Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2007 19:21 - На избори, по Алеко Константинов
Автор: geo Категория: Политика   
Прочетен: 17810 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 04.11.2007 19:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не се интересувам особено от изборите, не се интересувам и от пародията на политика в България, но и мен не ме подминаха многобройните статии, публикации, телевизионни репортажи и прочие, на тема Местни Избори. Нямаше как да не ми направи впечатление едно - поразителната прилика между случващото се сега и сюжета на един забавен фейлетон на Алеко Констанов - "Бай Ганьо прави избори". Фейлетонът е писан преди 100-ина години, но все още е учудващо актуален.

Ето няколко цитата:

"- И хамалите са наши, и циганите, и Данко Харсъзина е наш...
- Ами че той нали беше затворен за кражба? - учудва се Бочоолу.
- Е-хе, ти патки пасеш. Пуснахме го ний него. Нали той ни спечели хамалите. Отишъл при тях онзи ден, събрал ги, че като им скръцнал със зъби, те замръзнали по местата си, като им изръмжал: "Зъбите ви ще разкъртя, ако не изберете бай Ганя!" - и хамалите кандисали. Пазарил ги Данко по два лева на човек и срещу изборите цяла нощ ядене-пиене.
- Страшен хайдучага, брей!
- И за колко мислиш! За 50 лева. Ходил при онези да иска 100 лева, те го изпъдили, нахокали го. Ще го видиш сега в неделя - кокалите им ще смаже! - казва самодоволно бай Ганьо."

И днес:
"Застъпниците на тази партия във всички секции, помещаващи се в училището, аз съм ги работил.” На което аз го изгледах сащисано и той обясни “Аз съм ги арестувал кога за кражби, кога за измами, го за влизане с взлом, кога за нещо друго, и те ме виждат, знаят, че нямам право да говоря с тях или да предприема каквито и да било мерки срещу техни действия и за това стават в пъти по-нагли" (divini.blog.bg)

Бай Ганьо:

"- Ти, Гочоолу, като минеш край Арнаутина, кажи му да приготви за тази вечер 300 оки хляб и да ги прати - 100 оки в Циганската махала при Топачоолу, 100 оки в Парцал махлеси в Гоговата кръчма и 100 оки долу, при хамалите. Ти, Дочоолу, замини край тези кръчми и кажи да почнат вече да дават от тази вечер вино, ракия. Повече ракия да им дава, чу ли? Па да им кажеш да не надписват много, че ги земват дяволите. По-онази година за нищо и никакво 2000 лева ни оскубаха, маскарите! Кажи им да си опичат ума, зере Градският съвет е наш! Замини и покрай касапите, кажи им, колкото имат мардалък, дроб, черва, кокали, нека ги съберат в един-два коша, че ще ги пратим по кръчмите да сварят на нашите по един казан чорба. Довечера управителят и околийският ще се завърнат от селата, аз ще ги зема с мене да пообиколим другите кръчми и кафенетата."

Днешния Бай Ганьо:

"Хора приближени на Иван Ценов, с чиито имена ГЕРБ разполага обикалят населените места и предлагат пари, „под строй водят предварително уговорени избиратели до избирателните секции, които са инструктирани предварително да гласуват за Иван Ценов"." (News.bg)

"Днес около 11.45 часа според сигнал, подаден телефон 166 на територията на 9 РПУ в района на 70-то СОУ, жк "Връбница" две лица от ромски произход са предлагали между 5 и 10 лева за гласуване в изборния ден, каза Владимиров. Проверката на полицията обаче не е потвърдила сигнала." (Dnesplus.bg)

Алеко, "Щастливеца":

"Като ти кацнат от всяко село по 12 души общински съветници с кметовете барабар, като събереш чиновниците и писарите, постави по краищата жандарми да връщат другите селяни, окръжи бюрото с тия 40-50 катили, направи някоя шашарма, наблъскай в кутиите няколко снопа бюлетини и ето ти тебе магарето народен представител, ха-ха-ха!"

