Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2008 11:15 - Априлци и Троян - обещавам да се върна
Автор: geo Категория: Туризъм   
Прочетен: 13921 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 06.05.2008 11:19


При толкова почивни дни беше непростимо да остана в София и да не взема глътка свеж въздух сред природата, въпреки лошото време. Тъй като съм обикалял доста из Родопите, прилично из Рила и тук-там в Пирин, реших този път да дам шанс на Стара планина. Запалиха ме няколко разказа и снимки на красотите й.

След кратък разбор на възможностите за изходна точка на пътуването беше определен град Априлци (всъщност четири близки села, обединени в град), съвсем в полите на Стара планина. Самия град е ужасно дълъг и освен това разделен дефакто на две. С изключение на това, няма нищо забележително в самия Априлци - къщи, пътища, градинки, животни и, разбира се, гледката към Мара гидик и околните върхове. Ние реално не можахме много-много да й се насладим заради облаци, но все пак беше внушително.

(клик на всяка от снимките за малко по-голям размер)

image

image

Успяхме да снимаме един щъркел, който изглежда много самотен на тази снимка:

image

Но за наша радост точно като тръгвахме го видяхме да се гушка с половинката си :-)

Това е главната улица с изглед към закритите от облаци планински върхове.

image

А това е любопитна пейка, каквато не бях виждал дотогава. В следващите 3 дни видях още 2-3 подобни.

image

Видяхме малка пролука във времето, и решихме да опитаме и да се възползваме от нея, стискайки палци да не ни завали точно на средата на прехода. Хванахме пътя за хижа Тъжа, за която имаше табели, че е на 3 часа и половина от горния край на Острец.

image

Пътя е асфалтов известно време, преминава в разбит асфалт и после в черен път. Накрая става пътека и там някъде маркировката изчезна, започна да вали и трябваше да се връщаме. Все пак направихме добра разходка, а дъжда така и не ни подгони сериозно. Успях да снимам един дъждовник:

image

Острешката река:

image

image

В общи линии се възползвахме максимално от прозореца хубаво време. Малко след като се прибрахме в Априлци, заваля. На следващия ден беше доста кофти, така че го прекарахме по стаите и в ресторанта.

В последния ден успяхме да се разходим из Троянския манастир и малко в град Троян. Доста спретнато и подредено и пълно с красиви градинки беше и в манастира и в самия град.

image

image

image

image

Две интересни табелки :-)

image

image

Центъра на града и река Бели Осъм.

image

image

image

image

Толкоз този път, най-вече заради лошото време. Обещавам си да се върна през това или някое от следващите лета и да се покатеря и по Стара планина. Хижа Тъжа, връх Мара гидик и връх Ботев засега са най-вероятните кандидати...

Албуми снимки:

Снимки от Априлци и пътя към хижа Тъжа

Снимки от Троянския манастир

Снимки от Троян



Тагове:   Априлци,   обещавам,


Гласувай:
0



1. анонимен - re
06.05.2008 17:00

Тази част на България наистина е много красива. Другият път може да прескочиш и до Ботев и хижа Плевен на връщане (правят страхотна супа от гъби).
цитирай
2. kosara2008 - благодаря за този постинг!
04.06.2008 10:11
хубост и вълнуващи душата картини, милост в суровия въздух е тази среща...още веднъж от сърце - благодаря!
цитирай
3. анонимен - Острец
18.07.2008 15:24
Здравей.

Аз съм от Априлци, и по-точно от квартал Острец. Живея близо до мястото където си снимал снимката над която пише "Това е главната улица с изглед към закритите от облаци планински върхове."

Имаш ли други снимки от Острец, хижа Тъжа и Априлци като цяло. Аз нямам цифрово апаратче, а не съм правил снимки на местноста дори и с лентов апарат. Дали ще може да ми изпратиш снимки. Електронната ми поща е: darkmill@gmail.com. Пиши ми ако искаш и може да ми пратиш снимки.

Поздарви.
цитирай
4. анонимен - априлци
03.08.2008 00:21
това е най красивото и спокойно кътче на българия. дано туризмът да не го презастрои дано
цитирай
5. анонимен - острешката река
04.11.2008 23:05
zdravejte moje li da mi izpratite snimki ot ostretz, ot zentara na seloto tam kadeto predi 20 godini imashe edin goljam smesen magazin sas sladkarniza, malko po nadolu edno mosche po koeto se slizashe na rekichkata, a sashto i snimki tam kadeto beshe detskija vacanzionen lager moje bi tova e uchilishteto i otsreshta pred vhoda prodavaha sadove glineni, panichki i barducheta, adresa mi e ginaweberfg@yahoo.fr shte sam vi mnogo blagodarna, svarzano e s mnogo spomeni
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619665
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921