Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2017 00:36 - Шотландска музика 3
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 7101 Коментари: 10 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Шотландците са създали  своя собствена «велика музика» “пийброх, или соло гайда. Тази музика е имала и има  строги форми и структура, което било /и сега е/  сериозно изпитание за всеки гайдар, като се има предвид, че и до ден днешен се провеждат ежегодни конкурси по това изкуство. В тези конкурси могат да участват изпълнители от всички страни, които пожелаят, но най-високата награда неизменно остава в Шотландия.
В тази връзка е време да преминем към музикалния символ на Шотландия. Гайдата.
(англ. bagpipe)
Този зрелищен инструмент е известен по света под различни названия
: гайта, дуда, дуделзак, коза, сарнай, чимпой, шувир и др. Независимо от това шотландците считат гайдата за свой национален инструмент.   Всеизвестна е (the Great Highland Bagpipe) голямата шотландска гайда, а от само себе си е разбираемо, че би следвало да има и малка шотландска гайда (The Scottish smallpipes). В нейната основа е залегнала  малката  imageнортъмбрийска гайда. (the Northumbrian smallpipes). Нейния изглед и функции са идентични с  голямата шотландска гайда (the Great Highland Bagpipe).
Може да се отбележи като характерен белег , че края на “чантъра
(“мелодичната тръбичка”,
на която се свири) остава отворен; няма клапи, /а в звученето преобладава легато, и по рядко стакато, диапазонът е съставен от  9 ноти/.

Много от гайдарите, свирещи на голяма шотландска гайда, я използват в качеството на втори инструмент. Изглежда, че малката гайда се появява като резултат на обединяването  на принципите на нортъмбрийската гайда и апликатурата на голямата  шотландска /гайда/.


Заб. За да не търсите да изяснявате що е апликатура, предлагам дефинираното понятие от “Уикипедия” : “В музиката апликатура, или още "пръстовка", е изборът кои точно пръсти и позиции на ръката да се използват, когато се свири на даден музикален инструмент. Апликатурата се променя постоянно през цялото произведение. Предизвикателството при избирането на добра  ”пръстовка” е в това движенията на ръката да са възможно най-удобни, без да се налага да се сменя позицията на ръката твърде често. Апликатурата може да е резултат от работата на композитора, който я пише в ръкописа, на издателя, който я добавя в печатния вариант, или на изпълнителя, който измисля своя собствена пръстовка по време на изпълнение. Някои издания предлагат два варианта на пръстовка за един и същи пасаж.


                image


Шотландската гайда в днешно време се изработва   в тоналност Си бемол мажор, лад – миксолидийски. Мощността/силата/ на звука около – 108 Дб. В планината или на открито пространство радиуса на далечина, на която може да се чуе, може да достигне до 6 км. Честотата на звука е  446 Хц, за разлика от всички класически музикални инструменти, които се настройват към 440 Хц. Излиза, че тоналността на шотландската гайда е  разположена почти по средата между Си бемол и Си бекар, което създава усещане за появата на 25-та тоналност, извън известните ни 24-ри класически. Това  действа на слушателя като «ефекта на 25-ия кадър».

Какво означава това ?

Още от малки, от деца по всички ТВ, радио- и компакт носители чуваме добре темперирани композиции от 24-ри тоналности. Привикнали сме към това звучене. 25-тата тоналност ни звучи като нещо ново или като сигнал, който на подсъзнателно и съзнателно ниво привлича нашето внимание. Чуете ли го веднъж, вие никога повече няма да сбъркате този звук с друг. Някои майстори изготвят сега варианти с автентичен, нисък строй = 440 Гц.
image

Звуковата магия на шотландската гайда е в пронизителния тембър, сила и непрекъснатия “бурдонен” тон , който се оформя от трите тръби, лежащи на рамото на изпълнителя. И още една особеност: натуралната композиция в лада на "чантъра" (мелодичната тръбичка) на гайдата. Добре темпериран строеж би дал плоско съзвучие на интервалите спрямо бурдонния тон, натуралният строй дава силно усещане за разпевност /трудно е да се предложи друг по-точно дефиниран термин/.
image
Всички тези особени и уникални  качества правят от шотландската гайда идеалния музикален инструмент за церемонии, паради и създаване на тържествено настроение.
     image

В същото време обаче този инструмент създава и предпоставки за психическа атака, като по тази причина шотландската гайда е взела участие във всички военни кампании на Британските армии за последните 300 години.


Шотландската гайда е преминала  дълъг еволюционен път на развитие – с времето се променял строя, лада, променяли се тоналностите на инструмента и външния му вид. В старите времена съществували шотландски гайди със сдвоен чантър, с различен брой “дронове” (тръбички, стърчащи от мяха и издаващи допълнителни звуци). Окончателният вариант на най- известната и и сега популярна шотландска гайда се появява през XVII век. Си бемол мажорен “чантър” в миксолидийси лад и три “дрона”, сочещи в небето – в такъв вид  инструментът е дошъл до наши дни практически без външни и технологични промени.

 

 image

         Малко исторически факти за този инструмент.