И сега:

"До залавянето на председателката на 7 секция в 48-о училище се стигнало след сигнал на секретаря на комисията, след което на място пристигнала и полиция. Подпечатаните бюлетини са били иззети и описани. Преди това граждани са се оплакали, че им се дават подпечатани бюлетини. Кръстев е подал жалба в ОИК-София и в прокуратурата. " (Actualno.com)

Последно от Алеко:

"Тръпки побиха Граматикова. Мина му през ума 1876 година, възкръснаха пред него башибозушките орди; името на Фазлъ паша се спря на устните му. Дивата орда от пияни изверги нахлу в двора на училището. Боже! Колко грубост, колко арогантност, колко тъпа свирепост в тези изпъкнали кръвясали очи, в тези бабаитски движения, в тези провокаторски погледи!... Бай Ганьо, съпровождан от свитата си, която грубо му отваряше път, възлезе по стълбите и се вмъкна в училищния салон, при бюрото. Зачу се през прозорците един шум, едно глухо ръмжене и изтласкан от нахлулата вълна, на стълбите се появи Никола Търновалията. 
...
Полицията почна своята роля... "Шашки вън!"... Зазвънтяха шашките, заплющяха камшици. Зачуха се протести, заглушиха ги псувни. Полицията, спомогната от бай Ганьовата армия, задигна Никола Търновалията, задигна по-видните му другари; разфучаха се конните жандарми и изметоха двора."

С малко разлика в част от действащите лица:

"- Заплаха, че ще бъде убит в центъра на гр. Бяла, получил кандидат за кмет два дни преди балотажа. Полицията е установила, че анонимното обаждане е от номера на кандидат за общински съветник от друга партия, заподозреният е предупреден и му е отнето личното оръжие. Заплахи, че "ако се покаже", ще остане без дете, е получил и действащият кмет на Хаджидимово, Благоевградско, Георги Шопов, който сега дори не се е кандидатирал. От полицията в Благоевград уточниха, че вече има двама задържани. В РПУ в Монтана е получен сигнал за заплахи от кандидат за кмет на Бойчиновци.

- В с. Габра четирима с бухалки пребиха младеж, защото не им казал за кого гласува, предаде Дарик радио. С бухалки спориха и членове на секционната комисия в с. Бобовец, Балчик, предаде радио "Фокус" - Варна.

- В Кнежа неизвестни забиха кирки в колата на местния лидер на партията "Ред, законност и справедливост" Иван Христов в петък, а вчера изгоря автомобилът на дъщерята на единия от кандидатите за кмет на Ново село Антоанета Станева. Прозорците на клуба на кандидат в Дряново бяха изпочупени." (Dnevnik.bg)


За изборните автобуси от Турция няма аналог в творбата на А. Константинов. Явно и неговията фантазия не е достатъчно развинтена, за да обхване родната действителност...




Тагове:   избори,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - bravo!
04.11.2007 19:40
posta ti e mnogo pou4itelen!
цитирай
2. cefulesteven - мила
04.11.2007 19:53
мила родна действителност.
Достатъчно си казал, че да добавя нещо.
цитирай
3. galinabg - Много,много тъжно
04.11.2007 21:25
е и това, което си написал, и това,което слушаме цяла вечер от политици, социолози, артисти, че и премиера ни!
На Алеко наистина му е била бедна фантазията:))))
Аз съм блогърка от 2 дни, но все по-натрапливо си мисля, дали пък ние, пишещите тук, не бихме могли да направим така,че в България да започнат да се случват нормални неща....Незнам, може и да е наивно, това което казвам....Но пък и няма лошо, човек да мечтае!
цитирай
4. анонимен - и тогава и сега нещата са подобни. . ...
05.11.2007 01:46
и тогава и сега нещата са подобни..което значи че няма много еволюция на българския характер
цитирай
5. liliahristova - Браво за цитатите
05.11.2007 05:43
Бях позабравила "Бай Ганьо", но наистина приликата е невероятна. Колко хич не се е променил народът ни от Алеково време!... Сега се чудя защо шестокласниците изучават творчеството му, това е книга за възрастни. И е добре да се препрочита, както си направил ти, Geo.
цитирай
6. анонимен - Да не мислиш,
05.11.2007 09:30
че след 100 години ще е различно?!

