Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 17:58 - Виена - Пътепис със снимки: дворци, паркове и вурстчета
Автор: geo Категория: Туризъм   
Прочетен: 118136 Коментари: 19 Гласове:
31

Последна промяна: 29.06.2011 18:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Виена зае едно особено място в сърцето //и стомаха :-)// ми след 6-те дни, прекарани там. Ще се опитам в този пътепис със снимки да предам различните усещания и вълнения, които изпитах преди няколко дни в столицата на Австрия.

Ще започна с малко обща информация и полезни съвети за туристи, след което започва виртуалната разходка.

Пътуване до Виена

При цена 100 евро за двупосочен билет, при това с традиционна авиокомпания (Austrian) и сравнително скоро преди самия полет, пътуването си беше направо евтино. Разбира се, самолетните билети бяха от (минутка за реклама) Evtini-Samoletni-Bileti.net . Самото летище е доста близо до града (от 16 до 25 минути). Избрахме най-евтиния вариант на придвижване - с градски влак S7 - 3.60 евро, което мисля, че е най-евтиното ми придвижване от летище до хотел досега.

Транспорт във Виена

В самия град почти всички интересни за туриста обекти са достъпни с някоя от 5-те линии на метрото (не ме питайте защо 5-тата се казва U6!). Има и отлични градски влакове и автобуси, но реално ми се наложи да ползвам единствено влаковете и то само между летището и хотела. Задръствания не видях никакви.

Всички видове обществен транспорт в район 100 - Виена са обединени в мрежата VOR. Купувайки си VOR карта или билет пътувате във всички превозни средства без ограничения. Ние си взехме Vienna Card още на летището - 18.50 евро, включва много отстъпки за туристически обекти, заведения и други и в същото време е и карта за градския транспорт за 72 часа. Иначе карта за 72 часа струва 14.00 евро.

Отлична информация за туриста ще намерите във www.wien.info (официален сайт). Можете да планирате всякакви пътувания от точка до точка (адрес, забележителност или друг обект), независимо от броя прекачвания и видовете транспорт от този сайт.

Инфраструктура

Всичко отлично - широки улици, пешеходни зони, знаци, маркировки. За мен като турист донякъде беше проблем липсата на дублиране на информацията на английски. Също така има адски много велоалеи и това честно казано ме поизнервяше понякога - не можеш да си вървиш спокойно по улицата... но то и кой ли друг освен шеметен турист като мен ще върви по улицата :-)

За първи път във Виена видях знак за край на пешеходна зона. И то много такива. Отне ми известно време докато разбера какви са тия "забранени за пешеходци" улици :-)

Чешми има доста, а водата от всички чешми в града е страхотна. Не трябва да имате никакви опасения в тази насока. Водата е от Алпите и идва по 400 км. водопровод.

Времето

Времето беше сравнително облачно, валеше 2-3 от дните, но някак си все минавахме между капките и реално почти не ни заваля. Леко беше хладно, идеално за разходки и търчане насам-натам.

Храна и напитки

Храната, както и в Рим и Барселона беше страхотна. Навсякъде ядохме много вкусни манджи, сладкиши и пихме качествени напитки. Специално внимание искам да обърна на сметаната, която няма нищо общо с тукашната. Особеното е, че е доста месно ориентирана кухнята и за хора като мен, които не си падат много по месото е малко трудно.

Бирата беше страхотна, особено Zwickl (естествено, въпрос на вкус). Виното също беше на отлично ниво, и то нисък и среден клас. Специално си купих Кока-кола и шоколад Милка, за да проверя дали се различават на вкус от тези в България. Очеизвадно бяха в пъти по-малко сладки от предлаганите тук. Дали маркетинговите им проучвания са показали, че тук обичаме и сладко, дали заради друго, но това е факт. И на мен лично австрийската кола и шоколад ми харесаха повече именно заради това.

В магазините някои напитки и шоколади са в по-големи разфасовки от тукашните. Повечето обаче са същите като тук, доста по-малки от тези в Канада, например. По пазарите плодовете и зеленчуците изглеждаха отлично.

