Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2014 17:58 - Орехова торта
Автор: to4ilka Категория: Рецепти   
Прочетен: 2069 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 01.01.2015 16:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Брей,има още колежки-гобленарки дето не са ми посетили блога!Ей сега се връщам от сбирката и стана дума,че Мони търси торта!Предложих и моята,която я правя от години,след като разбрах,че си има орехи!То вярно,че не съм писала скоро рецепти,но не съм и правила нещо интересно...В твоя чест,Мони ще напиша тортата,която правя от поне двадесет години,и която все по-рядко и рядко се навивам да пека,че...много пълнеем,а и орехите поскъпнаха!За прибори няма да говоря,ако си нямате тортена форма,може и по-дълбока кръгла тавичка,това са подробности.Разбивате 5 яйца с 1 чаена чаша захар на пяна с миксера,но на супер гъста пяна.Добавяте 1 чаена чаша и мааалко отгоре брашно,но полекичка с тел за разбиване и половин чаена чаша какао-това са 4 големи супени лъжици.Този блат го изпичате във фурната в тавичката,но на хартия за печене или друга подобна тънка,която веднага щом го извадите да я отстраните,защото като изстине-тя ще залепне.Оставяте блата да изстине хубаво и може и на следващия ден го разрязвате с конец на 2 части.Това са нашите 2 блата на тортата кафяви на цвят.В дълбока тенджерка за да не пръска правим крема,а той е:2 пълни препълни чаени чаши смлени орехи с една и половина чаена чаша прясно мляко и половин чаша захар слагаме да ври на котлона.Бъркате да не загори.Оставяте да изстине почти и добавяте половин пакетче около 70 грама хубаво истинско масло с няколко капки ванилийка или друга есенция,но не ромова.Това е пълнежа на тортата.Сега да направим и сиропчето...в купичка на котлона слагате малко захар да карамелизирате,започне ли да потъмнява добавете вода да се стопи захарта и оставете да изстине.Сега вземете блатовете и полекичка напръскайте поотделно всеки и съединете с крема от хладилника,който да е полу-охладен.Какво не достига?Глазурата!Пак в един съд на котлона-4с.л. прясно мляко,50-100гр хубаво масло,4с.л.какао добра марка,непълна ч.ч.захар и на слаба степен да ври при непрекъснато бъркане за да не загори и да стане еднородна смес,накрая 2-3 ванилийки.Това е шоколадовата глазура на тортата.Хубаво я намажете като е топличка още и пак да се охлади в пластмасовата тортена форма с похлупака.Преди да решите да я нарязвате я украсете както си желаете вие!По ваш избор-сметана на розички,настърган шоколад,смлени орехи-всичко е хубаво,единствено не подхождат фондани,защото и без това е сладка тортата,по-малко захари!Наближава време да я направя и ще снимам това вкусно нещо!imageimageimageimageimageimage


Тагове:   орехова торта,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - Не съм правила такава торта. Изг...
17.11.2014 17:54
Не съм правила такава торта. Изглежда много вкусно, пък си имам и орехи, и яйца - няма да ги купувам. Виж, за пълнеенето е друга работа - но аз нали няма да я правя само за себе си - много хора ще я ядем - пък те, особено мъжете , даже имат нужда да слагат. Благодаря ти. Ще се питам да я направя в края на седмицата! Поздрави, Галя!
цитирай
2. to4ilka - Благодаря за доверието
18.11.2014 00:39
и ако наистина я направите,ще я харесате,сигурна съм.Това се правеше като бяха малки синовете ми вместо неделен сладкиш,сутрив за закуска в събота или неделя си е направо калорична "бомба",толкова захар,масло и орехи..не е лошо после да поработите,например едно почистване на дома ще компенсира погълнатото...Сега като прочетох май не съм споменала,че крема има отчайващ вид,но е мнооого вкусен,не се плашете,той като ври в тенджерата трябва да се сгъсти да прави "пътечка",тогава е готов!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: to4ilka
Категория: Рецепти
Прочетен: 528673
Постинги: 144
Коментари: 247
Гласове: 699
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031