Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2016 13:02 - Защо приключвам с Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация (но не и с Тай Чи)
Автор: geo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11405 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 23.03.2016 14:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тъй като прези последните 2.5 години публично съм промотирал под една или друга форма Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциацията, считам за необходимо с този пост също така публично да обявя, че отношенията ми с школата и асоциацията приключиха към средата на март 2016 и то по начин, който ме кара да оттегля предишните си препоръки за нея и да препоръчам на желаещите да се занимават  с Тай Чи в София, Пловдив и където и да било другаде да не я посещават. Към момента не мога да препоръчам друга школа.

Това е и обяснение, което се чувствам длъжен да дам на тези, с които сме установили някаква връзка през годините, които нямат представа за описаните по-долу събития и поради това биха се чудили защо прекратявам тренировките си по този начин.


Накратко: след 3.5 години редовни тай чи тренировки и семинари, след инвестирани усилия и ресурси за промотиране на школата (по молба на ръководството и по моя иницитива), ми беше показано недвусмислено, че условието да продължавам да получавам вниманието на учителя и помощниците му (както го получават всички останали и както го бях получавал до момента, без изключение) е да участвам в нещо, което на база на информацията, която имам, мога да окачествя само като измама в изгода лично на ръководителя на асоциацията. Т.е. да действам в разрез с личния си морал, етичния кодекс на школата и не на последно място - закона.

За мен решението какво да правя беше болезнено, но пределно ясно, в момента, в който нямах съмнение за това какво се случва и след като видях отказ да се признае случващото се и да се вземат мерки то да спре.

Подробностите следват, като ще опитам да се придържам изцяло към фактите, без излишни емоционални оценки.


Предистория

Започнах да тренирам в школата през 2012 година, края на септември или началото на октомври месец. Светослав Сомов, основният треньор в школата (водещ всички тренировки), ми направи много добро впечатление на първите няколко тренировки - със знанията и уменията си, както и с отношението си. Той и екипа на школата влагаха старание в работата си с всички в школата и предвид желанието и постоянството ми малко по-малко почнах да добивам умения и да черпя ползи от практиката - физически и психически.

След като бях сравнително уверен в стойността на това, което получавам, започнах да мисля как мога да споделя тай чи с повече хора. Имайки предвид уменията си предложих на г-н Сомов да помогна с рекламата на сайта в Google AdWords и SEO оптимизацията (не съм сигурен дали нямаше молба от него или първо аз проявих самоинициатива, но не считам, че това е от съществено значение). Давам следващите примери, за да разберете отношението и ангажимента ми към школата през годините, тъй като смятам, че именно заради тях се оказах въвлечен в скорошните събития, завършили с раздялата ми с нея.

- на няколко пъти консултирах Светослав как да подобри AdWords кампанията на школата. Имах готовност да поема изцяло управлението ѝ, про боно, но не ми беше даден достъп.

- по моя инициатива отделих 1-2 дни, за да напиша и промотирам дълъг блог пост за тай чи, рекламиращ и асоциацията. Публикацията дълго време се класираше на 6-10 място при търсене за "тай чи", сега е на 13-та позиция. Има близо 11 000 прочитания за 2.5 години, което е много за такава малка ниша:

image

- помогнах за SEO оптимизацията на сайта на асоциацията, както с консултации, така и с действия.

- създадох целева страница за сайта от текста до оформлението, оптимизирана (доколкото рамката ми позволяваше) от гледна точка на SEO, потребителско преживяване и продажби. Същата се класира от много време насам на първо място от целия сайт при търсене за "тай чи", дори преди главната страница. За колегите SEO специалисти ще отбележа, че към въпросната страница няма връзки от самия сайт! (не по моя препоръка)

image
(клик за пълен размер) И самата страница:

image

- по своя инициатива изготвих от нулата и поставих на свои сайтове с десетки хиляди посещения на ден(!) банери, промотиращи тай чи и водещи към сайта на школата. Не ми се вадят данни колко милиони очи са ги видели за тези 2 години, но посещенията от тях знам, че се измерват с хиляди. Няма да коментирам точни суми за пропуснатите финансови ползи за мен от това действие, тъй като има различни начини за изчисление и никой не е неоспорим.

