Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2009 16:08 - Барселона - пътепис със снимки
Автор: geo Категория: Туризъм   
Прочетен: 127443 Коментари: 33 Гласове:
17

Последна промяна: 27.01.2015 19:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След 5 дни в този разкошен град се чуствам длъжен да седна и да опиша преживяванията си, като, както обикновено, се подпомагам с много снимков материал :-) Ще започна с няколко общи наблюдения, впечатления и съвети, а след това ще ви заведа на виртуална разходка.

Пътуване до Барселона

Самолетния полет беше с Wizz Air, които както винаги са на ниво. Evtini-samoletni-bileti.net е чудесна опция за евтини билети до Барселона. Летището, при положение, че кацате на основното летище Barcelona El Prat, е огромно. Обслужва по 30 милиона души на година с планове за удвояване на потока до 2012. Придвижването до центъра на града е най-удобно с автобуси A1 и A2, които през 5-10 минути спират пред всеки изход и обират пътниците. Крайна спирка е площад (пласа) Каталуня (де-факто центъра на града). Отнема между 20 и 40 минути и струва 4.5 евро.

Транспорт в Барселона

Препоръчвам да си купите още на летището Barcelona Card, която ви дава право да пътувате безплатно с градския транспорт, както и различни намаления и безплатни входове в разните забележителности (над 100 мисля). Струва си, особено ако искате да влизате в различните обекти.

Метрото има 7 линии, които опасват града открай докрай, много е удобно. Допълват се от няколко градски влакови линии. Автобусите също са добър вариант, поради липсата на задръствания в града. Освен това на всяка спирка има много подробни карти на всички маршрути, които минават оттам, трудно е да се объркаш. Таксита има много, но не съм се качвал. Навсякъде в градския транспорт има много добра климатизация.

Инфраструктура

Невероятен град! Планиран с размах, всички улици са широки, с предвидени места за паркиране, безупречна маркировка и сигнализация. Мястото на всеки контейнер за боклук е маркирано на асфалта! Аз лично не видях нито една дупка, било то на асфалта или по тротоара. Там, където се правеха ремонти беше обозначено и заградено.

Много мисъл за пешеходците - широки тротоари, пешеходни зони. Всички тротоари завършват полегато там, където има пешеходни пътеки. Особеност е, че повечето кръстовища имат ромбовидна форма.

Обръщайте внимание на колоездачните алеи, които се срещат на много места. Много зеленина има, която допринася за учудващо чистия въздух (имайки предвид натоварените улици, по които сме вървяли) и за приятния изглед на града. Сянката им не е за пренебрегване като пекне :-) Има безброй чешми по улиците.

Времето

Уцелихме изключително добро време без нито един ден с дъжд. При температури 23-30 градуса като пече слънце си е жега. Не знам дали винаги е така, но при нас всяка сутрин, без изключение, до 12 часа беше облачно и много приятно, след това се разкарваха облаците. Почти винаги подухва ветрец, който разхлажда малко.

Храна и напитки

Кроасаните им са по-хубави и от тези в Рим, кафето е много силно и в малки дози. Имат повечето джънк фуд, която я има и при нас, с разликата, че там са с по-малко E-та и са по-вкусни повечето неща. Сладоледа е доста добър.

Оказаха се любители на Италианската кухня, или поне с такива впечатления останах. Всеки по-сериозен ресторант беше италиански, не знам как така се получаваше. Иначе традиционно ястие е паелята - ориз с различни подправки и месо, зеленчуци или морски деликатеси, според вида. Много на почит е и боба с наденица.

Отличителната местна напитка се нарича "сангрия" и е бяло или червено плодово вино, което се сервира с много лед и лимон. Като винен любител не бих нарекъл резултата вино, но определено е много приятен. В жегите влиза отлично :-) Бира пих само "Сан Мигел" и за нея мога да кажа, че е добра за жегите, пивка.