Забележителности във Виена

Реално могат да се разгледат за 3-4 дни, особено ако не си падате по музеите. Те обаче са наистина добри и интересни, така че 4 дни. 1 ден е за Шьонбрун и прилежащите площи, задължително. Културният живот също не е за изпускане - концерти, опери и др., стига да ви влече.

Таксите са соленки. Ако за Барселона ми стигнаха 100 евро, тук със сигурност отидоха към 150.

Хората

По-забързани и фокусирани от навсякъде другаде. Редовно имаше търчащи нагоре-надолу по стълби и ескалатори.

Тичането е доста на почит. Прави се по всяко време на денонощието и на всяко място от най-различни хора.

Обслужването почти без изключение беше много добро и любезно. В 1-2 случая имаше проявен непрофесионализъм, които ни костваха по няколко евро, но считам, че са изключения.

Английския език е на най-добро ниво спрямо всички неанглоговорящи страни, в които съм бил (не малко). Дори и да не говорят, често разбират. Само в 1 случай реално се разбирахме с жестове.

Вероятно Австрия е страната, в която видях най-малко полицаи по време на престоя си. Ако не броим едно скупчване на 5-6 полицая на едно място, реално други служители на реда не видях. Не изглеждаше и да има нужда от тях.

Цените

Ах, цените. При все, че Австрия стабилно стои в топ 15 на страните с най-голямо БВП на глава от населението и средните заплати са около 3500 евро, цените бяха съпоставими с другите европейски градове. Немалко неща (от храна до дрехи и обувки) бяха с цена равна на тази в България (сравнение на идентични артикули). Когато имаше разлика, най-често беше до 2 пъти, рядко повече.

В ресторантите може да се вечеря с 1 питие за около 15 евро на човек, при това предоволно. Кафе плюс кроасан най-често ще ви струва между 3 и 5 евро.

В Billa нямаше вина над 8 евро. В Merkur средната цена на виното беше 10-12 евро. Взехме си едно за 11 евро и беше чудесно.

Любопитното беше, че разлики в цените в ресторанти и магазини поради локацията почти нямаше. За едни и същи пари можеш да ядеш едно и също количество и качество както в кварталния ресторант, така и в ресторант на пъпа на града, така и в такъв в бившия имперски дворец или на 150 метра над земята във въртяща се кула.

Виртуална разходка във Виена

Настанихме се в хотела към 14 часа, т.е. имаше цял ден пред нас, така че стартирахме с императорската резиденция Белведере. Заедно с музея ни отне около 2-2.5 часа да го разгледаме.  Не беше толкова впечатляващ, колкото очаквах, да не кажа, че бях леко разочарован. Някакси тези минималистични градинки и огромни празни пространства не ми се вписваха в предствата за разкош. Точната дума е "постно".

Качвам само подбрани снимки за всеки обект (при клик се отварят по-големи). Линкове към пълните галерии в Snimka.bg има накрая на постинга.

image

image

image

Снимката горе е от последния етаж на музея и вероятно е най-красивия възможен изглед.

image

След Белведере продължихме тръгнахме към площада на Карл (Karlsplatz) с цел да видим Църквата на Карл (Karlskirche). Пътем спряхме за малко на паметника на руските освободители от 1945г.

imageimage

Типични сгради за центъра на виена:

image

Стила доста напомня по-старите софийски сгради (отпреди 1945), но са по пищни. Стигнахме до Карлскирхе малко късно, вече беше затворена. Определено е интересна и уникална отвън.

image

Имахме цяла вечер за разходка. Започнахме от Операта:

image

Продължихме по Рингщрасе:

image

И се оказахме в бившите частни императорски градини на двореца Хофбург:

image

Тук беше доста приятно и много хора бяха налягали по поляните. 

image

Минахме през площада на галерията Албертина и покрай хотел Сахер и стигнахме до другия вход на Хофбург откъм улица Грабен. Типичния изглед на имената на улиците във Виена:

image

Колкото създават атмосфера, толкова са и трудни за четене :-)

Влязохме в Хофбург от задния, предполагам, вход.

image

Детайли от архитектурата:

image

image

Друга страна на двореца и площада пред него:

image

image

След двореца отидохме да видим и музеите отсреща - природонаучния и на историята на изкуството. Парка пред тях беше приятен.

image

image

image

Продължихме по Рингщрасе и минахме покрай парламента, кметството и театъра - впечатляващи сгради, особено първите две. За съжаление пред кметството имаше огромен ремонт, както и на по-красивия вход на Хофбург, както и в Св. Стефан, Св.Петър и нещо пак нямахме много късмет от тази гледна точка.

image

image

image

image

image

С това приключихме първия ден от посещението на Виена.

