Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2015 13:28 - Екопътека Храстево / Червен Камък - Девин
Автор: geo Категория: Туризъм   
Прочетен: 11411 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 27.06.2015 16:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съвсем наскоро бях в Девин и видях една екопътека, за която никъде нищо не пише. Построена е някъде между 2012 и 2014 година, доколкото разбрах, но не е документирана онлайн и дори самите местни хора не знаеха къде ѝ е началото и къде - края.

Еко пътеката се казва "Храстево", но ѝ казват и "Червен Камък" или "Червения камък" заради една от локациите, през които минава. Дължината е 2.5 км., а трудността - минимална. На бърз ход се минава за 20-25 мин., с по-спокойно темпо - двойно.

Официалното начало на пътеката е по пътя Девин - Лесичево. Отклонява се вдясно на един от най-острите завои, на който има и чешма. Има бариера и табела, така че няма как да я пропуснете.

Като цяло пътеката е равна, с леко изкачване в началото. След Червен камък има по-стръмно спускане, повечето по стълби (виждат се на втората снимка долу). Идеална е за летния сезон, тъй като по-голямата част е в сянка.

От природната забележителност "Вековна гора" не видяхме нищо, може би очаквахме нещо различно, но гледката от Червен Камък със сигурност е най-добрата към Девин (може би след тази от връх Гребенец, но там не се качихме).

Отдолу е снимка на целия маршрут, а под нея има и цялата информационна табела.

image


Ето и пълната информационна табела:

image

(можете да кликнете на снимките за пълен размер)

Пътеката е добре маркирана и лесна за следване. Само ако се качвате от края на пътеката наобратно внимавайте, защото точно след наблюдателницата-беседка пътят се разклонява на три и има маркировка по средния път, право нагоре. Той води до малко връхче и кошари, не следвайте тази маркировка, а слезте по лявата пътека, която е широка, чакълеста и се спуска надолу.

Ето и някои от гледките към Девин от и около Червен Камък:

image

image

image

Последната снимка е точно от беседката на Червен камък :-)

За отсядане в Девин мога да препоръчам  спа хотел Маунтин Бутик - много добро място, любезни хора, чудесна кухня в ресторанта.

Още няколко снимки от изгледа от Червения камък. Ако минете по пътека Храстево в Девин и има промени в маршрута или в състоянието на пътеката, моля, оставете коментар.



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2626393
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921