- през 2015 по молба на ръководството отделих половин ден в работно време, за да участвам в заснемането на промоционални клипове за школата.

Всичко това и други дребни услуги правих с голямо желание и отдаденост, доколкото ми позволяваха уменията и обстоятелствата.

Изброявам тези неща не за да се хваля, не за да меря колко хора съм помогнал да открият тай-чи и школата конкретно или колко съм инвестирал, а за да покажа, че отношението ми към школата е било през цялото време повече от добро, а ангажимента ми - категорично по-голям от средностатистически член, за който това се изчерпва основно с плащането на месечната такса.

Никога не съм изтъквал тези неща, нито съм искал или очаквал специално отношение заради тях, нито считам, че съм получавал такова по време на тренировки или извън тях. Повечето хора в школата ако знаят нещо от горното, то е за тай чи блог поста и основно защото са попаднали на него през Гугъл. Просто давах своя принос школата да върви напред, което непряко е и в моя полза.


Началото на проблемите

Всичко започна съвсем ежедневно, по време на тренировка, докато си загрявах, говорих си с други трениращи и се подготвях психически: помощник-треньора във въпросния ден дойде до мен и ме пита дали имам акаунт в Amazon. Леко учуден, мислейки си, че може би ще иска да поръчам нещо през него казах, че имам. Последва питане дали бих написал ревю за нов продукт, който пуска там. Отговорих в смисъл - може, прати да видя. Минута по-късно загрях, че е вероятно да иска да пиша ревю за продукт, който няма да мога да видя или пробвам, но тъй като не бях сигурен дали е така реших да изчакам да се свърже с мен и ако е такава ситуацията - да откажа.

За да разберете отношението ми към практиката с фалшивите ревюта и препоръки от клиенти, ще ви кажа, че един от продуктите, които пуснах преди над 2 години е B2B софтуер. В дизайна на сайта за който имаше място за мнения от клиенти на главната страница и предвидена отделна страница за тях. Мястото на главната страница стоя празно, а страницата с мнения не беше качена допреди няколко седмици, когато получих първото мнение от реален клиент. Дали съм загубил пари заради това? Най-вероятно, но принципите са, за да се следват.

Почти бях забравил за ситуацията, докато един ден същия помощник-треньора не ми писа във Facebook, пращайки ми връзка към продукт в Amazon (нямащ нищо общо с тай-чи) и казвайки, че това е всъщност проект на Светослав Сомов, а тя само помага, пишейки ревютата, които други да публикуват.

Културно отговорих, че не искам да пускам написано от друг човек ревю за нещо, което не съм ползвал, добавяйки, че както действат само ще си навредят, тъй като преглеждайки ревютата видях, че всички са 5-ци и повечето са от хора от школата. Казах също, че евентуално бих си купил продукта и бих написал ревю, дори само от любопиство какво е направил Сомов, т.е. посочвайки каква подкрепа бих бил готов да дам, ако се смени посоката на действие.


Проблемите продължават

Отговор с думи не последва, но реално го получих точно два дни по-късно, когато за първи път по време на тренировка, при практика на джан-джуан (статична медитация) не ми беше направена корекция. След като 3.5 години аз и всички останали в залата получават корекции на всяка тренировка, без нито едно изключение,  този път такива не ми бях направени.

За незапознатите ще посоча, че корекциите от учителя са едно от най-важните неща, заради които човек тренира в школа, особено след достигане на едно базово ниво. Това е основен начин да почувстваш изкуството, а понякога чувството не може да се предаде и с хиляда думи.

Още тогава ме обзе неприятното чувство, че това ще да е отговора на отказа ми да участвам в "Amazon заверата", но не бях 100% сигурен, тъй като все пак теоретично е възможно някой да бъде пропуснат инцидентно.

Леко ме поуспокои факта, че на втората тренировка след събитията си платих месечната такса и нищо не ми беше казано (беше първата тренировка за месеца - т.е. време за плащане).

