rss емисии и тъй като вече от поне месец се каня да пробвам и нещо алтернативно, днес най-сетне го направих.

Минуси на RSS Reader, които установих, ползвайки програмата около година:

- бърза програмка, но при над 60 емисии (и всяка от тях си има архив за 30 дни назад) времето на зареждането на програмата превишава това на Windows - около 3 мин. При разглеждане на определени емисии с по-голям архив се бави.
- при обновяване на емисиите компа ми забива за около 1-2 сек., точно преди сигнала за непрочетените публикации. Неприятно.
- от известно време на няколко емисии ми изскачат някакви досадни съобщения за javascript грешки, при това в серии от по 5-10...

Плюсовете са множеството настройки, лесната навигация, олекотенията дизайн, търсачката и т.н. Напълно ме устройваше като функции, но все пак минусите надделяха в един момент.

Отидох в blog.start.bg и се заразглеждах из RSS четците, към които съм сложил линкове там. 

FeedDemon отпадна, понеже е платен. FeedReader отпадна поради кофти дизайн (не само като вид, но и като тулбари, бързи бутони и др.), който се виждаше от скрийншотовете. Във функциите също не видях всичко, което ми трябваше. Sharp Reader реших да го оставя за най-накрая, тъй като изисква .NET Framework, а тези приложения по принцип са доста RAM-гълтащи.

След като отхвърлих в този ред гореизброените четци, погледа ми се спря на GreatNews. Името определено не ми допадна - да се самопровъзгласяваш за Great не ми звучи добре, а и липсваше RSS/FEED корен ;-)

Скрийншотовете на сайта бяха твърде малки, за да ме впечатлят, но от прегледа на опциите останах доволен. Изненада ме "tabbed browsing", който се предлага в самия четец, както и блокирането на pop-up прозорци. Ето един скрийншот от мен:

image

Инсталирах 800kb-товото exe на GreatNews и първата ми работа беше да пробвам дали ще мога да си спестя цялата хамалогия при прехвърлянето на rss фийдовете от RSS Reader-а като направя един импорт на xml файла, генерират от RSS Reader, съдържащ всичките ми групи и емисии. Не успях.

И се започна едно прехвърляне на фийд по фийд. Все пак за около 30-40 минути се справих и дори успях да поразуча какво позволяват настройките на програмата и само с 1 опция превъзхождаше RSS Reader по глобалните настройките - автоматично обновяване на дадена група емисии или отделна емиси при посочване на такава. Тук обаче бих искал да ги имам като отделни опции - за групи и за емисии.

RSS Reader печели единствено при възможностите за пълна настройка на цветовете вътре в програмата. Това обаче е опция, от която изглежда няма да имам нужда в GreatNews, тъй като освен всичко има подготвени няколко вида визуализиране на съдържанието на RSS емисиите (на скрийншота е най-елемнтарния вариант)

Компа ми не забива при обновяване на емисиите. 

Не се показват досадните скрипт грешки.

Работи осеаземо по-бързо като цяло.

Сега остава да се види:
1. Дали ще ми крашва пак компа, след като RSS Reader спре да работи (все още не съм го деинсталирал и обмислям как да го ползвам, така че да може да се върна на него, ако се появят неприятни изненади при GreatNews.
2. Дали GreatNews ще е толкова пъргава и след като й се затормози архива и историята на емисиите.

Стискайте палци...


Тагове:   нов,   четец,   От,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tod - moli
25.06.2006 17:30
ami pri men pove4e ot polovin godina nqma problem
цитирай
2. nika - Аз съм доволна от...
25.06.2006 17:47
..Google desktop. Чрез нея си следя непрекъснато RSS - новините на избраните от мен сайтове, пощата и проявлението на системата. Има доста други функции като бърз достъп до последно стартираните програми, файлове и интернет адреси, автоматично следене на новинарските сайтове и, естествено, основната функция - индексирането на файловете.
Мисля, че след написаното, вече мога да стана рекламно лице на Google desktop :). Шегувам се. Идеята ми беше, че и тази програма поддържа RSS, а има и други ползи от нея.
цитирай
3. geo - @tod, нямаш проблем с
25.06.2006 17:48
RSS Reader или GreatNews? Не ми стана ясно.

@nika, Google продукти, които взимат лични данни не бих си инсталирал никога. А камо ли Google Desktop. Посмъртно...

Защо? Дълга и широка е, ще разправям някой път, ако остане време...
цитирай
4. анонимен - bloglines.com
26.06.2006 02:52
Използвам го от над една година и съм много много доволен от него. Това е онлайн RSS четец. Основното му предимство е, че го ползвам и от работа, и от нас, и от Pocket PC-то. Бидейки онлайн, не е необходимо да синхронизирам какво съм чел и какво не. Освен това има notifier за Windows (може би и Линукс) и Firefox.
цитирай
5. tzappa - Sage
26.06.2006 08:40
Моят личен избор е Sage Reader (plugin за Firefox). Каквото и да си говорим, мястото на RSS четците е в Web четците. :)
цитирай
6. marto - има време
26.06.2006 12:11
докато разбереш далит тази програма ще ти върши по-добра работа. Замисли се. В RSS Reader си имал вече 30 дневен архив, докато в новия рсс четец все още нямаш такъв :)
След 30 дни ще разбереш дали изобщо е имало смисъл и дали RSS Reader ще издържи на напрежението :)
цитирай
7. geo - @marto
26.06.2006 13:55
абслютно е така, това и смятам да направя. 30 дни изпитателен срок. А за плъгин за браузъра наистина трябва да помисля, ще взема да пробвам някой и друг.
цитирай
8. tonitochev - Щом ползваш все още Уиндоус винаги ...
19.08.2006 18:45
Щом ползваш все още Уиндоус винаги ще имаш някакъв проблем.И безброй страхове от гадовете в Интернет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619851
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921