Втория ден бяхме отделили изцяло за Шьонбрун и прилежащите му обекти. Това е един наистина огромен комплекс, по-голямата част от която са паркове и градини. Размерите на обходимата част са километър на километър и половина, така че се подгответе за повечко трамбоване, ако искате да видите всички красоти на Шьонбрун :-)

Главния вход:

image

За да придобиете представа за пространствата:

image

image

Отново големи открити пространства и мини-градини, но с парка отстрани нещата стоят по много по-различен начин от Белведере. Очакваха ни доста изненади и изненадки през този ден.

Няколко думи за различните билети, с които можете да влезете в Шьонбрун, а те са 5-6 вида. Достъпът до общите части на парка (60-70%) е свободен. Най-евтините варианти за билети са с достъп само до част от стаите в двореца - 20-ина. Варианта, който препоръчвам е да си вземете най-скъпия билет - Gold Pass, който включва вход във всичко в комплекса. Излиза 40 евро без Vienna Card - 35 със. Само оттук си избивате цената на картата.

Gold Pass важи 1 година от датата на издаване и ви дава влизане с предимство за тур на двореца. Включва по едно посещение на всеки от следните атракциони: пълен тур на двореца, градината на принца, зоологическата градина, къщата на палмите и къщата на пустинята, лабиринта, музея на каляските, достъп до терасата на наблюдение в Глориет (далечната сграда на горните снимки) кралската пекарна, където демонстрират готвене на щрюдели.

За всичко това иначе има отделни пропуски и картата, освен, че е удобна и пести време, спестява и 20% или повече от цената.

Денят се очертаваше доста топъл, затова решихме докато е още хладно да разглеждаме навън, а нещата на закрито да ги оставим за следобяда. Първо разгледахме частните градини на принца. Не бяха никак лоши, а такива покрити алеи виждах за първи път.

image

image

image

След тях продължихме по безкрайните алеи на парка към далечния му край.

image

Приближението на фотоапарата ми позволи да уловя тази рунтавелка. Всички животни в парка бяха свикнали с хората и почти не се плашеха. Някои катерици даже се вряха в краката на туристите.

image

Стигнахме и до Глориет. Гледката беше доста добра.

image

image

image

image

Продължихме обиколката си и попаднахме на място с хранилки за животни. Катерици, гарвани, патици и гълъби щъкаха на метри от нас без да се притесняват. Тази пък си ходеше по пътеката и се разминахме само на около метър.

image

Във всички кътчета на парка има най-разнообразни градини. Сигурен съм, че не сме успели да видим и половината. Всичко се поддържа много добре.

image

Следващата спирка беше зоологическата градина. През 2010г. е наградена за най-добра зоологическа градина в Европа... Наистина доста добре са направени нещата, но някои от животните изобщо не успяхме да ги видим поради недобро планиране (или нарочно възпрепятстване на достъпа с цел да не се притесняват животните, не знам).

Уникална беше стаята с прилепите - влизаш и те се стрелкат около теб... Някои от по-любопитните снимки (при посочване пише животното):

image

image

image

image

image

image

image

image


image

image

Този служител го хванахме в крачка как пуши на работното си място при животните :-)

След зоологическата градина дойде ред на Къщата на палмите. Реално то си е парник и вътре влагата и топлината, особено в едната част, са доста екстремни.

image

imageimageimage

image

Реално вътре си беше тропическа гора, с всякакви видове, включително хищни растения, отделени в една витрина.