Забележителности в Барселона

За да разгледате всички забележителности, които си струва да се видят, ще са ви необходими минимум 4 пълни дни, при отлична организация. Доста са разпръснати из града.

Пригответе си около 100 евро за входове на различните обекти (ако вече сте си купили Barcelona Card). Навсякъде организацията е отлична, табели бол, винаги има служител, който да говори английски. Рядко се налага да се обяснявате нещо.

Хората

Доста испанци (каталунци), доста азиатци, малко негри, малко от всички останали. Разбира се, доста туристи. Повечето са вежливи и услужливи. Обслужването е много добро навсякъде. Продавачите не са излишно натрапчиви.

Направи ми впечатление колко забързани хора имаше в метрото. Никой в Рим, например, не тичаше нагоре по ескалаторите, а в Барселона беше масово.

Всички шофьори са доста дисциплинирани, но същото не може да се каже за пешеходците :-)

Много кучета се гледат, но въпреки това по улиците никъде няма да видите и едно изпражнение. Просто хората вървят и събират.

Просяци видяхме 2-3 за целия престой. Въпреки големите предупреждения за джебчии и прочие нямахме никави проблеми, не сме се чуствали в опасност нито веднъж, не видяхме никакви криминални прояви.

Цените

Кроасан с еспресо или капучино - 3-4 евро, минерална вода - от 18 цента в някои магазини до 2 евро малката бутилка в някои подвижни сергии. Пица или паеля - от 8 до 15 евро. Голяма бира - 4-5 евро. Кана сангрия 1 литър - от 10 до 20 евро. Като цяло двама души могат да ядат по ресторанти за 25-35 евро на ядене, ако се седне някъде на по-скъпо отиват 50 евро и повече.

Стига с впечатленията, да почваме с разходката. Всички снимки при клик се отварят в по-голям размер, а накрая ще дам линкове към пълните албуми в Snimka.bg.

Първото, което ще видяхме, беше огромното летище.

image

Имахме няколко часа след като се настанихме, така че веднага излязохме на разходка до близките забележителности. На снимката долу е Триумфалната арка, след която има по широката пешеходна зона се стига до парка на цитаделата.

image

image

Самия парк е много готин, поддържан, има езерце, фонтаните на долната снимка, мамут в естествен ръст и други интересни статуи. Навсякъде по тревата седят или лежат хора, изглежда е любимо място за релакс вечер.

image

Продължихме към кулата Агбар - висока кула с LED панели, които светят през нощта и става много красива.

image

image

image

Това е булевард Диагонал, разсича града на две и е дълъг 11 километра. Широк е 50 метра по цялото си протежение, а немалка част от булеварда изглежда по този начин - с широка зона за пешеходци и колоездачи, пълно е с хора на ролери.

image

Не успяхме да дочакаме да се стъмни, така че да пуснат LED-овете. Въпреки това кулата изглеждаше внушително и ефектно.

image

Следващия ден беше решено да е деня на Гауди. Започнахме с "каса Батьо" (Casa Batllo), чиято фасада виждате отдолу.

image

Архитектурата на сградите от Гауди не прилича на нищо друго. Формите са вдъхновени от изучаването на природата - флора и фауна. Характерно е усиленото използване на керамика.

image

image

Тъй като бяхме леко подранили се отбихме до близката църква. Всички църкви са в готически стил, който след Свети Петър и другите римски църкви трудно може да ме впечатли.

image

Фонтаните също бледнеят пред римските, но с градинките се справят доста добре.

image

Обратно в каса Батьо - още от стълбите става ясно, че вътре всичко е толкова откачено, колкото и отвън :-)

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Тази модерна сграда също е с интересна фасада.

image

Следващата спирка от Гауди обиколката - каса Мила. Проекта е по-късен от каса Батьо и има повече място за развихряне.
image

image

image

image

image

Вътре стаите са подредени както са били в началото на 20 век.

image

image

image

За съжаление трябва да съм пестелив със снимките, препоръчвам да разгледате пълните албуми в Snimka.bg, към които има линкове отдолу.

