Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2020 18:05 - Мирното гражданско неподчинение – доказан изход от подтисничеството
Автор: venercheto Категория: Политика   
Прочетен: 6237 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 26.07.2020 23:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

България ври и кипи, за ликуване на нормалния човек. Слава на Бога, слава на народа, амин и най-после! 13-ти ден вече протестиращи от всички градове и паланки крещят искането си за оставка на Бойко Борисов и корумпирания главен прокурор Иван Гешев. Крещят копнежа да си върнат държавата и страната, безочливо и безскрупулно присвоена в степен, каквато липсва като дума на който и да е език. Млади, стари, бедни и богати са по улиците и пред Парламента… е, всъщност свръхбогатите не са. Те са зад дебели огради и дебели охрани, и треперят от страх. Народът излезе да си върне държавата и продължи ли, може и да си я получи. България в момента решава дали ще прескочи най-после феодализма или ще си гние и през 21-ви век в него. Съдбата на България се решава сега.

Въпросът, който все повече назрява – достатъчно ли е да се протестира? Достатъчни ли са онлайн-петициите и жалбите? Нещо променили ли са, исторически погледнато, тези мерки?

Мирно гражданско неподчинение, дефиниция. „Гражданското неподчинение представлява активен отказ за подчинение на определени закони, изисквания или заповеди на правителство или на друга преобладаваща сила, без да се прибягва до физическо насилие.“ (Уикипедия) Популяризирано като теория от големият Хенри Дейвид Торо (1817–1862), то е практически усъвършенствано от Махатма Ганди. Акцентът на Ганди непрестанно е върху мирно. „Око за око и светът ще ослепее“, казва световният духовен водач. И о, чудо – мирното масово движение, обхванало цялата му страна през 1927г., е единственото, което успява не само да разклати трона на Британската империя, поробила и Индия от векове, колеща и бесеща, но и да го събори. Как?

Примери за мирно гражданско неподчинение:  

– „Соленият марш“ на Махатма Ганди. Британски закон от 1887г. забранява на индийците да събират или продават сол, осигурявайки си монопола над нея. (След като за хората не е имало и хляб, сега и солта им била отнета.) „През март 1930 г. Махатма Ганди… организира Соления марш в знак на протест срещу британския монопол върху солта… Между 12 март и 5 април той изминава 388 километра с намерение да направи своя собствена сол... По пътя към Ганди се присъединяват хиляди индийци и той многократно говори пред тях. На 6 април участниците в похода започват демонстративно да получават сол чрез изпарение на морска вода без да плащат данък. Соленият поход е най-силната кампания срещу британското управление, която получава световен отзвук…“ (Уикипедия) и довежда до сгромолясването на тяхното владичество през 1947г и независимостта на Индия.

През 1955г. Роза Паркс отказва да отстъпи мястото си в автобуса на бял в апартейдска Алабама, след като местата за бели вътре били запълнени. Последвалият сблъсък с „правосъдието“ на Алабама тогава се превръща в капката, която прелива чашата на търпението на афроамериканците и довежда до

– Мирните маршове на доктор Мартин Лутър Кинг. През 1965г. Мартин Лутър Кинг организира 18-дневен поход („От Селма до Монтгомъри“), в който 25 хиляди души изминават средно по 16км на ден в посока на расистката столица на Алабама. Те пеят и крещят потребността си от право на гласуване и равноправие. Още два такива марша се провеждат в следващите години, които накрая водят до премахването на сегрегацията и установяването на законово равноправие за всички граждани на САЩ.

– „Понеделнишките маршове“ на гедерейци и падането на Берлинската стена са исторически факти, от които и България е облагодетелствана. От март 1989 до падането на комунизмът през октомври същата година всеки понеделник в големите градове на ГДР се събира невиждан дотогава океан от хора, който бучи с все сила: „Ние сме народът!“, „На улицата!“ и „Без насилие!“. И блокира движението в големите градове.  

…Какво е общото между тези събития, които са малка част от успешните примери за мирно гражданско неподчинение в световната история? Всички те започват с единствен символичен акт и нарастват в движение, нечувано по мащабите си дотогава, което активно отказва да се подчини, но по мирен начин. Използва се бойкот на стоки и услуги, облагодетелстващи подтисниците, отказ да се плащат данъци и блокиране на централни държавни артерии и институции, с цел да се демонстрира у кого наистина е силата. Мирното гражданско неподчинение световно не само успява да прокара исканията на гражданите си, но и да събори съответната прогнила система.

Пред човечеството като цяло се изправя крещящата нужда от Световно гражданско неподчинение в лицето на смъртната заплаха от Глобалното затопляне и неадекватните и престъпни действия на Световното правителство, което продължава да обслужва интересите на големите концерни, копаейки ежедневно гроба ни. И гроба на децата ни.  Светът трябва да се дигне като един, но може би малка България ще е една от първите, които ще му припомнят как се прави. И върху „като един“ е акцентът тук. Още хан Кубрат ни го е проповядвал, ще го чуем ли със сърцето си 14 века след смъртта му? Забравете за различията. След победата ще има достатъчно възможности за дискусии и предложения от всички страни. След победата заедно ще изградим свободна и демократична държава, достойна за гражданите си.

Нека отсечем пипалата на Октопода, който почти ни е погълнал, нас и прекрасната ни държава. Нека ги сечем заедно и неуморно, докато не останe и парченце от гнусните, лепкави вендузи, пиещи кръвта ни. Една от организациите, разбрала как се прави, е БОЕЦ (http://www.boec-bg.com/ ). Може и дано да има и други. Зелени, сини или червени, ние всички сме деца на България, която е на път да изчезне в търбуха на ненаситния октопод.

Ние сме народът!!!




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 1997 - Не бих твърдял, че Гешев е корумпиран
22.07.2020 18:49
но изпълнява поръчки за незаконни действия срещу политици и държавници, както и че прокуратурата при негово управление е в разруха. С други думи, Гешев е некомпетентен и престъпва задълженията си под влияние на други лица.
Съвсем накратко Гешев е позор.
цитирай
2. venercheto - със сигурност
23.07.2020 00:14
нямам такъв задълбочен поглед над Гешев. Оставам фактите да ми говорят, а те крещят. Нито един подведен под отговорност, нито един осъден. Позор...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: venercheto
Категория: Изкуство
Прочетен: 538517
Постинги: 89
Коментари: 779
Гласове: 4296
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031