Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2007 20:24 - Екскурзия до Мелник - ден първи
Автор: geo Категория: Туризъм   
Прочетен: 39541 Коментари: 17 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преглеждам снимките и се чудя как успяхме да обиколим толкова неща и да нащракаме толкова материал за тези 2 дни и половина. Имаше някакъв план: отиваме в Мелник, разглеждаме старинния град, прочутите скални пирамиди около него, отскачаме до Роженския манастир и отделяме 1 ден за пешеходна екскурзия някъде към Пирин. Съдбата обаче беше решила да видя доста повече от това, което очаквах...

Пристигнахме в Мелник вечерта, но имахме време и сили да се разходим и да поразгледаме. Града определено е запазил доста от духа си, къде поради желанието на жителите си, къде заради строгите изисквания към архитектурата на сградите. Всички къщи са във възрожденски стил, интериора на механи и ресторанти  - също, а на повечето места звучи народна музика.

(клик по снимките за голяма версия, линкове към пълните галерии - на края на постинга)

image

image
Горното е строящ се голям хотел, отново в характерния за града стил.

image
Градчето се минава за 5-6 мин. пеша от единия до другия край. По-забележителни места са къщите, околните хълмове, които са изваяни от жълта песъчлива скала като всички в 20 км. радиус, 1-2 къщи-музеи и следния речен обитател:
image
Изглежда е пропуснал миграцията на юг, когато е спаднала водата :-)

Докато обикаляхме се назяпахме на "банери" като този:
image
но решихме да го оставим за следващия ден.
image
Вечерта посрещнахме с добре закръглените (нагоре) цени в една от местните механи. Между другото, оказа се, че навсякъде са такива поради което мястото, което препоръчвам за ядене не се намира в Мелник, а в Рожен, но и до там ще стигнем...

image
image
Планът за следващия ден беше да разгледаме Петрич, Рупите, Роженския манастир и евентуално Кордопуловата къща в Мелник.

Първа спирка - Рупите. За последно бях го посещавал с една ученическа екскурзия 1994-5 година някъде. 1-2 постройки насред пущинака, църква в строеж, бурени и необичайно много хора, имайки предвид мястото. Ванга беше още жива и хората бяха там заради нея.

Сега мястото предизвика по-скоро асоциацията "Райска градина", толкова е променено и приказно. 
image
Влизаш през портите и попадаш в един по-красив свят. 

image
image
image
image
image
В тези извори водата е с температура 75 градуса по целзий...
image
Единственото нещо, което буквално ме отврати беше църквата. Отдалече - всичко изглежда нормално, даже е красива и интересна.

image
Когато се приближих обаче ме блъснаха отвратителни стенописи отвън, а вътре ме чакаха още подобни икони. 

image

Художника, който ги е правил - проф. Светлин Русев, не знам от какво е болен, но явно е нещо сериозно, защото скоро не бях виждал по-отблъскващо нещо от  стенописите в църквата.

Порадвахме се известно време на красивата градина, изворите и планината Кожух и подкарахме към Петрич, който ми направи много добро впечатление. Противно на това, което очаквах, се оказа динамичен и жив град, доста добре поддържан също така - градинки, тротоари, кошчета и други такива "детайли", заради които можеш да почувстваш известен уют в него.

Поразходихме краката и на кафе и кола в кафене Авалон и решихме, че трябва да идем до Самуиловата крепост, на 10-ина километра на запад. Както се казва - речено-сторено - ето ни пред входана комплекса. 

image
Изглежда доста обещаващо, с това знаменце на ЕС, картата, обясненията. Аз имах бегли спомени от същата ученическа екскурзия - голяма група дечурлига, събрани около статуята на Самуил, слушащи гида от музея. Сега обаче е по-различно. Никой не поддържа комплекса, не се продават билети, музей няма. Всъщност няма почти нищо, което да те заинтригува особено. Статуята на Самуил:
image
Нещо (?):
image
Бетонна кула (на която можеш да се качиш, но и да паднеш, понеже някой е дал перилата за вторични... ):
image
И изглед към Беласица:
image
Оставихме крепостта и Петрич, върнахме се в Мелник и без да спираме продължихме към Рожен, с цел Роженския манастир. Ето го и него:
image
Отвътре и отвън - градинки, радващи окото.
image
image
Вътре имаше допълнителни екстри - 300-годишна асма пазеше сянка на половината двор.
image
image
Разгледахме църквата. След стенописите в тази на Ванга, тези ми се видяха страшно красиви. Манастира е доста добре поддържан, макар за цялото време да видях само един монах. За сметка на това имаше 5-има ратаи, свалящи керемидите от покрива на църквата, явно с цел пренареждане и замяна на счупените. Ако някой път го посетите и се чудите какви са тези улеи от тераските, отговорът е - умивалници :-)

След манастира се върнахме в Рожен и направихме един късен обяд в централната механа. Ядене да си оближеш пръстите, достатъчно големи порции на прилични цени. На следващия ден пак бяхме тук и мога да гарантирам, че при Пешо няма лабаво - най-хубавите манджи в района са при него.

