Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2006 14:09 - Какво е България - когато статистиката говори...
Автор: geo Категория: Други   
Прочетен: 16742 Коментари: 26 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
експертите се надвикват ;-)

този постинг не е подходящ за хора, мразещи числа и статитистика

Днес в един от сайтовете от RSS списъка ми има статия, посветена на нов сайт за статистическа информация - www.nationmaster.com. Вероятно нямаше да му обърна такова внимание, ако не беше това изречение:

I"ll admit it... I"m a geek about statistics. I actually find it interesting that Iceland has the highest rate of electricity consumption per capita, that Venezuelans are the most likely to say they are "very happy" (Bulgarians are most likely to say they are not happy), or that Norwegians drink more coffee than any other country.

Споменаването на България в този чуждестранен източник беше достатъчно, за да ме изпрати в сайта. За половин минута вече бях напълно съгласен с мненията за сайта на две доста известни медии:

"astounding and easy to use"   - New York Times  "a statistician"s dream"   - BBC World

Веднага се зарових в сайта, с идея да видя какъв е статистическия имидж на България. Открих доста интересни неща, повечето неизвестни ми до момента.

Ето какво се оказа, че е България, ако гледаме първите и последните й позиции, в сравнение с останалия свят:

1-во място по контрацепция в света (проучването е направено сред семейни жени между 15 и 49 години).

В същото време 2-ро място по законни аборти на глава от населението, изпреварена единствено от Русия. Сега остава да се види на какво се дължи тази бройка...? Отговорът вероятно се дължи на това, че повечето от младежите ни не ползват презервативи. В същото време 600 000 жени умират годишно в следствие усложнения след аборт или раждане...

На 2-ро място сме и по раждаемост на тинейджърки във възраст 15-19 години. Само САЩ са по-зле нас. Да паднем чак дотам...

България е на 1-во място по процент на населенето - жени-70-74 години от цялото население.

Върха на класацията за най-нещастни хора сме, сред цели 50 европейски държави. Дали сме черногледи? Или пълни с неосъществени амбиции? Или действително ситуацията тук е по-зле от всички тези 50 страни?

В същото време сме на почетното четвърто място по дял на приходите на най-бедните 10% от населението. Въпреки това цели 13.4% са живеещите под прага на бедността.

Може би сме нещастни, защото сме на 2-ро място по брой загуби на световни първенства по футбол? Едва ли...

Уж несъществуващата българска армия според статистиката всъщност е доста голяма, пропорционално на населението на страната. Заемаме 1-вите места за:

- брой бронирани бойни машини на глава от населението
- брой артилерийски единици на глава от населението
- брой бойни танкове на глава от населението

и сме на 2-ро място по:

- брой самолети на глава от населението
- брой танкове на глава от населението (каква е разликата между бойни танкове ("battle tank") и танкове ("tanks") не ми е ясно, може би някой експерт ще ми обясни)

Същата армия е на трето място по загуби на жива сила във военното престъпление на САЩ в Ирак.

Как сме с ядрената енергетика?

- 4-то място по брой реактори на глава на населението.
- 5-то чясто по % на ядрената енергетика в общото енергопроизводство (44% се дължат на ядрените реактори, wow, мислех, че са доста по-малко)

но:

- последно място по брой планирани реактори (MWv на глава от населението)
- последно място по брой планирани реактори на глава от населението
- последно място по брой реактори в строже на глава от населението

Вяроятно защото изследванията са правени преди взимането на решението за строеж на АЕЦ "Белене".

Само с 1 MW мощности инсталациите на вятърни ел. генератори сме на предпоследно място.

Ето и нещо стряскащо:

- предпоследно място по прогнозен ръст на населението до 2050г. Прираст - отрицателен.

На последните места сме и по процент на мъжкото население между 10 и 14 години, спрямо цялото население на страната.

Ще завърша тази статистическа атака с интересния факт, че в България има само 25 китайци и по този показател е на едно от последните места в света :-)


Тагове:   България,   Какво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sunflower - Хм ...
12.12.2006 14:23
... това за 2-то място по брой самолети на глава от населението (за военни говорим, нали) направо не мога да го повярвам ...ама де да знам ... щом казват може и така да е ...
цитирай
2. val - ами...за самолетите ...
12.12.2006 14:30
Грешка ... :) ха-хахахахахахахха

Чак ми е смешно!!! Бяхме...били сме....но мноооого отдавана! Вече не! Горката ни армия, толкова я обезсилиха!

