Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2016 11:22 - Къде са ...българите..
Автор: katara Категория: Тя и той   
Прочетен: 9315 Коментари: 16 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                  image Доц. Иво Христов (част І):
Евакуацията на способните българи ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ | ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 юли 2015 в 11:48232680


         Популярният социолог и анализатор доц. Иво Христов в беседа с Ивайло [Noisy] Цветков – за остатъчната демографска „шлака” у нас, революциите отгоре надолу и елита на днешна Русия

 

Да тръгнем от привидно обречен опит за бърз анализ - да обясниш какво е твоето разбиране за българско ляво, българско дясно и български „център”. Има ли въобще такова нещо като дясно и ляво в България, или само „горе и долу” (сентенция, която впрочем се приписва на изразено десния Рейгън)?
Аз се отнасям крайно скептично към този тип делене, защото - както други неща - и това е безкритично привнесено отвън, и е насложено у нас върху една социална и политическа среда, която въобще не кореспондира с този тип категории, както и въобще с термина „политика”, „политическо” и т.н. Твърде малко хора у нас знаят, първо, кога, къде, как и защо е възникнала политиката, второ, при какви социални и икономически условия тя е възможна и къде тя може да бъде адекватна. Неслучайно има известен автор, който казва, че “политиката е разкош, който е позволен само и единствено на западноевропейските нации”. Т.е. неслучайно е възникнална там и неслучайно извън тяхната реалност тя е ерзац. Ние недоразбираме нещо фундаментално: не всяко деление и не всяка борба за власт е политика. Това трябва да се уточни. Оттам лявото и дясното са изключително сбъркани в България - поради простата причина, че бяха важни мобилизиращите клишета в началото на 90-те. Едните, за да мобилизират някаква обществена подкрепа за своя уж анти-комунизъм, а другите - за да може да мобилизират някаква подкрепа уж за своята лявост, социализъм и т.н.

Да се пренесем в 2015: кое е лявото на БСП и кое е дясното на ГЕРБ? Пред всичко ли трябва да се слага „уж”?

Генетично, функционално, дори чисто човешки и биографично, корените и на двете организации водят своето начало от дълбокото комунистическо минало. Едните играеха ролята на трети, четвърти обслужващ ешелон на партията, а пък другите бяха второ, трето поколение комсомолци. И от време на време си сменят местата. Неслучайно аз се шегувам, че в момента БКП се е трансформирала в ГЕРБ, неслучайно и рефлексите там са толкова силни. От друга страна, БСП играеше ролята на онзи момък от немската приказка, който, ако си спомняш, свиреше омайна музика и закара всичките плъхове в блатото, където се издавиха (смях).
 

Да. Свирачът от Хамелин (после и „The Pied Piper Of Hamelin” на Браунинг). Великолепна.

Но – забележи - докато едни сръчни други юнаци у нас, от един друг отбор, изнесоха националното богатство от другата страна на блатото. Така че се отнасям с голяма ирония и скептицизъм към този тип деление и смятам, че то действително е “горе” и “долу”, много е удачно. Въобще, когато се прави анализ на българските реалности, пък и на които и да е било други реалности, много ясно трябва да си даваме сметка какъв категориален апарат използваме и доколко той е адекватен на средата. Има едно старо правило в социалните науки, че в зависимост от това с какво гледаш, зависи какво виждаш. Аз мога да ти разкажа подобна история, дори още по-драстична, с квази-политически деления а ла Запад – Албания, където основният политически живот се дели на две основни партии: демократи и социалисти. И веднага уточнявам: демократите там не са нищо друго освен етикет на племенното деление на албанците – северните, т. нар. „геги”, а южните („тоски”-те) се наричат социалисти. Между тях върви не идеологически спор, а кръвна вражда, по всички правила в албанската родова история. Показвам колко са абсурдни тези деления и колко малко кореспондират с реалностите. Но това обикновено е проблем на западния наблюдател – дори да е добронамерен, много често той е некомпетентен или пък всъщност не желае да бъде добронамерен или компетентен към тия периферии на развитие. И когато нещо не му влиза в схемата или в картинката, той изпада в потрес и отказва да вижда различието – опитва се да го намести в матрицата на собствените си разбирания. И двата подхода са дълбоко безпочвени и грешни.

По моему у нас никога не е имало „двуполюсен модел” – заради клиентелизма всичко си остава еднополюсно. В общи линии, едните се грижат за другите, когато другите изпаднат в опозиция, и обратното.