Това е една друга къща на Гауди, близо до каса Мила, в която обаче не се влиза.

image

По пътя за Саграда Фамилия се отбихме в Азиатската къща и в църквата Escola Maristes La Inmaculada до площад Сан Хуан.

image

Най-накрая стигнахме и до Саграда Фамилия, символа на Барселона.

image

image

Огромната катедрала е започната в края на 19 век и е строена досега почти без прекъсване. Очаква се да се завърши през 2026 година. Сградата е много внушителна и абсолютно типична за Гауди, който й посвещава много години от живота си. Оказа се, че има доста голяма опашка, а не искахме да губим време да чакаме и решихме да дойдем на следващия ден когато отваря. Продължихме към парка Гюел, като пътем видяхме и каса Висенс, също на Гауди.

image

Парка Гюел е друг мащабен проект на Гауди, който не е завършен и изглежда така ще си остане. Въпреки това е в списъка с местата, които задължително трябва да посетите.

image

image

image

Наклонените колони, толкова типични за Гауди.

image

image

image

image

image

image

image

Попаднахме на един човек, който си изкарваше прехраната с правене на огромни сапунени мехури :-)

image

image

image

image

От парк Гюел решихме, че тъй като има време, може да отидем до Тибидабо. Тибидабо е малък увеселителен парк, разположен на едноименния хълм. Идеята ни беше да видим църквата до него, както и да се качим на ТВ кулата близо до тях. Пътем минахме през разни по-богаташки квартали с някои готини архитектурни решения.

image

Църквата на Тибидабо.

image

Сравнително нова е, само на 100-ина години, а такова решение за вътрешното оформление видях за първи път там.

image

image

За съжаление не бяхме прочели достатъчно добре и се оказа, че кулата е затворена понеделник и вторник. Следващия път ще се кача :-)

image

Фонтани на площад Каталуня - де-факто центъра на града.

image

Паметник на същия площад.

image

На следващия ден стартирахме със Саграда Фамилия. Това е задния й край със сцени от рождението на Христос.

image

image

image

Огромна, внушителна и странна, това е тя.

image

image

image

image

Стълбите вътре в кулите. Това са широките.

image

image

Кулата отвътре.

image

image

image

Тесните стълби.

image

Централната вътрешна част.

image

Споменах ли, че е огромна?

image

image

image

image

image

image

След Саграда Фамилия решихме да отидем на Ла Рамбла - главната улица, където вероятно има повече туристи, отколкото испанци. Не е особено приятно да се върви там, голяма навалица по всяко време, еднакви щандове с еднакви сувенири. Атракция са разни костюмирани типове, които за някоя и друга монета забавляват туристите и се снимат с тях.

Следва още едно място, където задължително трябва да отидете - пазара Букерия. Страхотен пазар, в който съжителстват плодове, зеленчуци, меса, рибни деликатеси и кой знае какво още.

image

Всичко е подредено, аранжирано, осветено... Препоръчвам ледените фрешчета от по 1-1.5 евро чашата. Също така не изпускайте и кутийките с микс от плодове за по 2 евро. Отваряш и ядеш, супер са.

image

За моя изненада не малко от плодовете и зеленчуците бяха по-евтини, отколокото в България... И по-хубави :-| Нямаше изкуствено боядисани домати, а череши, праскови, ананаси, ягоди, дини са страшно вкусни.

image

Помотахме се и из готическия квартал. Не ми допадна особено, много студена атмосфера, високи притискащи сгради от двете страни на не толкова широки улици.

Тъй като следващата цел за деня беше хълма Монтжуик, решихме да се качим на него с лифта, който минава над пристанището. Уви, когато стигнахме ни чакаше табела с надпис, че всички курсове за деня са резервирани. Не съм сигурен как точно се резервират и запълват, но за следващия път ще разбера.

