Мента (Mentha)
е род многогодишни тревисти растения от семейство Устноцветни. Разпространена е главно в северния умерен пояс. В България се срещат около 9 вида с многобройни вариации, от които се отглежда M. piperita - черна мента.
Стъблото е клонесто, високо около 0.70m, четириръбесто, листата са прости, продълговати, остро назъбени. Цветовете са червеникавовиолетови, събрани в класовидни съцветия; семената са дребни. Всички надземни части на растението съдържат етерично масло с главна съставна част ментол (45-65%). От надземната маса получена от 1 декар, прибрана в пълен цъфтеж през слънчево време, се получава при парна дестилация около 3-5 kg. етерично масло. В България се култивира по поречията на реките Марица, Тунджа, Вит и др. Използването на ментата като алтернативна култура се състои в а ментов лист, предназначен за износ или за употреба като трапезен чай. При подходяща агротехника и неполивни условия, добивите са около 150 - 200 кг/дка. При фамилни площи с малък размер и много добро торене и поливане, добивите са над 300 кг/дка. За фамилни терени оптимумът е 10 - 50 дка. При добив 400 кг сух ментов лист приходите са от порядъка на 640 - 800 лв. бруто доход от декар, в зависимост от цената на изкупуване по време на сезона.
Ароматично растение, познато и използвано още от древността. Произлиза от кръстосването на Mentha aquatica (водна мента) и Mentha spicata (джоджен). Разпространява се по вегатативен път, чрез ластуни, тъй като не образува семена. Има изправено стъбло с височина от 30 до 90 см, с издължени назъбени листа с къса дръжка, на върха заострени, срещуположни, продълговати и назъбени, тъмнозелени, покрити с дребни власинки. Цветовете са дребни, розово-виолетови, събрани в класовидни съцветия и силно ароматни.
Използват се листата на ментата, които се берат се в началото на цъфтежа (юли-август). Сушат се на сянка или в сушилня при до 30° С.
Ето как приготвям домашната мента:
Вземам 3 литра спирт /меласов или зърнен/ на 96 алкохолни градуса в който се разреждат 10 мл.ментово масло /задължително се разрежда в спирта/, добавям 7 литра дестилирана вода /може и омекотена/, добавям 1400-1500 гр.захар. Оцветявм със зелена боя за яйца или сладкарска /може да си я направите червена, синя или жълта/. По този рецепта ментата остава с 25 алкохолни градуса и може да се ползва за коктейли или директна консумация, но не повече от 100-150 гр., защото захарта упива много бързо, а това вече не разпивка, а жив алкохолизъм.
Ментата може да се консумира с много видове мезета, но ние предпочитаме да е с:
http://vsickinamasata.blog.bg/recepti/2013/08/15/andaluska-salata.1139721
http://vsickinamasata.blog.bg/recepti/2013/08/08/grycka-salata.1137613
Умната дами и
Наздраве!