А за другата статистика ...ами дали не оказва влияние и фактът, че населението ни не е особено голямо? Всички показатели до колкото забелязах са "на глава от населението"...затова така може би!

Дайте сега, ако младите (те и без това вече имигрират....) се изселят и си останем съвсем малко, да вземем още да си намалим армията, пък тя Турция само да реши ...и хоп...може пак да има 500год., че и повече "присъствие"!

Извинете ме за сърказма, но ... много спекулации има вече в живота ни! Бог да ни е на помощ в тези последни времена! Скоро ще се приключи така или иначе! :)
цитирай
3. geo - @val
12.12.2006 14:42
"ами дали не оказва влияние и фактът, че населението ни не е особено голямо"

Каквото влияние оказва на България, такова и на Франция, такова и на Германия... Затова си пише - пропорционално на населението. Иначе е ясно, че в абсолютни стойности на бойната техника сме доста по-назад от първите места.

@sunflower - да, за бойни става въпрос.
цитирай
4. streetsmart - Хайде бе!
12.12.2006 16:05
Тия 25 китайци, и те ли са на глава от населението? Шегичка, ама данните им очевидно издишат. Както и 600.000 смъртни случая при аборт или раждане. Ами че тая цифра е почти 8% от населението на страната, какво остава за процент от жените във фертилна възраст.
цитирай
5. sunflower - В кръга на шегата ...
12.12.2006 16:09
... и аз бих казала, че в действителност едва ли има повече от 10-15 функциониращи военни самолети .... но там май и не се споменава думата "функциониращи" :))))
А насериозно, ще се опитам да измъкна информация от един специалист, защото тия цифри наистина звучат фантастично и ми стана интересно ...
цитирай
6. killu -
12.12.2006 16:59
Това не може да е вярно ако всяка година умираха по 600 000 жени то нямаше жени да останат. Помисли малко за три години са 1 800 000 а за десет години 6 000 000. Това не е вярно скоро ще блогна една друга статистика - на ЦРУ. Може тя да е по - вярна.
цитирай
7. анонимен - tanks
12.12.2006 17:12
"tanks" - резервоари
цитирай
8. анонимен - tanks
12.12.2006 17:14
Това може да са резервоари за всякакви видове продукти - вода, нефтопродукти, втечнени газове, технически газове, авто и ЖП цистерни и др.
цитирай
9. geo - @streetsmart & killu
12.12.2006 17:18
разбира това е за целия свят. То в България няма толкоз раждания и аборти на година, камо ли смъртни случаи при раждания и аборти.

