Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2006 19:12 - Размисли, породени от последните арести на "пирати"
Автор: geo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6125 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Поредните поръчкови арести на НСБОП, този път шефовете на arenabg.com.

Свободата е единствено и само в съзнанието на човека. Ако човек няма разбирането, вътрешното усещане, вътрешната мъдрост, той никога, никога не може да бъде свободен.

Това е единствената свобода. Всичко останало е ИЛЮЗИЯ.

Външните фактори като пари, семейство, приятели (истински, не в разпространения днес смисъл на думата) и други материални придобивки са колкото предпоставка за свободата, толкова и й пречат. Всяка вещ те обвързва все повече, дава ти все по-голяма сигурност в реалността на материалния свят. Това те прави ленив духовно (изпитал съм го вече на свой гръб) и прекършва силата на духа, волята. В един момент дори се стига до пълна липса на интереси. Тогава започва истинския ад на сивото ежедневие и непрестанно търсене на адреналина (независимо какво го причинява). А чувството, че си застрашен не е нищо друго, освен отчаян опит да се върнеш към живота. Към ИСТИНСКИЯ живот.

Истинския живот е живот, в който има смърт, в който се осъзнава съществуването на смъртта като логически завършек на живота и като нещо толкова нормално и естествено, колкото самия живот (който приемаме за даденост).

При едно такова разбиране на живота би следвало да отсъства зависимост от материалните придобивки и те да бъдат една добра предпоставка за по-нататъшното развитие на душата. Но това разбиране трябва да го има непрекъснато. То е борба през всяка минута, всяка секунда. Не е редно един човек, получил проблясък (просветление, откровение...) в даден момент от живота си да смята, че това го е пречистило и му е осигурило вечното блаженство во веки веков. Няма такова нещо.

Да бъдеш, е най-трудното нещо.


Тагове:   От,


Гласувай:
0



1. cefulesteven - впечатли ме
27.05.2006 20:01
Казал си по много пречистен и ясен начин неща които са и сложни, и човешки, твърде човешки.
И ги споделям. И хубаво ще е за всеки който се замисли над тях.

Дано повече хора го прочетат.
Поздрав
цитирай
2. анонимен - Млад си
27.05.2006 21:24
Ако съдя по снимката ти си твърде млад за да разсъждаваш за тези неща,въпреки че много зряло си го направил.С някои от нещата съм съгласна с други не.Допада ми това,че се различаваш по мислене от масата/независимо млади или стари/.Духовното за съжаление е функция от материалното,но не искам да навлизам в разсъждения по този въпрос.
цитирай
3. анонимен - Съжалявам...
27.05.2006 21:38
...но тези хора са си заслужили арестите. Те се облагодетелстват на чужд гръб, нищо че останалите ползват предмета на тяхната злоупотреба (почти) безплатно. А не си личи Спилбърг или Лукас да са се прехласнали по материалното и да са спели да творят с духа си - напротив - стават все по-добри. Трябва ли трудът им да бъде ограбван? Не са виновни те, че ние сме толкова бедни, че не можем да си позволим да си купим нещо тяхно. Вината си е наша. Но нека друг да разсъждава по този въпрос, аз се опитвам да работя. И не искам някой да ограбва труда ми, макар че това става ЕЖЕДНЕВНО!
цитирай
4. ssstto - albenad
28.05.2006 09:45
http://forum.data.bg/viewtopic.php?t=795383start=80sid=fc18930126f1dbfefb268906bbed8b95
albenad
цитирай
5. dinka - Гео, най-ужасното е, че...
28.05.2006 19:01
...докато НСБОП си правят страхотен PR с това, върви една ужасяваща битка. Ужасяваща, но по български.
Спора е следния:
Един сляп човек с години работи по сайт за слепите. В един момент на среща му излиза една потресаваща медийна машина заради 2 разказа (образно казано) на които "те държали правата"...
И на всичото отгоре, независимо, че едни наши закони го защитават - на края този човек ще излезе виновен. Има и още нещо. Не стига цялата тази патаклама, но тези "добри, образовани и познати на обществото човекоподобни", качват на един друг сайт същите тези разкази и искат от слепите пари за да ги четат. А в същото време ние - зрящите виждаме с очите си тези, които не могат да ни видят, как просят.
Това определено е далеч по-сериозен проблем от PR акцията на НСБОП, от arena.bg или от ДС, но зад слепите няма медии... Има само болка. Толкова голяма болка, колкото онова "Благодаря за човещината", което преди време чух от слепия просещ човек до Операта.
Болката се удвои, когато лично се чух с другия сляп човек, който стои зад единствения български сайт за слепи хора и който сега е поредното забавление на ИК Труд!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619671
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921