:-Р

Поздрави
цитирай
7. viovioi - съпоставката е много интересна наистина....
05.11.2007 09:33
сякаш времето е спряло, но сега цинизма на днешните политици е в най-грубата и арогантна форма и прелива от "вси страни".... Както казваме ние тук в резервата"нема лабаво...."
цитирай
8. roksolana - ...
05.11.2007 10:40
Поздрав за прекрасния пост!
Мисля си, че фейлетонът на Алеко е не УЧУДВАЩО актуален, а УБИЙСТВЕНО актуален. Ситуацията по изборите не е учудваща, а закономерна, нали?

galinabg (коментар 3), мечтая си заедно с теб... :)
цитирай
9. lambo - Кой сега е Данко Харсъзина ?
05.11.2007 11:48
...
цитирай
10. lubitel - И ще става и по-зле
05.11.2007 12:11
С този манталитет в България + увеличаващата се неграмотност и простотия - нещата ще стават и още по-зле . . .
Ех, Алеко - да можеше да видиш какво достойно Ганьово потомство расте и управлява България!!
цитирай
11. анонимен - Щастлив е бил Алеко, че не е видял ...
05.11.2007 12:33
Щастлив е бил Алеко, че не е видял туй, що аз видях снощи-след победата си с 0.0...% в центъра на Ст.Загора един нов кмет-професор празнуваше, а пияна 50-60 год. ромка му друсаше кючек -забележете-със знамето на ГЕРБ в ръка и с 10 толевка на чело под звука на кларнета !?!?
цитирай
12. vmitkov - Гео,
05.11.2007 13:20
Младо момче си ти и поради това не си имал възможността да видиш онова, което беше по Живково време, тоест преди 1989 г. В сравнение с онова време написаното от теб е като детска беля.

Ще те информирам, че тогава на всички избори активността беше 99,95 %. Как ти звучи - реално ли е? Аз ще ти кажа, че тези цифри бяха много близки до реалността. Защото пресата (разбирай натиска) на тоталитарната държава беше нещо, за което съвременната младеж си няма и хабер от понятие. Всички ти дават акъл и ти обясняват "Ама как така няма да отидеш да гласуваш?" И така - докато ти писне и вземеш та отидеш да гласуваш. Аз живеех с възрастните си баба и дядо - идваха специални хора с автомобили да ги закарат до избирателните секции и после ги връщаха в къщи. Ако беше нужно, даже и на ръце носеха стари или сакати хора - само и само да отидат да гласуват. Такава беше ПОВЕЛЯТА НА ПАРТИЯТА. И тая "повеля" се изпълняваше стриктно под зорките очи на ДС.

А като отидеш да гласуваш и там само един кандидат. И резултатът беше - избран със същите 99,95%. Нищо, че и тогава можеше да се пуснат празни пликове, тоест да има недействителни гласове.

Тъй че - в сравнение с Живковото време сегашното или Бай Ганьовото са си направо демокрация. Пък била тя и българска.
цитирай
13. geo - Хех
05.11.2007 13:27
не е като да не са ми разказвали какво е било, знам го. Тогава обаче не е имало претенции особени, за демократичност и поне нещата са били ясни. Сега има претенции, европейска държава, демокрация, бла бла, та затова...
цитирай
14. vkolev22 - мдаа,
05.11.2007 18:39
сал едни претенции, нищо повече!
цитирай
15. darktales - Това, че през тоталитаризма е било ...
05.11.2007 23:37
Това,че през тоталитаризма е било още по-зле,младите не ги топли и не може да ги подлъже да заобичат нашата сбъркана демокрация.А и от онова време ни не дели чак такова голямо разстояние,нито по вертикала,нито по хоризонтала.Хората,които ни уреждаха да ги избираме с 99%,до голяма степен са си още тук,както са тук Гочоолу,Бочоолу и Данко Харсъзина,само че с други имена.Кой ни е президент?Кой ни е премиер?И кой се очертава да ни е следващ премиер - човек,който не много отдавна твърдеше,че Тодор Живков е един от двамата му любими политици.Човек,така или иначе свързан с апарата за насилие на бившата тоталитарна държава(във Варна например водеха да бият непослушните предимно в сградата на пожарната).
geo,поздравления! През годините след 1989 имаше много лица и събития,които извикваха спомена за този фейлетон на Алеко,но вече май можем да го четем сякаш е писан днес,само с малки(ама наистина малки) промени в декора.Ако не греша,там са описани изборите от 1894,значи 16 години след Освобождението.Горе-долу толкова минаха и от поредното ни ''освобождение''.Съвпадение?Цикъл? :-)
цитирай
16. анонимен - типично по Ганьовски........
06.11.2007 15:07
Не е изборно , но всичко е свързано с тази офанзива. Няма как демократичните принципи го налагат, или съвпадение може би, но........ се сещам за карикатурата на Илия Бешков , та типично по Ганьовски БУтнаХа хижата на Витоша.
Слава на Алека , че преди 120 г. показа една забележителност на живущите наоколо человеци.......хм...... та то Човек звучи гордо ???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619666
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921