Така и така бяхме до плажа, решихме да топнем краката. Водата беше мръсничка, пясъка още повече. Не, не с боклуци, а просто с прахоляк. Като си отръскаш краката от песъчинките остава един слой прахоляк по тях - такова нещо на Черно море не ми се е случвало. Водата не беше особено топла.

image

Върнахме се и хванахме метрото до площад Испания. Оттам започва хълма Монтжуик. Поглед назад към пласа Еспаня.

image

Сградата на върха е музеят на каталунското изкуство. Виждат се голяма част от магическите фонтани - Font Majica.

image

Има ескалатори - манна за скапаните от ходене туристи като нас.

image

Изглед надолу към фонтаните и площада.

image

Отидохме до Олимпийския кръг - олимпийския стадион и още няколко сгради около него.

image

image

Достъпът до стадиона е свободен.

image

Продължихме нагоре към крепоста. Минахме през страхотен парк. Бръшляна по стълбите обра точките.

image

Изгледът от върха на хълма си струваше.

image

Имаше и добър поглед над пристанището и яхтеното пристанище.

image

На връщане се качихме на панорамния лифт.

image

На слизане минахме през други прекрасни градини с фонтани и оригинално оформени беседки.

image

Последния обект на Монтжуик, през който се отбихме беше Испанското село. Това е специално построено мини-селище, в което всяка къща представя различен регион и различен занаят от Испания. Всяка къща е с архитектура, характерна за региона. Вероятно най-доброто място да накупите сувенири и подаръци.

На следващия ден първата спирка беше Камп Ноу (НЕ Ноу Камп, както поради неизвестни за мен причини го наричат навсякъде в България, а и нерядко в чужбина). Има организирана туристическа обиколка на всички съоръжения. Например съблекалните :-)

image

Както виждате от някои от предните снимки някои от сградите, които посещавахме са в реставрация, разваляща, неизбежно, изгледа. Е, лошият ни късмет продължи и с Камп Ноу. Вместо готино зелено игрище видяхме само разорана пръст за новите чимове...

image

image

image

image

Въпреки това посещението си струва. Стадиона с капацитет почти 100 000 души е внушителен, а музея на клуба е просто огромен. След като 2 дни не успяхме да се загубим никъде в напълно непознат град в музея поне на 2-3 пъти не знаехме накъде да поемем :-)

Пълно е с трофеи на клуба, на снимката отдолу е къта на Стоичков със Златната топка.

image

След стадиона продължихме към близкия Кралски дворец (бивш). Сега в него се помещават два музея, а около него има красив парк. 

image

image

image

От тук се отправихме към Monestir de Pedrables.

image

image

Има интересни неща в хранилището, като архитектура също е интересно.

Вечерта я запазихме за Магическите фонтани на Монтжуик. Когато минахме оттам през деня не подозирах в каква приказка се превръща всичко през нощта.

image

Още не се е стъмнило добре. Най-високите струи се издигат на поне 20 метра.

image

Като се стъмни става още по-добро.

image

image

image

Музея е ефектно осветен.

image

image

image

На снимките не се вижда толкова, но навсякъде гъмжи от хора, всички стълби нагоре чак до музея са заети от седящи хора. И това е четвъртък вечер. В началото на представлението бяха дошли и над 20 автобуса с туристи. За щастие докато се стъмни ги бяха прибрали обратно и се поосвободи малко.

image

image

image

За първи път горилапод-а за фотоапарата ми се доказа без коментар. Просто му усуках краката около едно дърво на 2 метра височина и го оставих да снима над главите на хората. Ще видя дали ще успя да кача видео в youtube, защото размера на филмчетата е доста голям. Като гледам и цените са паднали поне 2 пъти, откакто го купувах, така че го препоръчвам на всеки.

image

image

image

image

На сутринта на последния ден отидохме на пристанището и в аквариума. Качихме се и на колоната на Колумб, гледката си струва, макар че вече гледахме отгоре на града от всички възможни точки.