Aбсолютно вярно. Българската т. нар. „опозиция” (смях). Тук ще направя една генерална забележка: в първата българска антикомунистическа опозиция бяха рекрутирани относително честни, но наивни хора, които бяха добронамерени - дори, ако искаш, със съответната родова история отпреди 9-и септември и т.н. Те всъщност бяха използвани само като параван, за да бъде легитимирана „операцията” – истинското наименование на „прехода” (който, впрочем, е нищо незначещ оксиморон), - и която трябваше да обслужи отдавна подготвена и реализирана операция по трансформация на режима, която е свързана с широко разпространено невярно клише, че социалните трансформации и революции се били правели някъде отдолу. Не - революциите се правят винаги от управляващите, от тези, които разполагат с власт, ресурси и съответно информация за състоянието на нещата. Общата генерална линия беше една социална група с власт, но без собственост, каквато беше номенклатурата, да се превърне в група със собственост и с власт. За тази цел трябваше да се разиграе активното мероприятие, наречено „демократична“ революция, или „преход”. По този начин беше сложена димна завеса, за да се прикрие реалното съдържание на въпросния „преход”, а именно разпределението на собствеността. Но, разбира се, тази операция беше проведена с една чудовищна - бих казал, жестока - социална цена, и тя се изрази в следното: че българската номенклатура, бившата българска партокрация, искаше да постигне две цели. Първо, да придобие собствеността, и второ, да се инкорпорира в западния елит, в който тя, незнайно защо, си мислеше, че ще бъде приета. Това показва най-първо нейния тежък провинциализъм – не като родно място, а като начин на мислене. Те не си дадоха сметка, че всъщност ще бъдат употребени, и в най-добрия случай не просто няма да бъдат присъединени към световния елит, а ще бъдат поканени там единствено като слуги.

В преддверието. Но все пак си краен.

Тъкмо в предверието, и въобще не съм краен. Всъщност ние в момента наблюдаваме заключителната фаза на този процес, където първо, второ и трето поколение наследници на българските елити отпреди 10-и ноември играят ролята на колониална администрация на територията, като през това време България намаля с 2,5 милиона и от Втория изпадна в Третия свят.

Е, това просто не е вярно.

Защо мислиш така? България беше относително модерна и развита, но тя се срина в предмодерно състояние с пълна варваризация на социалните отношения. Страна, която имаше прилична модерна икономика, се срина обратно в една по-скоро суровинна икономика, а 2,5 милиона от общо взето най-пасионарното и качествено население просто беше засмукано към Запада.

Това беше общ процес на емигрантски прилив към Запада, който беше и още е факт, и няма нужда да се коментира чак толкова емоционално – в Полша например също „плачат” за отлива на „умове”, и че паднаха под 40 млн. население.

Съгласен съм, но у нас по този повод се задвижиха мощни и важни процеси. Говоря за гниенето на реалния “социализъм” и желанието на елитите да се инкорпорират в западния свят, съчетано с далеч по-умното - и бих казал хладнокръвното - хищническо отношение на геополитическия противник, който си даваше сметка за тези процеси, и използва примитивизма и намеренията на управляващите елити в СССР и в България, за да затрие идеята за геополитическа алтернатива. В момента постигнаха и първото, и второто.

Няма да споря. Но ето ти сега сблъсък между източен, евразийски модел (Pax Putinana, ако позволиш тази игра на думи), и западен (поредният вариант на Pax Americana) – плюс, разбира се, опит на „източния” център да си върне позициите отпреди 30 години.

Поставяш сложен въпрос. Например какво в момента е Русия. Елитът на Русия, грубо казано, се състои от две групи. Първата е свързана със служби за сигурност и военно-промишлен комплекс, а втората - с износа на суровини, така нареченото “газпромско” направление.

Или, може би по-точно, „олигархично” направление.

