Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2006 18:35 - Google за културата на българина
Автор: geo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7525 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Под култура в случая разбирайте най-елемнтарното, което всеки трябва да го може и знае, а именно - писмената култура. Същата писмена култура, за която си говорим в gramatika.blog.bg сега ще я погледнем от статистическа гледна точка.

Google както винаги ще ни помогне със задачата. Следват линкове към търсения за някои от най-популярните грешки в сайтове на български в два варианта - общо търсене и търсене само за официални текстове (т.е. изключващо форумите). Филтъра за изключване на форумите, който съм съставил не е перфектен, но е с висока ефективност.

Моят личен любимец:
- Офицялен  (1690 резултата)
- Офицялен 2  (1330 резултата, правят впечатление някои "офицялни" сайтове на фирми)

Поздрави за Estrella:
- Чорапогащници  (9170 резултата, само 4 пъти по-малко от "чорапогащи")
- Чорапогащници 2  (964 резултата, доста онлайн магазини)

При чорапогащник (виж estrella) обаче положението взима отчайваща насока.

Поздрав за Zlika:
- ходиме (12 500 резултата)
- ходиме 2 (1680 резултата)

- свириме (200 резултата)
- свириме 2 (139 резултата)

- ядеме (2 400 резултата)
- ядеме 2 (1 260 резултата, забележете първото място! Заглавие на вестник Стандарт! Безобразие...)

и за капак:
- пиеме (780 резултата)
- пиеме 2 (1 360 резултата)

След вестник Стандарт май нямам какво да кажа. Ако не беше той щях да се опитам да измъдря две-три изречения, за масовата неграмотност и т.н. Но се отказвам. При положение, че журналисти правят подобни грешки се отказвам да пиша за останалите.


Тагове:   Google,


Гласувай:
0



1. estrella - Хахаха
23.06.2006 19:13
Браво на таквизи писачи, мога да кажа само:)
цитирай
2. estrella - Цензура?!
23.06.2006 22:19
Това е корекция, моля моля. Цензура е грозно понятие:)
цитирай
3. ani2 - За неграмотността
24.06.2006 08:09
Че българина е неграмотен е ясно, но според мен една от причините за това е, че в училище не се отделя достатъчно внимание на правописа. Аз лично не мога да разбера по каква причина след 9-ти клас в учебната програма няма предмет Български език. Да не би да е излишен? Или в образователното министерство да смятат, че подрастващите са го овладели перфектно, та е излишно да изучават български след 8-ми клас? Това е една от причините да сме неграмотни. Не може да се учат два чужди езика, а да няма поне един час седмично за родния ни език. Да не говорим за навика на подрастващите да чатят на някакъв странен език и манията им да използват повече цифри отколкото букви. И какво се оказва в крайна сметка - ние употребяваме собствения си език само устно. Рядко пишем на него. Така че, как да сме грамотни? Ползваме програми на английски, пишем на "шльокавица", четем вестници, пълни с правописни грешки....Аз лично не вярвам, че някой ще седне и ще изучава по собствено желание българската граматика. Така че по отношение на неграмотността за мен МОН е и най-големия виновник, и най-големия ни "длъжник". Всъщност geo, ако беше само в-к "Стандарт", можеше и да го преглътнем. Но това е масово явление във всички вестници. А защо подминаваме и книгите? В голяма част от тях също е пълно с правописни грешки. Преди прословутата "демокрация" във всяка книга се слагаше допълнителен лист с посочени сбъркани при печата думи - № на страница + грешно изписаната дума + правилното и изписване. Ако сега някой седне да го прави може да се окаже, че вместо един лист ще се наложи да добавят оше една кола към книгата, тъй като грешките са един куп. Така че Цензурата няма да оправии нещата. Нужна е основа, а не цензура. В това отношение училището ни е длъжник. Мен също ме дразни, когато видя, че някъде някой е писал с правописни грешки, и то елементарни. Но как мога да се сърдя на този човек при положение, че зная на какъв хал е родното ни образование? Мога да се възмутя ако въпреки всичките преподавателски усилия той е неграмотен. Но когато на самата държава хич не и пука, че обрича гражданите си на неграмотност и не желае да положи и грам усилие, за да промени нещата, то как може да критикуваме отделния индивид? Децата не са виновни, те ще бъдат такива, каквито ги възпитат. Когато ги обричат на неграмотност, то логично е, че ще бъдат неграмотни. Затова смятам, че интернет не е мястото за превъзпитание. Това е работа на училището. И както казва dalida, ние можем "да отправим молба към човека, допуснал тези грешки", но не мисля, че имаме право да бъдем цензори или съдници.
цитирай
4. geo - Абе таз дума
24.06.2006 09:00
Цензура много ви харесва на всичките и веднага се хвърляте да я разнищвате, при все, че нито някъде съм говорил за цензура, нито съм писал, нито нищо. Не знам откъде ви хрумна. Като оставим това настрана съм съгласен с ani2, но не съм съгласен, че след 9-ти клас няма Български език. Аз лично съм изучавал този предмет до последно, заедно с Литература. Е, само 1 час на седмица бг и 2 часа лит., но пак беше нещо.
цитирай
5. анонимен - След
24.06.2006 09:39
Прав е Гео, аз съм виновна, аз вкарах тази дума в действие. Моля, за извинение пред всички, които я
разнищват. И най-вече Гео.
Колкото до правописа, аз мисля че при добро желание, всеки от нас може да се образова допълнително от литературата, която чете в
свободното си време. Там има по-малко грешки.
цитирай
6. avenue - всъщност
24.06.2006 09:45
поне според мен идеята на цялото мероприятие е всички, които имат ЖЕЛАНИЕ да пишат правилно на български език да има от къде да черпят информация и да се учат от грешките си. Никой не иска да прави цензура, да пише 2-ки и т.н.

А относно училище, аз поне си имах предмет Български език и литература до последно (тоест до 12-ти клас). И дори после в университета имаше преподаватели, които късаха мои колеги на изпитите заради правописни грешки (според тях беше недопустимо един вишист да пише с грешки на собствения си език, и аз съм съгласна с тях).
цитирай
7. dinka - Едно неграмотно мнение...
24.06.2006 11:31
Аз не помня до кой клас съм учила "български език". Не помня, защото забравям много неща. Не помня какво съм яла вчера...
Така. За граматиката...
Имам сериозен проблем с пълнияТ член. Само не зная кой от двама ни ще издържи по-дълго на тез географски ширини.
От време на време прекалявам със запетайките и тиретата. Често сменям местата на буквичките в думите, зaщото пръстите ми бързат. Забравила съм да пиша с химикал.
Всичко това е много срамно за мен.
По-срамното е това, че се научих да пиша по-грамотно много след завършването на гимназията. Не защото съм имала лоши учители.
Просто попаднах на луда учителка в най-неподходящия момент. Тогава, когато трябваше да науча граматиката.
цитирай
8. geo - :-)
24.06.2006 11:51
http://geo.blog.bg/viewpost.php?id=5790
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2620015
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921