Точно до къщата на палмите има и една малка японска градина.

image

От другата страна е къщата на пустинята. Вътре си беше истинска пустиня, отвсякъде!

image

Нямах търпения да изляза от това място, въпреки че бях облечен възможно най-леко. За щастие отвън ни посрещна прохладата и красотата на парка на Шьонбрун.

image

image

Интересен слънчев часовник:

image

image

Отново излязохме на главната алея, точно до фонтаните и лабиринта.

image

image


image

image

image

image

Лабиринтите всъщност са 3. Един за възрастни, един по-детски и един малко странен, криволичещ и почти без разклонения. Беше доста забавно да се полуташ вътре :-)

image

Градините от десния край на двореца (срещуположен на градините на принца).

image

image

Музеят на каляските беше интересен. Такава пищност, толкова труд и майсторлък... Учуди ме доста окачването им. Първо не знаех, че още тогава са имали такива технически познания, а освен това изглежда отлично.

image

Баш каляската:

image

След музеят на каляските дойде време и за същинския дворец - покоите на императорското семейство, балните и приемни зали и т.н. Снимането вътре беше забранено, така че не мога да ви покажа снимки. Можете да видите снимки и информация за стаите на тази страница от сайта на Шьонбрун. Като цяло беше доста впечатляващо, а научих и някои интересни факти.

Най-силно впечатление ми направиха някои факти за живота на император Франц Йосиф, управлявал империята цели 68 години, при това в доста бурни времена (1848-1916). На първо място, той самият се е считал за "първи слуга на народа". Ставал е в 3 часа и 30 минути сутринта и е почвал работа в 4 и 30 - 5 и е работил докато има физически сили (т.е. до вечерта).

Освен това, всеки поданик на империята е имал право на аудиенция с Франц Йосиф в понеделник или четвъртък в определени часове от деня. Дрес код е имало само за по-заможните поданици. Финансово затруднените са можели да се явят в какъвто вид могат, единствено е трябвало да бъдат чисти. Императорът е имал феноменална памет за хора и лица и поради това тези аудиенции често траели само по няколко минути, в които императорът изслушвал проблемите и желанията на гражданите. Мога само да се надявам Бойко Борисов да прочете това и да си води записки...

Шьонбрун със сигурност беше гвоздеят на цялата ми визита във Виена. Денят едвам ни стигна, бяхме доста изтощени накрая.

Следващият ден беше посветен на Карлскирхедвореца Хофбург и на Природонаучния музей.

image

Църквата беше доста добра и отвътре.

image

image

Така изглеждат градските чешми:

image

А това е операта отстрани:

image

Последен поглед към Хофбург от задния край, преди да влезем в съкровищницата.

image

Съкровищницата беше страхотна. Корони, одежди, парадни оръжия, украшения, съдове и други красоти, предимно от злато. Една златна роза направо ме прикова. Такава изработка...

image

image

image

image

image

image

image

image

След съкровищницата отидохме в музея, представящ посудата на императорския дворец Хофбург. Не мислех, че ще се впечатля от вилици, чинии и свещници, но се впечатлих. Разкош и лукс, какъвто не съм си и представял. И перфектна изработка на всичко.

image

image

image

image

image

image

Направихме и тура на Музея на Сиси в Хофбург. Още кралски апартаменти, още любопитни факти, красоти като в Шьонбрун. Снимки - забранени.

Следващата спирка беше природонаучния музей. След като бях в страхотните музеи в Отава, Канада, бях решил, че по-хубав музей няма да видя. Природонаучния във Виена обаче определено е доста жестока конкуренция, дори само заради огромната сбирка, която представя. Съчетава интересната архитектура със съвременно представяне на експонатите и интерактивни елементи. Трябва да се види.

Слагам само няколко снимки:

image

image

Това е направено от скъпоценни и полускъпоценни камъни:

image

image

image

image

Поразходихме се пак към кметството и Вотивкирхе, която е малко след това. Тя също беше в ремонт :-(

image

image

За завършек на деня отидохме на концерт с произведения предимно на Моцарт и Щраус, провеждан в една от най-големите зали на Хофбург. Имаше доста арии от опери, изпълнявани от оперни певци от Виенската опера. Един певец - азиатец, направо ми взе ума. Беше добро преживяване.

