Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2013 17:57 - Преход: Железница - х. Физкултурник - Черни връх
Автор: geo Категория: Туризъм   
Прочетен: 43052 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 11.01.2014 17:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В нета има учудващо малко информация за този преход във Витоша, а той се оказа много красив, затова реших да споделя днешното ми качване по маршрут - с.Железница - х.Физкултурник* - Черни връх.

Обобщена информация за прехода:
Обща денивелация: ~1300 метра.
Разстояние: ~8 км.
Ориентировъчно време:
2,5 - 3 часа за хора в добра форма по отношение на ходене в планина.
4 - 5 часа за хора без много опит в планината и за обичащите да ходят по-спокойно.
Карта на маршрута - скролни надолу.
Кратки лични впечатления - скролни надолу.

Подробно:

До с.Железница се стига за 20-ина минути с кола или с автобус 98 от Хладилника. Оттам се минава по пътечка между две езера или по пътя нагоре директно над спирката и малко дървено мостче. Пътечката продължава 20-ина метра между дувар и поточе, след което излиза на асфалтов път. 10-метра вдясно и по диагонал ще видите табелата на парк Витоша и началото на пътеката за Черни връх.

Самата пътека е отлично маркирана с жълто-черни колове - зимна маркировка. На места има и маркировка с боя - синя. На важните разклонения има насочващи стрелки. Предвид откритото място и добрата видимост, шансът да объркате пътя където и да е е доста малък.

image В началото на пътеката
image Малко над Железница, в далечината се вижда хижата

image Изглед към хижата от началото на пътеката
Пътеката започва плавно от Железница и първите два километра са доста леки. След това навлиза в борова гора за около километър, където почва да става по-стръмно. Излизайки от гората вече сте изкачили 500 метра за около 3.3км., но следват два участъка с още по-стръмно изкачване, при което покривате нови 500 метра денивелация за около 2 км. разстояние.

image
Малко под хижата, поглед назад към Плана
На около 2000 метра височина стигате до хижа Физкултурник, която е разположена до връх Голям Купен. Може да си починете и да се полюбувате на страхотната гледка, която се открива към Витоша под и над вас, Рила на юг и Плана планина на Изток.

image Връх Скопарник, пътеката минава отдолу и надясно
image Изглед към пътеката
Остават ви още по-малко от 2км., в рамките на които качвате само около 300 метра. Гледките са страхотни - наляво и напред към голия връх Скопарник, а надясно и назад - към Бистришкото бранище и София, Плана и Рила. В този участък има няколко поточета, от които можете да си налеете изворна вода.

На места пътеката може да е кална заради дъждове или изворчета. На няколко места над хижа Физкултурник се минава през мини-морени, които не би трябвало да затруднят никого.

Аз стигнах за 2 часа и 25 минути до Черни връх, като спирах на няколко пъти за кратко колкото да се полюбувам на гледките и да щракна снимките и клипчетата. Отдолу можете да видите карта на маршрута от GPS-а на телефона ми и статистика за скоростта ми в различните участъци от Endomondo, както и денивелацията. Това ще ви даде идея за трудността на различните участъци, така че да си пестите силите, ако е необходимо. (клик на снимките за пълен размер)

image

image


Обобщение:

Страхотен живописен маршрут който бих препоръчал на всеки. За оптимални резултати започнете да се изкачвате рано, така че слънцето да е зад вас и да огряваха върховете напред. Пътеката не е много подходяща в горещо време, предвид това, че в по-голямата си част е напълно открита.

Има по-малко изкачване (300-350 метра по-малко), сравнено с този от Княжево и също така е два пъти по-кратък като дистанция. Маршрутът обаче не е от леките, заради сравнително стръмните изкачвания на места и като цяло заради почти постоянното изкачване. Равните участъци, на които човек може да си почине без да спира са малко. Поради това и имам разлика от само 40 минути между най-доброто ми време от Княжево до Черни връх (през Златните мостове, Кумата, Конярника) и това от Железница.

Още снимки от прехода Железница - Черни връх: в албума ми в Снимка.БГ

Нови снимки, и по-хубави: Железница - Черни връх 2.

Още нови снимки - галерия 1 със страхотен сняг и галерия 2 със заснежена част от пътя.

Кратките видео клипчета отдолу са от пътеката - първото малко преди хижата, второто малко след.

* името на хижата го видях от другите форуми. На картата ми на Витоша от преди няколко години пише "Купена". На табелите по самия маршрут, които са нови, пишеше име на някакъв професор, което не запомних.







Гласувай:
8



1. krassko - Следващия път опитай от последната спирка на авт. 69
26.10.2013 18:48
От площадчето на последната спирка тръгва улица между къщите нагоре в планината. Това е черен път който водеше към някогашни краварници. Сега там има малък заслон направен от туристи. Пътеката почти не е маркирана, но не може да се сбърка. Чешма има на 30 м зад заслона, а на два - три км още едн. След това ще минеш през изворите на р Струма и ще излезеш на пътеката от Физкултурник за Черни връх.
Този маршрут е още по красив :)
цитирай
2. geo - Мерси
26.10.2013 20:55
:-)
цитирай
3. lubara - Ще трябва да отида!
27.10.2013 14:39
Ще трябва да отида!
цитирай
4. rumyeah - Маршрутът е класика :)
28.10.2013 11:25
Добре маркиран и добре познат, сигурно затова не пишат за него в нета... Туристите, с които аз ходя, още наричат хижата "Академика". А заслона, през който krassko предлага да минете, е построен първоначално от добре известния бай Стоян "Синята Стрела" :) Слизането от Черни връх към Железница през него е особено предпочитано през лятото, заради многото боровинки и малинки :)
цитирай
5. geo - Възможно е
28.10.2013 14:14
Но като за класика имаше доста малко информация какво да очаква човек от него :-) Задължително ще мина през Синята Стрела, и други хора ми говориха за този заслон тези дни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2618402
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921