Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2006 20:24 - Машинации, манипулации... за войната в Иран
Автор: geo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3248 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Войната в Иран все още не е започнала, но все по-упорито се говори за такава, най-вече от страна на управляващите в САЩ. Причината? Според тях Иран е в състояние да произведе ядрено оръжие до края на 2006 година.

В анкета на Лос Анджелис Таймс (Los Angeles Times) и Блумберг (Bloomberg) 48% от американците биха подкрепили военни действия срещу Иран, ако правителството му продължава да разработва ядрени технологии.

В същото време Иран заявява, че разработва ядрени технологии единствено и само за мирни цели, а както добре знаем, ядрената енергетика е една от най-изгодните, познати на човека. Въпреки това, САЩ настояват, че Иран се опитва да произведе ядрени оръжия.

Нека обаче за момент да забравим надлъгванията на политиците и да видим каква е реалността зад думите.

В статия, публикувана в Ню Йорк Таймс, ядрени анализатори заявавт, че Техеран не притежава нито знанията, нито уменията, нито материалите, нито оборудването, необходими за да могат да работят с ядрени горива. Президентът на Иран заяви наскоро, че страната му ще построи бързо 54 000 центрофуги за обогатяване на уран, което е страхотно развитие спрямо сегашните 164 центрофуги, с които разполага страната му.

Анализаторите намират твърденията му за преувеличени. Според тях нищо не се е променило от предишните предвиждания, според които Иран не ще може да работи с ядрени материали за военни и промишлени цели преди 2015 година. Според някои експерти 2020 е по-вероятната цифра.

Според Дейвид Олбрайт, президент на Института за Науки и Международна Сигурност във Вашингтон, частна компания, която наблюдава иранската ядрена програма твърденията на водещите държавници на САЩ за ядрената програма на Иран са силно преувеличени. На Техеран бяха нужни 21 години планиране и 7 години спорадични експерименти, предимно секретни, за да достигнат сегашните си възможности, а именно 164 центрофуги, които ядрените експерти наричат каскада.

Според анализаторите сега Техеран трябва да постигне постоянни резултати през цялото време за много месеци и години. Аналагията, която правят между ядрената програма на Техеран и това, към което се стреми е следната: представете си, че сте се научили да свирите на труден музикален инструмент. А сега си представете, че трябва да направите хиляди от тях и да ги накарате да свирят в абсолютен синхрон и хармония.

Експертите са единодушни, че пред Иран стоят поне няколко години усилени разработки и тестове.

И при всичко това САЩ говорят за война, а 48% от населението им ще ги подкрепят. А войната би трябвало да е последния вариант, дрън-дрън...

Войната в Ирак си почна, и си свърши, и вече колко време мина и на всички стана ясно, че никакви оръжия за масово унищожение не е имало. По въпроса за 11 септември 2001, който беше основния повод (забележете - повод, не причина) за атаката над Афганистан вече писах, и пак ще пиша, само да ми остане време.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. daredevil123 - mi to edin kolega
14.04.2006 20:54
go be napisal kratko i qsno - kak se pishe idiot s 10 bukvi - George Bush
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2620050
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921