Да. Вторите имаха интерес от това, което беше Русия доскоро – износа на суровините, това действително да изпълняват ролята на колониални администратори на територията, срещу малкото условие да имат замък на Лазурния бряг и децата да учат в хубави учебни заведения. И, разбира се, да не ги питат откъде е първият милион или милиард. Между другото, аз съм имал личния шанс да събеседвам с Ходорковски през 2003, точно когато руското издание на “Форбс” твърдеше, че той е най-богатият руснак. Имах възможност да му задам въпрос и го попитах как се чувства човек, който има 15-18 милиарда долара. Той каза, че след първия милион няма никакво значение. Парите не са средство, каза, а властта е важна. Видях нездравия блясък в очите му. Така че този тип олигарси не си дадоха сметка, че те няма да бъдат поканени на световния обяд. Да не говорим за нашите „аристократи първо поколение с обувки“ (смях). И всъщност тогава се задвижи обратният процес, на откат. Те разбраха, че единственият начин да бъдат приемани насериозно е с едни думи, които се приписват на Ал Капоне - “с патлак и добра дума” и т.н. В случая важиш не само като суровинен фактор, но и като военно-политически и, разбира се, икономически. По този начин в Русия се получи обективно съвпадение между техния субективен егоистичен интерес и обективния интерес на държавата, която бе приготвена за транжиране на геополитическата маса за по-нататъчно разчленяване и унищожаване. Но всъщност по-важно е, че на преден план винаги излиза битката между руските елити и западните, а се забравя, че отзад седи Китай. Китай играе двойна роля. От една страна, той е икономически гигант, но е военно джудже, а от друга страна, Русия е военен гигант, но икономическо джудже. Те имат нужда от симбиоза помежду си.

И са решили да я постигнат чрез БРИКС?

Точно така. А от трета страна геополитическата доминация на САЩ стигна пика на могъществото си и отсега нататък пътят е надолу. Историята го е показала - затихващите империи нанасят най-големи поразии на света. Примерно гниенето и умирането на Римската империя, която е най-близко до нашия исторически и цивилизационен опит, е траело близо 500 години.

    следва ......



Гласувай:
14



1. mihala - Резултатите, за които говори, не ...
02.04.2016 14:04
Резултатите,за които говори, не дават условията ,при които се създадоха. ТЖ е пряк пример за умност.То е нещо като: вярвам в Димитров, но ще се молим. Та значи, който ни помогне.
цитирай
2. milady - колежке, за какъв ТЖ говорите?
02.04.2016 14:40
или, аз изтъпях вече в този пенсионерски сайт,
забъркан от провинциална пУезия и сополиви депресивни вопли....
анализа е геополитически/ и,не е платен,надявам се ,
като импотентните мижитурки тук,за кратко наречени блогери ..
благодаря все пак за комента,
който е сложен, дори и за мен,признавам.
цитирай
3. katara - мултикопито не е лошо нещо....
02.04.2016 15:21
само да имаше някакъв ефект...
като този на „пеперудата“,примерно..
цитирай
4. milady - тоз какъв е ,бе хора? комунист,икономист ,популист ,или прост ляв онанист...
02.04.2016 16:16
15:22 - "Билетчето глупако"

Автор: vencivaleri1951 Категория: Политика
Прочетен: 175 Коментари: 0 Гласове: 2
цитирай
5. katara - бабо Лудке, напръй си още 25 тотки,само да не се наакаш от зор..
02.04.2016 16:32
Последни 20 регистрирани посетителя

16:03 - totkata2
15:43 - totkata3
цитирай
6. blackpredator - Юлке,
02.04.2016 16:54
milady написа:
тоз какъв е ,бе хора? комунист,икономист ,популист ,или прост ляв онанист...

тоя запълва кухото в главата ти
в случаят и баласт...
апропо, тоткаш2 яко в блога...
цитирай
7. katara - предаторе ,кога са насвятка пак ,бее мъш..
02.04.2016 16:59
а,темата за „глупака с билетчето“ ми е най най любимата
след твоЙте спонтанни блого напъни, които ми липсват многУ..
цитирай
8. staler - туи момче ги пуска право в десетк...
02.04.2016 17:40
туи момче ги пуска право в десетката..
цитирай
9. katara - момчето има мн.бърз ум, остър език,и тънки анализаторски способности ...
02.04.2016 17:58
staler написа:
туи момче ги пуска право в десетката..



аз го слушам от 1г.внимателно /дано не го купят/.
цитирай
10. nadzambunata - Ъъъъъъъ, амииии, хъъъъ, пъъъъ
02.04.2016 18:24
"...(Pax Putiniana, ако ми разрешиш тази игра на думи)..." Я пъ я!
цитирай
11. blakcpredator - Юле, Хамстера е възбуден и следователно неадекватен.
02.04.2016 22:17
Юле, Хамстера е възбуден и следователно неадекватен. Днес няма посттъпня от Икото, и той е нямал възможността да поoближе своя гуро, но затова пък блоговия- Кондуктор, се е завайкал за билетчето, та чак фъфли от преФъзбуда-
"Преди време не съобразих за една събота, че е работен ден и паркирах на " Попа" без
да се таксувам. Когато се върнах имаф скоба. "-скоба е стегнала глаФата му от как е Флезнал фъф блога
цитирай
12. katara - aхх, Тролче любимо,добре ,че си ти да ме радваш.;)))дай цункааа...сегаа..
02.04.2016 23:14
blakcpredator написа:
Юле, Хамстера е възбуден и следователно неадекватен. Днес няма посттъпня от Икото, и той е нямал възможността да поoближе своя гуро, но затова пък блоговия- Кондуктор, се е завайкал за билетчето, та чак фъфли от преФъзбуда-
"Преди време не съобразих за една събота, че е работен ден и паркирах на " Попа" без
да се таксувам. Когато се върнах имаф скоба. "-скоба е стегнала глаФата му от как е Флезнал фъф блога