Оставаха ни все още няколко часа и тръгнахме надолу пеша, да разгледаме. Попаднахме на табела "Любовище 2 км.", сочеща някъде из баирите и това беше достатъчно, за да тръгнем към селото с това звучно име.

Вървяхме през горичката и зяпахме по околните хълмове
image
когато най-неочаквано пред нас изникна това:
image
Ето го и от другата страна:
image
Кой да очаква такива строителни усилия за някакво село с 20-30 души? Изглеждаше така, все едно са почнали да го строят, но са спрели за малко и ще продължат скоро с укрепване на тавана, който на места заплашително се беше пропукал. По-късно разбрахме, че всъщност тунела е строен в началото на социализма. Оттогава е на това положение и никой няма намерение да го укрепва. И не, последните 20-30-40 години нищо не е падало от тавано, или поне нищо особено. Скалите изглеждат подвеждащо слаби...

Разходихме се до селото, поговорихме си с една негова полуобитателка, видяхме, че водата е ужасна, казахме здрасти на селското магаре-стражар и се върнахме в Рожен.

Оттам обратно към Мелник, но не можахме да не спрем на още няколко места по пътя за снимки:
image
Как да не ти се припие винце :-)
image
image
Толкова за днес, уморих се да пиша и качвам снимки (да му мислят които четат и разглеждат :-)) Утре продължението с невероятните Мелнишки пирамиди и Кордопуловата къща...


- Галерии със снимки:


Тагове:   екскурзия,   мелник,   ден,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svetylka - Wow
20.08.2007 21:22
Mnogo ti blagodaria za tazi razhodka (vse edno i az biah s vas hehe). 6te 4akam s neturpenie da ka4ish novi snimki i da razkajesh za ostanalata 4ast ot priklu4eniata vi. Yspeh i priatno izkarvane
цитирай
2. adriiyi - Ммммм:)
20.08.2007 21:38
И аз ще ходя тази Събота и Неделя на Мелник. Много, много обичам това място, особено едно местенце над града, в гората:)
цитирай
3. grobari - май е време да купя кола. . . но ще ми ...
20.08.2007 21:38
май е време да купя кола...но ще ми пречи да си пуша тревата спокойно...
цитирай
4. luminous - Еех, този Мелник
20.08.2007 23:11
и този Роженски манастир.
Пак там. Върна ме за малко.
Мен ме очароваха ...
Поздрави :-)
цитирай
5. анонимен - Малко за Любовище
20.08.2007 23:56
Бях с приятели имено в това село, май горе долу по същото време. Селцето е наистина малко и поради трудния достъп до него обитателите са предимно старци. Но предприемчиви хора може би от Рожен са построили прекрасна триетажна къща във възрожденски стил, с басейн в двора, с уникален чардак и пет прекрасни спални. Ето линка за тази прелест:
http://dalavera.net/read.php?1059,21479
Освен че е невероятно тихо и на човек му сеприисква да не чува нищо друго освен природните звуци, собствениците имат кръчма в Рожен и ппавят за закуска, по желание на туристите невероятна вита баница, мекици и пържени филии, които получават сутринта топли, топли. За мен това се оказа рай на края на света. Предупреждавам само, че ако вали, пътят става изключително кален и не е за коли пригодени за градски условия.
цитирай
6. an4iz - Много е красиво! Благодаря за ви...
21.08.2007 04:05
Много е красиво! Благодаря за виртуалната разходка
цитирай
7. zari - "Ще почувстваш магията и духа, който витае в църквата на баба Ванга!"
21.08.2007 08:06
Горното ми бе подсказано от пресата и още: "силата на мястото идва от това, че там е погребан неизвестен войн, че това е космическо място и пр". С компания поехме към Рупите- нищо не усети никой от нас нито в храма "Света Петка Българска", нито наоколо, никаква духовна магия, а бяхме чели, че това било българският Иерусалим, място с изключително духовно излъчване, най-духовното място в страната ни!?? Тъкмо обратно! Феноменът "Църквата на Ванга" свидетелства за безкрайно дълбоката духовна криза в обществото ни, липсата на ясните духовни ориентири, спекула на псевдо-интелектуалеца светлин русев /името не е написано по невнимание с малки букви/изтипосал там като светица любимата си по това време Нешка Робева! Стенописи -ярък кич!
Иначе поздравления за авторските майсторски снимки!
Щеше ми се да видя и някоя типична мелнишка изба, най-старата мелнишка бъчва-нали този град е прочут с едно от най-добрите вина в страната ни!
цитирай
8. natali60 - Благодаря за прекрасната разходка!
21.08.2007 09:03
Изключително красиви места!
Поздрави!
цитирай
9. mmmmmmmmm - Ти си невероятен
21.08.2007 10:49
фотограф и разказвач!:)
Не за първи път се убеждавам!:)
Поздравления за това!:)))
цитирай
10. geo - @zari
21.08.2007 11:38
в слеващия ми постинг днес ще има една доста интересна изба, желания изпълнявам всякакви :-)
цитирай
11. viovioi - наистина много приятна разходка ни предложи))
21.08.2007 12:12
Благодаря и аз.Града на милионерите нали така?Ами струва си да се види.Била съм, но така представени снимките и коментара изглежда още по красиво.Поздрави за което!!А мелнишкото вино е много силно и боли глава ако не е с мярка.)))
цитирай
12. rossizoran - много е красиво!
23.08.2007 12:46
много е красиво!
цитирай
13. openeyed - поздравления
26.08.2007 22:51
за подробното споделяне на емоции и впечатления, и за усилията:)
цитирай
14. анонимен - църквата на Ванга в Рупите
14.01.2008 07:19
Поздравления за автора за мнението му относно църквата в Рупите.Грозотата на изображенията не е само авторово виждане на Св.Русев,а съвсем умишлен акт за подмяна на духовните ценности.Русев е теософ-клон от масонството,което воюва с православието и не приема нито Бог,нито небето-бог е само човекът на земята и той твори своя рай-естествено за определени "извисени"личности,знаем кои живяха в рая от близкото минало.Тази "църква"няма нищо общо с мечтата и вярата на Ванга."Русевци" превзеха името и авторитет на Ванга със сила и ограбиха както парите и,така и вярата и.Това не е храм,а банка и няма нищо общо с православието.Там явно под името"манастирски комплекс"ще се строи център за окултни практики,подобно на такъв в Понтичери,Индия,от който е била възхитена на времето теософката л.Живкова,а Св.Русев беше в нейния тесен кръжец от "посветени".Това е сатанински храм,който стои като тумор сред прочутото с древни църкви красиво място и е време българите да прогледнат и да го разрушат.Този обект няма нищо общо нито с Ванга,нито с българите,нито с православието,а е плод на войнстващото и необезпокоявано масонство,което има за цел да разруши и вярата и традициите ни и автентичността ни,а тези,които го построиха уж от името на Ванга и които заграбиха цялата местност с фалшификации и измами,да отидат на съд.
цитирай
15. анонимен - църквата на Ванга
14.01.2008 07:31
Това,което чета по-горе е ужасно,но сигурно е вярно.За тези безобразия отдавна говори племенницата на Ванга-К.Стоянова,която е най-много наясно какво става,но медиите не и дават възможност да обясни на широката аудитория каква е истинската картина.Те я "заглушават" и отклоняват нейните обяснения в друга посока,съвсем битова на алчните роднини,за да не се разбере каква е истината.Ванга беше много вярваща и едва ли би позволила да я рисуват в черквата как благославя като Исус Христос,което е ужасно кощунство,но едва ли е имала думата за каквото и да било,след като всичко е "дарила"/как ли точно?/на фондацията,за да печели от лековерните и откачалките.
цитирай
16. анонимен - кин
15.07.2008 22:10
КОЛКО Е ХУБАВО, ЧЕ ИМА МЛАДИ ЦЕНИТЕЛИ НА КИН И ЕДНОВРЕМЕННО КРИТИЧНИ МЛАДИ ХОРА. ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
цитирай
17. анонимен - katy_2
17.07.2012 14:54
Страхотни снимки, за което браво на автора! :) Била съм по тези места и мога да кажа, че тази част на България е една от най-красивите! Страхотна природа и уникални гледки! Дано се запазят такива и в бъдеще!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619837
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921