image

Аквариума не е за изпускане - много добре е направен, има видове от най-различни морета.

image

image

image

image

Това отдолу също е риба! По-точно три - един голям екземпляр и два по-малки.

image

Порядъчно уморени, но доволни, отлетяхме обратно за София. Посрещнаха ни мръсни и недобре осветени улици, разбити тротоари, дупки на пътя и прочие познати гледки, с които бях свикнал преди тези 5 дни в Барселона. В Барселона се чуствах сигурен и уверен, човек. Тук отново почнах да си гледам в краката, за да не се пребия или да не настъпя нещо, провирах се между паркираните на тротоара автомобили и почнах да давам път на колите на пешеходна пътека, просто защото всеки си кара, все едно не ме вижда.

Не знам какво трябва да стане, за да заприлича София поне малко на Барселона, а хората да почнат да се уважават едни други.

P.S. Актуални съвети за евтини самолетни билети от световен експерт по бюджетно пътуване.

Албуми със снимки:

Барселона - Триумфалната арка и кулата Агбар (Torre Agbar)

Барселона - Каса Батьо и Каса Мила (Гауди)

Барселона - Парк Гюел (Гауди)

Барселона - Саграда Фамилия (Гауди)

Барселона - Тибидабу

Барселона - хълма Монтжуик

Барселона - Ла Рамбла (La Rambla) и пазара Букерия (Boqueria)

Барселона - Камп Ноу

Барселона - Кралския дворец (Palau Reial)

Барселона - Аквариума

Барселона - Магическите фонтани (Font Magica)

Барселона - Други снимки




Гласувай:
17



1. bambola - ей, обожавам Barcelona, разкошни снимки :) Bravo :)
19.07.2009 16:25
единствентоо място в което влизаш в една строяща се катедрала и се чустваш част от историята :)
а иначе каталанската кухня е доста различна от италиянската, но и по-скапа :)
следващай път не проспускаи музея на Пикасо и Операта- Лицея:)

цитирай
2. goby3 - :)
19.07.2009 16:32
Великолепно!БЛГОДАРЯ ЗА РАЗХОДКАТА!
цитирай
3. анонимен - Raja
19.07.2009 17:24
eh,kakvo da pravish ...Rodina...
цитирай
4. odette - Великолепен постинг!
19.07.2009 19:16
Обожавам архитектурата на Барселона - феноменална и завладяващата. А "La Sagrada Familia" - гениалност и разкош!
Благодаря, че споделихте с нас Вашите красиви моменти. Пожелавам Ви още безброй такива!