След него направихме кратка нощна разходка, тъй като през нощта градовете винаги имат друга атмосфера. Виенската не беше никак лоша :-)

Кметството:

image

image

image

Следващия ден започна с катедралата Свети Стефан и в първата си половина основно беше посветен на църквите.

image

image

image

image

Катедралата е доста голяма, изпълнена в готически стил. Частично беше почистена, лицето беше в процес на почистване. Покривът е една от особеностите и с шареното си изпълнение разведрява. Отвътре основно не беше и оставя едно такова потискащо чувство като влезеш. Някак си не радва окото.

image

Достъпът до основната част от църквата е с вход. Плаща се и за качването на някоя от двете кули. На лявата има огромна камбана. Отстъпки от Vienna Card няма.

image

image

image

Стъклописите вдъхваха живот, макар реално картинките на тях да са потискащи, ако се приближат достатъчно.

image

image

image

image

image

image

Странен типаж се подава от една от стените:

image

И изгледа отгоре:

image

image

image

image

image

Само на 200 метра от Св. Стефан се намира друга църква - Св. Петър, която като екстериор не е нищо особено, но интериора е много по-добър от този в Св. Стефан, по личното ми усещане.

image

image

image

image

image

Минахме покрай паметника на чумата, построен в знак на благодарност към бога за спирането на чумната епидемия.
image

image

Улица/Площад Грабен.

image

Сграда в центъра:

image

Продължихме с църквите. Schottenkirche, интериор:

image

Други сгради в центъра на Виена:

image

image

Една от най-старите постройки в града - църквата Maria am Gestade.

image

image

image

Следваща спирка - часовника с движещите се фигури. Фигурите се движат с прогресирането на времето, а в 12 часа наобяд има нещо като "парад", при който под музика за 10-ина минути се изреждат всичките. Имаше към 150 зяпачи :-)

image

Друга много приятна и красива църква - Йезуитската църква.

image

image

Мисля, че за първи път виждам такива колони:

image

image

Доминиканската църква пък беше доста по-малко позлатена, но въпреки това страхотна:

image

image

image

image

Това беше последната църква за деня. В останалата половина посетихме кулата на Виена и Пратера.

До кулата се стига с метро, но има и известно вървене. Метрото спира до сградите на ООН, доста внушителен комплекс.

image

image

image

Комплекса се нарича VIC - Vienna International Center.

image

image

image

image

Топлоелектроцентрала от архитекта Хундертвасер:

image

image

Ресторантът на кулата е въртящ се и се намира на около 160 метра. За около 15-ина минути прави пълна обиколка около остта си, като позволява да си пиеш кафето, ядеш тортичката, мелбата или каквото искаш и да си разглеждаш. Цени - нормални за града. Под него има зона за разглеждане без прозорци.

Следваща спирка - Пратера. Реално отидохме само заради виенското колело. Не беше лошо преживяването. Има и интересен мини-музей, описващ историята му точно под него.

image

Луксозна кабина-ресторант.

image

Останалите увеселителни атракциони бяха добри, имаше и доста ресторантчета и места за хапване.

image

На следващия ден имахме време за шляене, което запълнихме отлично, по стечение на обстоятелствата.

В 10 часа, всяка събота през лятото (до 1 октомври) в 10 и 45 военния оркестър се събира на Грабен и тръгва с музика към Хофбург. Там изпълняват основно маршове и военни песни около 40 минути. Доста са колоритни, а и като музиканти бяха добри, послушахме ги известно време.

image

След това решихме да отидем в Музеят на глобусите. Беше сравнително интересно. Калифорния, например, първо е отчетена като полуостров. След това за около 35-40 години е смятана за остров на база погрешна информация, преди да се коригират отново картите и да се отбележи връзката със сушата коректно.

image

За моя изненада имаше и едно малко глобусче на български, поръчано през 19 век от незнайно училище, търговец или учен.

