Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2009 13:48 - 1 ноември - Ден на българските народни будители
Автор: muza Категория: Новини   
Прочетен: 14303 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 31.10.2009 21:18


ПЪРВИ НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ   Милена АНДРЕЕВА     ПРЕД ДОСТОЙНИТЕ ИМ ДЕЛА – ПОКЛОН!   Будителите! Тези отдавна прогледнали, разбрани или не, в своето време българи са направили най свободният избор – да бъдат духовни водачи на своя народ. Те са били младостта на нацията, а достойните им дела – отражение на народния дух. Питаме се, има ли ги днес, но не се питаме винаги,  колко ли е бил трагичен животът на тези свещеници, учители, спомоществуватели на книгата или борци за достойна човешка свобода. Дано днес не е късно да усетим силата на тяхното страдание и дух, да отпием от чашата на тяхната мъдрост и да се преродим. Будителите. Смутени от огромното човешко познание, още приживе те се превъръщат в мъченици на човечеството. Тъжни несретници ли са били те, търсещи в мрака пътя, по който да поведат народа си? .... Път на първопроходци. Техният ден, честван за първи път през 1922 година, продължава да предизвиква размисли. В летописа на нашия народ необходимостта от пробуда и будителство възниква в най- ранните векове на историята ни. imageхан Аспарух
Нишката на будителската традиция води до спомените в българския апокрифен летопис за Испор цар. Появата му отразява стремежа на наследниците на една велика държава, каквато е била България, по времето на хан Аспарух и неговите приемници, към освобождение. Всъщност, авторите на това и много още подобни съчинения, преписвачите на хроники и похвални слова, са първите народни будители. Те призовават чрез писаното слово към духовно освобождение. За истински народен будител считат днес редом с княз Борис –Покръстителя и Енравота - Войн, който пръв в Плиска призовавал българите да приемат християнската вяра.

image цар Симеон сред своите книжовници - худ . Д. Гюдженов

Будителската традиция в годините на османското владичество по българските земи, изпъстрено с периоди на брутално насилие, превръща средновековните ни манастири в центрове на знание и народна пробуда.
image отец Паисий Хилендарски

Пътят извървян от радетелите за народното ни просвещение и свяст от Паисий Хилендарски, Софроний Врачански и техните следовници до Георги Сава Раковски, Матей Миткалото и Дякона Левски, Ботев  или Волов е бил най трудният.

Път на водачите, след които върви един оцеляващ и същевременно градящ нация народ. Но тези най- будни българи, истински духовни колоси поставят силна традиция в две крепко свързани направления - будитеството на духа на народностната гордост и будителството към политическо освобождение.

                                                     image   доктор Петър Берон
     
Този път довежда България до Априлското въстание .....
http://vbox7.com/play:4302a1e1   и до заветната Свобода от 3 март 1878 година.

Но след разпокъсването на младата свободна държава от европейските монархии, новите будители имали отново отговорна задача -  да създадат нова морална и политическа среда. В нея страданието отново обединява народа с градивен национален устрем за общобългарско Единение.

http://vbox7.com/play:d50668d0&al=1&vid=
Днес се обръщаме към миналото от позициите на хора от най- новото време. Когато се взираме в делата на достойните си предци, трудно приемаме, сякаш, призивите им за свобода, просвета и култура. Но заветите и традициите, създадени от тези свети люде, ще пребъдат като България и винаги ще предизвикват преклонение и вълнение. image Имената им – известни или по- малко известни, ще бъдат винаги много задължаващи. А делата им - забравени или незабравени, нашите БУДИТЕЛИ ще будят винаги надеждата на всички поколения - българи. 
http://vbox7.com/play:1ce20356
image
http://vbox7.com/play:89bb9670


Тагове:   народни,   будители,


Гласувай:
8




1. vedrina - !!!
29.10.2010 15:07
Прекрасно е!!!
Българският народ е съумял да съхрани своята идентичност!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: muza
Категория: Лични дневници
Прочетен: 478392
Постинги: 83
Коментари: 86
Гласове: 577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031