цитирай
5. анонимен - Браво, Гео!Нямаш си на идея колко си ...
19.07.2009 23:26
Браво, Гео!Нямаш си на идея колко си ми полезен с всичко това.Началото на септември сме в Барселона и като се рових из нета да търся забележителности попаднах на твоя блог-чудесно,всичко каквото искаме да видим ти си го описал точно кратко и ясно,подредил си ги-чудесно.Много съм щастлива че си споделил с нас всичко това,чакам с нетърпение да отидем в Барселона.Скоро се върнах от Париж,и там е страхотно ,но Барселона е нещо много различно!!!
Благодаря ти от сърце!!!Поздрави Стоянова
цитирай
6. valeriak - Браво,
27.07.2009 16:12
много хубав пътепис. Видяла съм всичко това, сега си припомних отново.
цитирай
7. анонимен - hi
22.09.2009 11:44
Zdraveite,priqtno mi e da se zapoznaem Kireto :) do kato razglejdax snimkite s radost si spomnqx momenta i vremeto v koito posetix lybimiq mi grad Barcelona.Tova mi be6e detskata me4ta,a i kato pribavim i fakta 4e sam zaklet barcelonist ot dete nqma kakvo da komentiram :) Vinagi sam ispitval golqma privarzanost ka Barcelona i katalynskata istoriq.Snimkite sa straxotni evalata :) ako nqjkoi iska da se svarje s men skype-kiril.gulabov Imam 4erno na bqlo istoriqta na Katalyniq i istoriqta na grada Barcelona.Sled kato se varnax ot tam napisax statiq za prekaranoto mi vreme tam v sposanie "Okean" broi 7-mi 2009g. VIVA Barca :)
цитирай
8. tili - Добре, че taistwena
26.09.2009 23:45
направи този сборен постинг за пътешествия, иначе нямаше да видя и прочета това, което си ни представил. Фантастично е, благодаря!!!
цитирай
9. анонимен - Nora
13.10.2009 13:25
Може ли инфо за хотелите?
цитирай
10. анонимен - Maria
27.10.2009 10:59
Браво,много хубав пътепис, Гео!Ще ми е от полза - на 31.10.09 с Wizz Air пътувам за Барселона и докато търсех инфо за този прекрасен град, попаднах на твоя сайт. Виртуалната разходка, която предлагаш е супер,надявам се да имам време да разгледам всичко това.
цитирай
11. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
03.11.2009 15:24
Само една забележка- сангрията се прави от слабо десертно червено вино разредено с подсладена, газирана минерална вода в с добавени плодове според сезона- круши, ябълки, почти задължително портокали и лимони, етц.
цитирай
12. анонимен - :_)
14.11.2009 19:16
за инфо и КАМП НОУ И НОУ КАМП СА ВЕРНИ ПРОСТО 1ТО Е НА КАТАЛАН ИСПАНСКИЯ ДИАЛЕКТ В БАРСЕЛОНА А ДРУГОТО Е НА КАСТЕЯНО КОИТО Е ОБЩО ПРИЕТИЯ ДИАЛЕКТ
цитирай
13. анонимен - Браво
28.11.2009 14:08
Браво Гео,

Много яки снимки. Само за плажа - сигурен ли си че е било прах? Аз ходих - беше много добре, но морето е много солено и като изсъхнеш навсякъде по кожата остава сол (а не прах).... на черно море това няма как да се случи защото не е толкова солено...

Иначе наистина си направил супер пътепис. Виждам, че съм пропуснал някои неща в Барселона (защото хоодих на плаж) и следващия път ще се постаря да ги видя.
цитирай
14. анонимен - !!!
06.12.2009 16:14
Наиситна страхотно, чак се въудошевих !