След това тръгнахме към къщите на архитекта Хундертвасер (топлоцентралата по-горе). Пътем влязохме в още една готическа църква - St Othmar unter den Weissgerben:

image

Докато стигнем до къщите заваля, но все пак успяхме да ги видим. Малко преекспонирани като забележителност, но все пак интересни.

image

image

image

Това беше някаква галерия май, но в дъжда не бях особено ентусиазиран да се интересувам повече.

image

Предпоследната църква - Rochuskirche:

image

image

image

Последния ден имахме няколко часа сутринта. Отново се оказахме на Грабен, но този път улицата беше почти пуста, явно заради по-ранния час. Снимахме тези статуи на спокойствие:

image

Оказвайки се отнова на Michaelsplatz забелязахме за първи път Michaelskirche. До сега просто някак си беше останала незабелязана встрани. А вътре има какво да се види:

image

image

Друго място, което бяхме обиколили сигурно 6-7 пъти, но не бяхме посетили, беше големия парк на Хофбург.

image

image

image

В заключение - някои неща за размисъл. Последните десетина години Виена е винаги в топ 5 на най-добрите за живеене градове в света. Видяхме не на едно и две места подобни пътечки за патиците, плаващи плоскости, на които да стоят и прочие, т.е. добър е не само за хората, а и за животните, доколкото е възможно.

Иска ми се в София да достигнем нивото на грижа за хората, което е във Виена за патиците. Мисля, че ще се отрази добре на всички ни.

Ако ви е харесал пътеписа/виртуалната разходка със снимки, или пък са ви помогнали някои от съветите, можете да оставите коментар :-)

Ако искате да видите още снимки от Виена, кликайте тук:

Албум снимки - Шьонбрун, Виена

Албум снимки - Зоологическа градина на Шьонбрун

Албум снимки - Белведере, Виена

Албум снимки - двореца Хофбург, Виена

Албум снимки - катедралата Св. Стефан, Виена

Албум снимки - Църкви във Виена

Албум снимки - Интересни сгради във Виена



Гласувай:
31



1. armorica - Чудесен разказ!
29.06.2011 18:23
За мое съжаление съм била само веднъж във Виена, преди повече от 15 години, и то за три дни през зимата. Не можах да видя много, но сега благодарение на тези чудесни снимки я пооподзнах поне малко.
цитирай
2. анонимен - Поопозднали я барем малко?
29.06.2011 18:56
Гео, новте модераторки са под всякаква критика!
цитирай
3. darcy - Доста прилични снимки
29.06.2011 19:03
Беше интересно.
цитирай
4. cefulesteven - Много красота!
29.06.2011 20:32
Много красота!
цитирай
5. rumyeah - Страхотен постинг!
30.06.2011 13:27
Благодаря за невероятните снимки, подробната информация и интересните забележки....
цитирай
6. armorica - Благодаря за повишението!
30.06.2011 14:57
clubmate написа:
Гео, новте модераторки са под всякаква критика!

Не съм модераторка, а най-обикновена блогърка. И излишното "д" е грешка от бързо писане, както можеше да се досетите, колега.
цитирай
7. geo - @armorica
30.06.2011 15:29
Не се засягай, не се отнася до теб :-) Аз съм човека, "родил" сайта и негов бивш проект-мениджър до началото на 2008-ма и това се отнася до мен. Някои хора още ме помнят, но за съжаление почти по никакъв начин не мога да им помогна с текущи проблеми с него от административен характер...
цитирай
8. armorica - Не съм засегната, geo
30.06.2011 15:47
Стана ми забавно, че ме вземат за модераторка.
цитирай
9. tera - Много хубав пост и доста подробен :)
30.06.2011 16:37
Бях във Виена за 3 дни преди 2 години, по-голяма част от нещата и аз ги разгледах, но ми останаха също доста - примерно Белведеретата ги видях само отвън, музея в Хофбурга не успях да разгледам, само съкровищницата разгледах, Художествената галерия също ми остана за друг път... По този случай наесен отиваме за 5-6 дена за доразглеждане и смятам също да посетим Мелк, който не е далеч от Виена - истинска съкровищница е.

