Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2006 18:12 - LAN поддръжка и моите разходки по покривите
Автор: geo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9810 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 05.11.2006 18:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
или Какво става когато някой реши да печели от старо желязо.

Седя си аз пред компа, слушам си музика и си отмятам постингите в Blog.bg. Тъкмо бях одобрил този постинг и се готвех да се залавям с други задължения, когато видях, че за пореден път нямам интернет.

Пореден, защото един от рутерите в местния център на доставчика се дъни и има доста чести прекъсвания или пинг времена до местния gateway от сорта на 500ms. Та пускам си аз редовния пинг, за да проверя дали това е проблема, и вместо Request timed out излиза Destination host unreachabale. Иконката на връзката светна с червеното хиксче и вече почнах да смятам откъде и за колко пари мога да си намеря лан карта в неделя вечерта...

Сетих се обаче да проверя и с вградената на дъното карта и тогава се видя, че проблема не е при мен. Звъня на доставчика - всички линии заети. Хайде, вдигам се и пеша до офиса им - на 2 мин ми е.

Отивам, обяснявам, така и така, при мен всичко е наред, някой от суичовете ви е паднал. Пуснаха пинговете - опааа, целия ми блок го няма. Взеха стълбата, куфарчето с интрументите и хайде с ладата да трасират проблема. Почудих се малко, после си викам - така или иначе имам нужда от почивка, а и без нет и да искам, не мога да работя и... хайде с тях.

Пристигнахме първо в моя блок. Качиха се да проверяват местните кутии - няма никой. Извод: рязани са кабели, т.е. възможно най-лошото... Поразходихме се из покрива, но се оказа, че срязването е на другия блок, не на този. Преместихме се на мястото, където срязването беше най-вероятно и те пак разпънаха стълбите и тръгнаха по покривите.

В този момент бдителен съсед на средна възраст излезе от единия от апартаментите и се почна шоуто: "какво правите вие бе, кой ви отключи, как се качихте на покрива. човек убивам за този покрив, не ме гледай така". Приключи в това време огледа на покрива и се оказа, че някой фен на лан мрежите е окърцал всичките кабели, изтеглил им е медта и вероятно се е придвижил към най-близкия пункт за изкупуване на метали...

Мдаа, има и такива хора - за два лева ще съсипят и нет, и ток, и влакови композиции...

В същото време човека не престава да мели и да настоява да се разкараме и да ни обяснява как накрая ще му писне и ще им среже кабелите. В този момент слизащия отгоре пък обясняваше как само да разбере кой ги реже кабелите и ще го пречука :-0

След 5-10 мин. обяснения и спорове за това кой има и кой няма право да се катери по етажните собствености все пак остави съпорта да се качи горе и да почне да оправя трасето. Решиха да оправят само "магистралата", т.е. кабела който води към моя блок и към следващите маймуни на клона, а местните клиенти останаха за утре, на светло.

Качиха се горе, а там вече дошли и от други доставчици екипи. Идиотът с резчката явно не си е поплювал и е орязал де що видял на всички доставчици трасетата...

Лан кабелите представляваха грозна гледка - от една страна прерязаните снопчета, от друга - навитите на кълбета остатъци от рязаните кабели... Сигурно и аз бих искал да го пречукам този, ако това беше моята мрежа.

Поне "магистралата" беше оправена за 30-ина минути и се прибрах, за да седна пред компютъра и да се насладя на надписа в админ панела "Чакащи одобрение: 39"...


Тагове:   Моите,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. strianakiev - Опитайте с БТК...
05.11.2006 20:35
Поне няма да се разправяте с идиоти от този сорт..и няма да иамте проблеми с облаците, дъждовете и рутерите по покривите...Доволен съм. Опитайте.
цитирай
2. andreytcho - хаха :)
05.11.2006 23:24
по добре мъки с разрешим проблем, отколкото проблеми с бТК. Не го слушай :))
цитирай
3. killu -
06.11.2006 09:03
Залагайте на wireless. Твърдо съм решил да се прехвъля на такъв.
цитирай
4. estrella - Killu
06.11.2006 10:46
още едни вълни около теб няма да са много полезни за бъдещите ти деца;)
цитирай
5. анонимен - Не забравяй
06.11.2006 10:47
къде се намираш

(цитирам един поет) :-D

Поздрави
P.S. Не, че другаде няма такива неща, но аз да наплюя, щото нямв да см щастлив днес ако не наплюя :-)
цитирай
6. анонимен - Идеята за wireless е добра. . имали ...
06.11.2006 11:22
Идеята за wireless е добра..имали провайдери..Моля посочете, ако имате предвид нещо конкретно.
цитирай
7. killu - Ами вече всички предлагат. В бургас ...
06.11.2006 11:41
Ами вече всички предлагат. В бургас например три фирми вече са ми предлагали безжичен достъп. Тази на която съм в момента, и още две.

Пък и повече деца няма да имам.
цитирай
8. fugitive - БТК
06.11.2006 11:53
е пълен и тотален ужас без край - губи пакети като за световно. В офиса сме на това и ми иде да рева с глас всеки божи ден, но шефът не ще и да знае...
цитирай
9. mobo - при толкоз
07.11.2006 14:40
стабилен и плътен радиошум из ефира, уайърлеса е идея само ако се ползва от максимум 4-5 човека на клонче. при 6тото маймунче на клона нещата стават по-трагични от на лан-доставчик в гръмотевична буря, без протектори и заземители по суичовете :)
що не ползват оптики ланаджиите?? цената им вече е съизмерима с тази на медните жички, ама ланаджиите са стари кучета и си обичат класическите жички.
цитирай
10. geo - Ето и друг поглед върху
24.11.2006 11:03
войната за кабелите http://www.dnes.bg/article.php?id=30142
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619750
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921