Уви. Когато същото се случи и на втората и третата тренировка и бях заобикалян и в другите моменти, когато има време за корекции, вече за мен нямаше съмнение какво става. На практика бях мълчаливо изключен от школата, без обяснения и без да съм го заслужил с каквото и да е. Беше ми показано, че мога да присъствам като зрител, но не и като пълноправен участник в тренировките.


Развръзката

След известно чудене дали има смисъл да комуникирам с хора, които очевидно считат липсата на комуникация за начин за разрешаване на проблеми, но предвид дългите години, инвестирани в тези отношения и уважението, което си бяха заслужили през тези години, реших все пак да опитам. Потърсих коментар за ситуацията първо от въпросния помощник-треньор, с който принципно имахме добри отношения, но с който имахме недовършен разговор.

Отговора потвърди най-лошите ми очаквания, не е цитат, но в общи линии - помолихме те за помощ, ти не поиска да си мръднеш мишката за два клика, не ме занимавай повече.

Няма да обяснявам колко обиден и предаден се почувствах след така стеклите се събития, при така изложената предистория. Мисля, че всеки нормален човек може да си представи. Трябваха ми няколко дни да реша дали при това положение има смисъл да се опитвам да комуникирам със Светослав.

Най-накрая все пак реших да изложа накратко как стоят нещата за мен, вкл. с приложен чата ми с помощник-треньора, да не би да е имало ефекта на разваления телефон по веригата.

Отговора показа, че не, няма развален телефон: отношението към мен се счита за нормално и няма какво да ми каже. Виждали сме нещата различно, но ако все пак искам - да заповядам да говорим преди тренировка. Без коментар по отношение на изложеното мнение относно случващото се в Amazon.

Аз не видях смисъл от провеждане на разговор при така демонстрираното отричане на реалността и бягане от фактите. Просто не видях и все още не виждам вариант за развитие на ситуацията, различно от текущото.

И така стигаме до сегашния момент, когато в светлината на горното съм принуден да се разгранича от всякакви бъдещи дейности на тай чи школата Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация - България, т.е. да я напусна официално.

Не желая да бъда обграден от хора, които не следват собствените си декларирани принципи.

Не считам отношението на ръководни лица в школата спрямо мен за справедливо и принципно.

Не мога да одобря техните действия
, както не одобрявам и действията на останалите 10 или 11 души от школата, които, по всичко изглежда, към момента участват в това (има 11 пуснати коментари в Amazon, като тези, чиито имена мога да видя, отговорят на имена на хора от школата и съдейки по съдържанието им и по това какво беше поискано от мен считам, че са фалшиви, като само един изглежда да има шанс да е реално ревю на база употреба на продукта). Твърде интелигентни са, за да мога да ги извиня, дори частично, с резултатите от експеримента на Милграм.

За справка, етичния кодекс на фамилия Чън, публикуван на сайта на Чън Сяоуан асоциация по тай чи:

image (кликнете за пълен размер, подчертаванията са от мен)
Това са фактите и мога да подкрепя всичко посочено по-горе със съответните доказателства. Опитах се да съм максимално обективен и да се въздържа от лични оценки. Изключително горчивия вкус в устата обаче си е факт, лично за мен.


А сега накъде?

Твърдо съм решен да продължа с тренировките си с не по-малко усърдие от преди. Не знам дали заради стреса и размишленията около ситуацията, дали заради по-отворения към нова информация за тай-чи светоглед, но последните няколко седмици тренировките ми са по-ползотворни от всякога.

Най-вероятно ще остана верен на Чън Стил и занапред, но както се казва - ще поживеем, ще видим...




Гласувай:
4



1. bezdynen - Добре дошъл в клуба ..
22.04.2016 11:07
Здравей Гео!

Може и да си забравил, но преди година - две написах няколко хапливи коментара към статията ти "Тай-Чи - бойно изкуство и медитация в движение", които ти в последствие изтри ..
Това разбира се си е твое право и аз не се засягам, но предполагам че сега вече разбираш защо тогава ти написах че 99% от това тай чи което се преподава е основно изключително неморален бизнес за някои биещи се в гърдите като много морални, честни и принципни ... "майстори" ...