Първият път бях в операта на правостоящ, гледахме "Жизел". Не знам дали знаеш историята на правостоящите билети в операта, въвела ги е Мария Терезия, за да може всеки, който желае да отиде на опера - струват 4 или 5 евро и ги пускат всяка вечер преди представлението. Има огромни опашки и всеки може да вземе само по един билет. Не си мислете, че като се вземе правостоящ билет после може да се седне като тука в НДК примерно. Там правостоящите са под строг надзор и няма начин да "подвият крак" на седящо място. Понеже преди да замина тогава не бях мислила да ходя в Операта, това беше единствения вариант. Но сега се изхитрих и купих онлайн билети, така че този път ще седим! :)

цитирай
10. saury - Интересна архитектура на сград...
30.06.2011 17:01
Интересна архитектура на сградите, а на църквите - сложна и красива. Определено прави впечатление направо стерилната чистота на улици и паркове... А доброто отношение към животните само още повече говори положително за хората там.
И зоопаркът им е хубав, и предполагам, че се грижат съвестно за обитателите му.
Въобще, много приятна виртуална разходка.
цитирай
11. bizcocho - Разкошен постинг!
30.06.2011 20:39
Разкошен постинг!
цитирай
12. geo - @всички
30.06.2011 21:24
Радвам се, че ви е харесал :-)

@анонимен

Относно заплатите - данните ми са от официални статистики, намерени в различни сайтове в интернет за 2009-2010 година. Не съм се ровил прекалено, но източниците бяха достатъчно сериозни, за да ги цитирам. Данните в цитирания източник за България също бяха верни, което ми даде допълнителна увереност в числата. Със сигурност не съм питал хората по улиците колко печелят...

За емигриране - обмислям въпроса от известно време, но определено все още не е на дневен ред и определено няма да е Австрия, най-малкото заради нивото на немския ми.

А иначе нямам представа откъде можеш да имаш представа за професионалното ми ниво, при положение, че клиенти от Австрия за момента нямам. Освен ако живееш в Австрия и работиш за БГ фирми, което силно ме съмнява...
цитирай
13. vessy72 - Страхотен пост!
01.07.2011 23:20
Благодаря за чудесната разходка!
цитирай
14. vladun - Поздрави за пътеписа - репортаж! ...
02.07.2011 14:28
Поздрави за пътеписа - репортаж! Видях във Виена в късната есен на 2009 - поводът беше концертът на Крис Кристофърсън. За четирите дни престой - при това с гид, мой съученик, живеещ в Австрия от средата на деветдесетте - доста от забележителностите успях да разгледам...Заслужава си да се допълни, че сградите в центъра на Виена като правило са 5 етажни, и че по улиците няма автомобилни задръствания, въпреки че трафикът е сериозен - просто организацията на движение е на ниво.
цитирай
15. анонимен - Чудесно, както винаги
04.07.2011 09:24
Браво Гео! Както винаги - подробно, с много снимки, детайли и полезна информация :) Когато някой ден потегля за Виена, 100% ще се възползвам от този пътепис. Страшен си ;) Гого
цитирай
16. alexs - Браво!. . . . толкова голям подробен ...
15.09.2011 09:16
Браво!.... толкова голям подробен и пълен постинг рядко се среща. За това се изисква доста труд и време!
цитирай
17. bven - Благодаря! Не съм ходила във Виена и сега компенсирах с чудесните снимки!
12.12.2011 21:07
Голямо преживяване:)))
цитирай
18. zlokuche - Добре написано...с една-две пропуснати забележителности
13.12.2011 22:47
1. AKH Wien - университетската болница. С повече от 4000 легла е една от най-големите болници в Европа. Импозантно здание с интересна архитектура (смес от брутализъм и интернационален стил). Не е красиво, но интересен обект за експерименти в архитектурната фотография.

2. Narrenturm ("Кулата на глупците"). Някогашната сграда на Виенската психиатрия, намира се съвсем наблизо до AKH и понастоящем е приютила "Федералният музей на патоанатомията". Музеят е по-скоро музей на австрийската медицинска история и не подминава някои от тъмните и страни. Може би затова не го има във всеки пътеводител на Виена.

3. Музеят на Зигмунд Фройд. Намира се на Berggasse 19, в помещенията, където Фройд някога е живял и работил. Какво е събрано в няколкоте стаи (с добре запазен и/или реставриран интериор), е трудно да се разкаже, трябва да се види.
цитирай
19. holivud - Благодаря!
15.04.2014 17:00
Прекрасно пътуване през снимките Ви!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619877
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921