@анонимен - знам, че tank значи и резервоар, още преди да почне да се употребява и за бойната машина, но някак не ми се връзваше да броят резервоарите (да не говорим, че обемът им може да е всякакъв). Но може и да имаш право.
цитирай
10. streetsmart - ами както си го написал,
12.12.2006 17:33
излиза, че цифрата е за България. Вярно, че си дал линк, но привеждаш и цитати, та човек се подвежда.
А по въпроса за китайците?
Не искам да се заяждам, но някои такива фрапиращи статистики ме дразнят. Човек трябва да е твърде наивен, за да им се хване.
цитирай
11. sashetu - :)
12.12.2006 17:39
много интересни статистически данни...
накараха ме да се замисля за доста неща.
благодаря geo :-)
цитирай
12. geo - @streetsmart
12.12.2006 17:41
смятах, че е повече от ясно, че цифрата е невъзможно да е само за България. Колкото до китайците - сложих го на последно място, защото е почти в кръга на шегата, но ето ти източника на статистиката http://www.library.ohiou.edu/subjects/shao/databases_popdis.htm
цитирай
13. geo - @sashetu
12.12.2006 17:47
радвам се :-) Това беше идеята, но бях предвидил също и че "експертите се надвикват" ;-)
цитирай
14. sashetu - :)
12.12.2006 17:49
Хах, е то тук понякога и така става.Но така трябва,за да става дискусия :-)
цитирай
15. sashetu - ;)
12.12.2006 18:22
jones, ако всеки втори гледа така на бъдещето на нашата страна сигурно така ще стане.
цитирай
16. sashetu - :)
12.12.2006 18:57
jones ако погледнем реално бих отишла да.Бих отишла, ако имах нужния опит и образование!
Бих помогнала да се очовечят,защото те се водят българи в другите страни, а не цигани или роми.
И отново казвам - да, бих помогнала, бих ги учила, бих се "борила" с тях, бих дала всичко от себе си да ги науча на нещо и да ги променя!С желание всичко се постига!!!
цитирай
17. streetsmart - sashetu,
12.12.2006 19:01
you need two to tango - без да съм расистка, в момента положението е такова, че ромите нямат интерес да се интегрират. По-лесно им е да живеят от социални помощи (включително и майчинство), да крадат и просят, отколкото да се занимават с легален бизнес. А държавата, притисната от Брюксел, не смее да приложи към тях строгостта на закона, която би се полагала на всеки гражданин. То не че я прилага и към други категории де, но това май е тема на друг блог.
цитирай
18. sashetu - Но...
12.12.2006 19:04
аз streetsmart отговарям на отправения въпрос от jones към мен!
Не си мисли, че всички са еднакви.Според мен дори да има хора, които искат да се образоват и да живеят нормално не им се дава възможност, защото ги възприемат като масата.Като другите, които крадат, не работят, живеят в мизерия.Винаги има изключения.И никога не мисля, че трябва да слагаме хората, та дори и ромите под един знаменател.
цитирай
19. mopse - мило саше,
12.12.2006 21:18
хубаво е че има хора като теб да предложат усилията си да интегрират тези, които всъщност не искат да се интегрират! Само където на сила хубост не става и мисля, че дори да отидеш да си даваш зор за тях, няма да има кой да ти го оцени труда и само ще се хабиш! А в другите страни знаят как да си приложат политиката, но при нас е заварено положение на гъзолизане по посока Брюксел... Поздрави!
цитирай
20. sashetu - ...
12.12.2006 21:55
Тъй като изказах своята позиция и беше пределно ясна, ще замълча.
Благодаря на geo отново за полезния пост. :)
цитирай
21. dosheva - хм. статистиките са интересно нещо :)
13.12.2006 18:08
След като един преподавател ми каза: "статистиката е нагласистика" и спрях да й вярвам.
При положение, че е смешно това със самолетите ако говорим за 50 европейски страни /баща ми е бивш военен пилот/. Как да им повярвам за другите неща? - а ти?
цитирай
22. geo - "експертите се надвикват ;-)"
13.12.2006 20:42
това горе съм го написал неслучайно, хаха

Да видим - http://www.nationmaster.com/graph/mil_for_in_eur_air_percap-forces-europe-aircraft-per-capita

За България - 29 бойни въздушни машини на 1 млн. души = 232 бойни въздушни единици. Точно колкото показва всяка друга статистика, с която разполагам за българските военно въздушни сили. За съжаление на самата страница на министерствто на отбраната няма статистика \sigh\.
цитирай
23. geo - @dosheva
13.12.2006 20:48
отново. Да, за повечето хора статитистиката е "нагласистика", просто защото не отделят времето да я разберат. БТВ, това може и да е било вярно по времето на социализма, не знам.
цитирай
24. dosheva - Не
15.12.2006 14:16
Тези дании за въздушните бойни машини е възможно да са верни, ако говорим за преди 90 год. Незнам каква е точно цифрата, но като изнасяха 20 бр. "миг 29" от Равнец до Пловдив знаеш ли как ги пренасяха? Връщаха 2 от двигателите по земя, та да фръкнат другите после :( E, ама сега нали си имаме НАТО.
А за статистиката - аз я уважавам и смятам, че е много много полезна. Но не й вярвам. Всеки си изняся каквито иска данни. Тези, които имат по-голяма популярност - им се плаща повече, та да лансират нечие полезно мнение. Няма начин да повярвам на която и да било статистика за доходите на хората в Бургас. :):)
цитирай
25. val - съгласна съм с dosheva
04.01.2007 19:25
не за друго, но и моята информация е от роднините ми - баща, вече военен пенсионер заради съкращенията (слава Богу, че годинките му стигнаха и реши да се пенсионира) и приятел.... във ВВС ...

А за статистика - стакмистика, да не говорим!
цитирай
26. ani101 - направо съм потресена
28.01.2007 21:17
на 2-ро място по аборти и раждаемост от непълолетни.....
Ще ми се тези статистики да не бяха вярни, но най-вероятно са.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619720
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921