Рибата се вмирисва от главата са казали хората и така е и с тай чи ...

Истинското Тай Чи е прекрасно нещо и аз горещо ти препоръчвам да не го зарязваш в разочарованието си от "майсторите". Наистина, от една страна ще ти е много трудно да напредваш сам , защото за да експериментираш ще ти е необходим партньор, но от друга - да не си "облъчен" постоянно от "съветите на майстор" си има своите предимства, едно от които е свободата да мислиш, анализираш и експериментираш без догми и ограничения. Така, току виж съвсем скоро сам преоткриеш истинските Принципи на изкуството, които могат да те изстрелят на много високо ниво за много по-кратко време отколкото ако слушаш някой "майстор". Вярвай ми, така е.
Освен това винаги ще можеш да намериш отворени хора за експерименти и фенове на Тай Чи с които да проверяваш нещата, така че - дерзай! За 3,5 години тренировки със сигурност имаш основата и сега имаш шанса да започнеш да изчистваш баласта и заблудите и да налучкаш правилните и истински неща.

Поздравявам те за скромността, честността и принципността ти! Такъв трябва да бъде всеки тръгнал по пътя на БИ, макар че в действителност далеч не е така и ти си едно от редките изключения ..

Желая ти Успех от сърце!

цитирай
2. geo - Здравей
25.04.2016 14:39
Да, помня, за съжаление тогава след като на два пъти поисках някаква обосновка на твърденията в коментарите ти (99% съм сигурен, че бяха твои, но паметта ми не е чак толкова услужлива) и вместо опит за обосновка получих още твърдения, реших, че в полза на дискусията е да изтрия коментарите.

Мерси за пожеланията! Без да съм в школа уча, тренирам и тествам наученото повече от всякога :-)
цитирай
3. bezdynen - Здравей
26.04.2016 13:37
Да, коментарите явно са били моите и съжалявам че не съм успял да те убедя в твърденията си, но всеки човек се нуждае от различна обосновка за да приеме или отхвърли нещо, а аз вече отдавна не горя от желание да влизам в пространни обяснения и обосновки и явно с това съм те настроил срещу твърденията си .. Както и да е. Това няма значение.

Радвам се че Тай Чи-то ти е влязло в кръвта и продължаваш. Това е важното.

Аз съм привърженик на мнението че само правилното практикуване води до успех. Т.е. ако това тай чи което практикува човек работи в бой, значи върши работа и за поддържане на здравето. Ако не става за едното, твърдо не става и за другото. От друга страна Тай Чи произхожда от Дао, защото самото наименование Тай Дзи означава Велик Предел, а Великият Предел е Границата между света, такъв какъвто го виждаме и познаваме и онова извън него. Великият Предел е Вратата от и към този свят към която води следването на Дао.
Затова Тай Чи което не е пропито с Принципите на Дао, не е истинско Тай Чи, дори да върши работа в бой.
Иска ми се да разбереш разликата и все някога да откриеш и да се докоснеш до истинското Тай Чи и магията му, защото то наистина е Велико и има сравнително малко общо с преподаваното във всички школи. По-точно, това което се преподава е много незначителна и изключително орязана (умишлено или не, няма значение) част от истинското Тай Чи. Поради това в преподаваното тай чи има някои изкривени, подменени и деформирани неща, който следвайки ги човек изкривява Принципите на Дао и практически започва да практикува някаква разновидност на обикновено БИ, докато истинското Тай Чи е наистина необикновено БИ и няма нищо общо с останалите БИ. Затова е уникално. Затова то бие, но без да иска да бие. То троши, но без да иска да троши. То побеждава, но без да иска да побеждава. .. Затова и лекува, без да иска да лекува, а не защото гимнастиката и движението са полезни за здравето ...
Отплеснах се .., но няма значение ..

Още веднъж ти пожелавам успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2626550
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921