Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2013 11:42 - Ден трети и ден четвърти от протестите (16-17 юни)
Автор: geo Категория: Политика   
Прочетен: 5221 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 18.06.2013 11:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Уви, най-плодотворните ми часове и срещите ми с клиенти от чужбина са все в диапазона, в който са протестите, та от наваксване през останалото време не ми остава време да блогвам всеки ден. Кликнете тук за впечатления от ден първи и тук за ден втори.

На третия ден - 16 юни протестите протекоха сходно на втория ден. Хората бяха дори още повече в пика на протеста около 20 часа. Лозунгите стават все по-смислени и все по-креативни. Хората са все така същите, няма партийна агитация, няма агресивни провокатори.

image

Исканията са все същите - вън олигарсите от властта.

Страхливеца сидеров излязъл на площада в самия край на протеста, заобиколен от поддръжници и охрана, да обижда протестиращите. Обичайните бълнувания на луд човек - платени провокатори и т.н. Крайно време е докторите в тази държава да си свършат работата. Видео от нецензурните изцепки и от тотално неприемливото поведение на един народен представител може да видите в Оффнюз тук.

Ден Четвърти

Гласът ми от три дни е една октава надолу :-) Към 18 и 30 хората бяха като че ли малко по-малко от предишните дни, но към 19 часа вече положението беше коренно различно и площада отново се пръскаше по шевовете. Скандиранията не се промениха особено, но плакатите стават все по-добри. 3 големи плаката с Волен Сидеров с чалма и друга турска символика обраха овациите с появяването си. Липсват ми само реципрочни плакати за ГЕРБ, но въпреки, че не са толкова ярки, има достатъчно и с реторика срещу тях.

image

Както се вижда долу, на не малко от плакатите ГЕРБ правеше достойна компаниите на трите управляващи партии.

image

Хората на площада са същите, исканията са същите.

Болен Сидеров, с усета си на циркаджия (с извинения към артистите) е свикал собствен незаконен протест пред централата си, в следствие на което са станали известни сблъсъци между двете групи. Видео, на което се вижда културното поведение на протестиращите спрямо полицаите, можете да видите отново в Оффнюз. Сидеров продължава с твърденията си, че са давани пари, този път с конкретни суми - 40 лева на калпак. Чакам си парите! Или лекарите да си свършат работата!

В Дневник са пуснали страхотни снимки и клипове на протеста от високо. Хронология на протеста в Дневник.

След като Пеевски още на първия ден даде заден ход, вчера късно вечерта за моя изненада премиерът Орешарски е наредил да се ускори прилагането на наредбата за парите на държавните фирми, както и да се провери докъде е стигнало то към момента. Също така разбрах, че има призиви за диалог в посока промени в изборния кодекс. Предвид, че това може да се свърши само от парламента, ще е глупаво да не се направи опит да се прокарат исканията на протестиращите в този момент.

За момента не знам какво е положението с представителството ни, но се надявам да има бърза организация, така че да се възползваме от тази възможност за реализиране на промени.





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. geo - А, да
18.06.2013 17:04
и нещо, което исках да напиша, но накрая в бързината забравих. Не един и двама от познатите ми, които не дойдоха на протеста, ме питаха какво ще постигне протеста, казваха, че нямало смисъл и че ГЕРБ щели да дойдат пак на власт. Протестът сам по себе си не може да постигне нищо друго освен да демонстрира позиция против. Всички градивни стъпки оттам нататък следва да бъдат комуникирани и постигнати чрез обсъждания и дебати, включително, по наложителност, с текущото народно събрание (свикване на ВНС май не е възможно и със сигурност не е нужно, след като депутатите в текущото приемат да изпълнят волята на българските граждани).

В този смисъл са и последните ми редове в постинга...
цитирай
2. cell - Hi !
18.06.2013 19:31
Интелигентно писание !Браво,Авторе :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619663
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921