цитирай
13. josarian - Обикновен червен рупор е тоя червен "доцент".
03.04.2016 08:20
Достатъчно е да прочетете следният му цитатат:
"Защо мислиш така? България беше относително модерна и развита, но тя се срина в предмодерно състояние с пълна варваризация на социалните отношения. Страна, която имаше прилична модерна икономика, се срина обратно в една по-скоро суровинна икономика, а 2,5 милиона от общо взето най-пасионарното и качествено население просто беше засмукано към Запада."
Това е в основата на манипулативните му внушения. България нямаше никаква модерна икономика, напротив. България имаше ужасно енергоемка и неефективна икономика, съчетана с безнадежно остарели технологии и некадърно ръководство - поради което социализма така безславно фалира. Спомнете си Химко Враца - гигант, за който суровината се доставя от другия край на света, Плама Плевен - построен недалновидно в средата на държавата, който за да работи нефта се докарваше през цялата страна с БДЖ - пълна идиотия, Кремиковци същия случай... Всичко това, съчетано със стари, енергоемки и неефективни технологии умножете по хиляди предприятия, съчетано с некадърното ръководство на червените дървеници и ще си обясните защо продънената комунистическа каца не задържаше вода...Помислете и защо в момента сме последна дупка на кавала - та нали същите тези червени свине ни обраха и сега "менажират" държавата ЗАД кадър. Така, както могат само те - с лакомия, арогантност, некадърност и с липса на всякаква визия.
цитирай
14. katara - @13...днес нямаше да пиша, но...
03.04.2016 08:35
налага се,заради дебелите, празни дървени глави,

както сини, червени, зелени..жълто черни,
и особено пък накукушинено червени,
при които липсва елементарен критичен праг ..
не ми профанизирай темата,ако обичаш/безпартийна съм от 60г.
със здраве, чаоо...
цитирай
15. krumbelosvet - Е, е, е
04.04.2016 13:23
Значи стената падна за кефа на номенклатурата? Защо тогава ще има паметник на Рейгън? Защо Западът отпразнува победа и възлюби Горби (и го направи Нобелист, Боже). Много по-логично е. Падането на стената не зависеше от нас, просто хората които имаха положение, информация, връзки (в т.ч. скромни търговски работници, бармани, адвокати и т.н.) нямаше какво да правят, освен да използват каквото имат.
Западът наистина не се интересува от нашите драми.За него всички сме боклуци. И подкрепя тоя, който в момента може да руши по-добре остатъците от държава, общество, икономика, образование и т.н. Ако пък се забележи някакво начало на възстановяване, то бързо се оплюва и задушава.
цитирай
16. katara - № 15, колега, това не е отговор ,а просто емоции под пара...все пак, благодаря за мнението.
05.04.2016 14:33
krumbelosvet написа:
Значи стената падна за кефа на номенклатурата? Защо тогава ще има паметник на Рейгън? Защо Западът отпразнува победа и възлюби Горби (и го направи Нобелист, Боже). Много по-логично е. Падането на стената не зависеше от нас, просто хората които имаха положение, информация, връзки (в т.ч. скромни търговски работници, бармани, адвокати и т.н.) нямаше какво да правят, освен да използват каквото имат.
Западът наистина не се интересува от нашите драми.За него всички сме боклуци. И подкрепя тоя, който в момента може да руши по-добре остатъците от държава, общество, икономика, образование и т.н. Ако пък се забележи някакво начало на възстановяване, то бързо се оплюва и задушава.


пп
никой не е случаен ,и нищо не е случайно...за какви „драми“
споменавате? Нещата са доста по дълбоки и сериозни...
Четене му е майката ,а не блог бъг...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: katara
Категория: Тя и той
Прочетен: 1073863
Постинги: 468
Коментари: 2718
Гласове: 3937
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031