много полезна информация,ако не е проблвм да споделиш и къде отседнахте, защото аз намирам затруднение в търсенето :))
цитирай
15. geo - Хотела
07.12.2009 10:21
е Barcelona Center Plaza, двойна стая около 80 EUR на вечер беше тогава, доста добри условия (особено спрямо това, което чета по тур. сайтове за други хотели с подобни цени). Чисто, има си всичко, хората са много любезни, страхотно местоположение.
цитирай
16. анонимен - точно теб търсех:)))
16.01.2010 08:24
Здравей,
Предстои ми пътуване до Барселона през Април 2010. Имах нужда от малко инфо за забележителностите-получих много повече!
Благодаря за изчерпателната информация и прекрасните снимки.
Ако междувременно възникнат въпроси, знам към кого да се обърна...:)))
Относно резервацията на хотел....резервирах чрез booking.com-дали постъпих добре? За първи път използвам този сайт.
цитирай
17. анонимен - Наталия-за да избегна анонимността от преди малко:)))
16.01.2010 08:29
facebook: kalithea@abv.bg
тук имам някои снимчици от мои пътешествия-малка част:)))
цитирай
18. geo - за Booking.com
17.01.2010 12:55
Аз също резервирам през него, не съм имал проблеми, но все пак не забравяй, че зависи от отделните хотели...
цитирай
19. анонимен - hi
15.02.2010 13:47
здравей Гео.Поздравления за хубавия блог който си направил,съпроводен със снимки.И на мен през юни ми предстои пътуване до Барса.Снимките много ми помогнаха.Днес тъкмо ще резервирам хостел.
цитирай
20. geo - @solinvictus
29.04.2010 16:55
Благодаря :-) Благодаря и за предложението - обсъждахме го, но в крайна сметка се оказа, че програмата ни е запълнена и така със сума ти интересни места, а едно отиване и връщане до Монсерат щеше да ни отнеме немалко време и предпочетохме да го изключим.
цитирай
21. анонимен - Браво !
20.05.2010 14:43
От няколко дни "ровя" за Барселона, ще пътуваме през юни. По-практично и пълно описание от това не бях срещал. Чудесно подредено.
цитирай
22. veronime - :)
31.05.2010 23:54
Много страхотно описание! Благодаря ти за информацията, която си споделил с нас. След 2 седмици отивам в Барселона и търся допълнителна информация постоянно, но след като прочетох твоя пътепис си мисля, че 4 дни няма да ми стигнат изобщо, за да видя всичко, което искам или по-точно - да заснема достатъчно много снимки от достатъчно различни страни...., но както дойде.
цитирай
23. анонимен - az su6to sum hodila v barcelona o...
22.06.2010 13:55
az su6to sum hodila v barcelona oba4e ne sum vijdala mnogo ot ne6tata koito ti si snimala
цитирай
24. анонимен - Отлично описание! Наистина е много ...
27.07.2010 19:36
Отлично описание! Наистина е много хубаво в Барселона. Внимавайте обаче с такситата, много са скъпи и всеки таксиметърджия си има собствена 'тарифа'. За един и същ маршрут ни искаха две различни цени.
цитирай
25. анонимен - iliqn
27.07.2010 20:48
mn e krasivo bix posetil tova raisko mqsto samo za radi kamp nol golqm fen sam na barsa
цитирай
26. анонимен - hi
14.08.2010 10:25
Чудесен пътепис! След седмица смятам да посетя Барселона и инфото тук ще ми бъде от голяма полза :)
цитирай
27. анонимен - анонимна-ва
10.09.2010 22:31
мн ти благодаря -супер ми помогна на 22 10 10 сме там,нищо не знаех за Барселона,моя позната ми каза за мн добра оферта и аз поръчах за рожденният ден на съпруга ми -7 дена на почивка ,но като видях твоят пътепис така се въодушевих та чак и дъщерята реши да дойде с нас,пиши и за други хубави места които си посетил
цитирай
28. анонимен - нана
19.09.2010 18:59
поздравления,много полезно инфо
цитирай
29. анонимен - Барси
04.10.2010 17:22
Великолепен пътепис и чудесна помощ да си припомня всички имена и местонаходжедния на сгради, фонтани и градини. Сега има записки по който да се водя когато разказвам за уникалното си пътуване тази есен. :) мс отново
цитирай
30. анонимен - любител пьтешественик
27.10.2010 20:34
гео!вьзхитена сьм от пьтеписа ти!!!!!толкова подробен увлекателен и зарибяващ:):):)
ако имаш още други такива интересни пьтешествия много те моля да ги споделяш!
с твоите очи аз посетих барселона и дори да не успея да отида и видя когато някой ми каже-испания аз веднага ще си помисля за твоя пьтепис!
цитирай
31. анонимен - Gergana
10.01.2011 00:04
Браво! Радвам се, че има млади и грамотни хора все още. Всичко си описал много изчерпателно. Голяма мечта ми е да отида в Барселона. Мисля, че ти ми помогна да я осъществя. Благодаря ти!
цитирай
32. eleni1 - гали
13.03.2012 15:55
Много благодаря за хубавото представяне на пътеписа. Интересно, образователно и много хубави снимки ни е поднесъл автора. Още веднаж благодаря.
цитирай
33. анонимен - Чудесен пътепис! Много благодаря, ...
12.10.2012 19:17
Чудесен пътепис! Много благодаря, другата седмица заминаваме за 4 дни в Барселона и всичко написано много ще ни помогне при организирането на програмата! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619669
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921