Гайдата е духов инструмент, известен още от античността, като идентификацията й е може би от няколко хилядилетия . Първият инструмент, припознат като гайда, датира от близо 3000 год. пр. н.е. Намерен е при разкопки на древния град Ур на територията на Шумерското царство. А римският император Нерон бил известен като майстор-изпълнител на различни музикални инструменти, сред които и гайда. Историята на инструмента се потвърждава от множество архивни документи от рода на летописи, фрески, барелефи, статуетки и различни други материални знаци. Една от версиите за появяването на инструмента в Шотландия е, че честта за това се пада на викингите- норманите, отрядите на които са осъществявали масови морски пътешествия по цяла Европа, включително и Британските острови. Според друга версия гайдата е донесена от древните римляни. Независимо обаче от всички подобни версии, ако подобно на арфата на келтите, която според поверията била инструмент на боговете и друидите, земната музика на гайдата навлязла безрезервно и незаменимо в живота на шотландските селяни, пастири, воини и крале - с техните скърби и радости.
Голямата шотландска гайда е форсирала генезиса си през периода
XVI-XIX векове в северозападната част на Шотландия. През средните векове инструментът се е превърнал във функционален. В клановете на шотландските планинци съществувала специална длъжност "кланов гайдар". В задълженията му влизали звуковите съпроводи на всички церемонии и събития /включително ритуални /, събиранията на клана и и различните битови сигнали. Например по тези времена започнали първите състезания за изпълнителско майсторство сред гайдарите.

По онези времена са се изпълнявали протяжни мелодии с трудно определима форма. Този вид музикални произведения носят названието «Piobaireachd» («Пиброх») и както по-рано така и към днешна дата се явяват основен христоматиен материал за обучение на изпълнители. Вече по-късно са се появили маршовите и танцови музикални форми.

Звукът на шотландските гайди плашел враговете и повишавал духа на шотландските бойци. Затова е разбираем факта, че дълго време гайдата е била под възбрана от Британското кралство. Впоследствие обаче именно англичаните сформирали полковете на шотландската гвардия, които обиколили с гайдите си половината свят , участвайки в колониалните походи на Великобритания.
image
  
     

 














Тагове:   музика,


Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. deleted-4udovi6teto - Безценен постинг.
29.03.2017 07:16
Благодаря, Стефане, беше ми истинско удоволствие да прочета!
Чу
цитирай
2. planinitenabulgaria - Поздравления, един много стопроцентов постинг!
29.03.2017 09:55
Пролетни поздрави!
Постингите Ви вървят възходящо, но този го възприемам като леко отеректиран като вдъхновение – предишните Ви постинги по-правеха смисъл. За да щръкна малко нивото на този Ви постинг прилагам линк на постинг, който прави много голям смисъл. Пожелавам Ви да запишете по същия начин!
http://planinitenabulgaria.blog/zabavlenie/2017/03/21/proleten-pozdrav-kym-nai-pyrbite-blogyri.1516943
цитирай
3. pvdaskalov - * ! *
29.03.2017 15:59
И аз ти харесвам постинга, а гайдите звучат много тържествено. Бил съм в Единбург и съм им виждал поличките на крепостта горе. Май имаше питие "100 pipes". Не е ли шотландско уиски? Не е ли препоръчително изпълнения на гайди - наши или чужди - да се слушат ил на ракийка, ил на уиски?
Батко ти, който тръгва за Калофер през Панагюрище, Хисар и тъй нататък... Уви, само за няколко дни... Засега!
цитирай
4. born - И аз благодаря, Валерий .
29.03.2017 21:53
4udovi6teto написа:
Благодаря, Стефане, беше ми истинско удоволствие да прочета!
Чу

Темата е благодатна и интересна. Шотландците са корав и последователен народ и това е причината да ги харесвам. Ще видим как ще се развият нещата с референдума.
цитирай
5. born - Много си нагъл, бай К@р !
29.03.2017 21:58
planinitenabulgaria написа:
Пролетни поздрави!
Постингите Ви вървят възходящо, но този го възприемам като леко отеректиран като вдъхновение – предишните Ви постинги по-правеха смисъл. За да щръкна малко нивото на този Ви постинг прилагам линк на постинг, който прави много голям смисъл. Пожелавам Ви да запишете по същия начин!
http://planinitenabulgaria/zabavlenie/2017/03/21/proleten-pozdrav-kym-nai-pyrbite-blogyri.1516943

Тъпите ти коментари не правят никакъв смисъл /по твоята тъпа терминология/. Най-малко от теб очаквам /и приемам/ оценки за каквото и да било. За мен не си критерий, а кретений. Еймен.
цитирай
6. born - Завиждам ти за Единбург, Батко !
29.03.2017 22:02
pvdaskalov написа:
И аз ти харесвам постинга, а гайдите звучат много тържествено. Бил съм в Единбург и съм им виждал поличките на крепостта горе. Май имаше питие "100 pipes". Не е ли шотландско уиски? Не е ли препоръчително изпълнения на гайди - наши или чужди - да се слушат ил на ракийка, ил на уиски?
Батко ти, който тръгва за Калофер през Панагюрище, Хисар и тъй нататък... Уви, само за няколко дни... Засега!

"Хъндрид пайпърс" е една от любимите ми напитки. Надявам се в близко бъдеще да послушаме хубава музика на чаша с хубаво питие. Поздрави на Лида !
цитирай
7. mileidi46 - Само да кажа лека нощ...
31.03.2017 23:56
,,По диагонал" попрочетох нещо,но утре ще го прочета щателно,защото почти заспивам:))Попътувах малко днес до Сан Марино и пролетната умора ме...умори:)))
Лека нощ:))
цитирай
8. mileidi46 - Прочетох с интерес..
01.04.2017 20:44
mileidi46 написа:
,,По диагонал" попрочетох нещо,но утре ще го прочета щателно,защото почти заспивам:))Попътувах малко днес до Сан Марино и пролетната умора ме...умори:)))
Лека нощ:))

Признавам си,нищо не знаех за гайдата:) Мислех, че патента си е наш:)
Струва ми се.че тяхната гайда е по-интелигентна..
И по сериозно...наистина звучи много по различен начин..По мобилизиращо,по войнствено...когато слушам нашите гайди,имам усещане за полет,за необятност..
Може и да си въобразявам и това усещане да е мое персонално..:)
Лека вечер и благодаря за удоволствието да прочета !!
Приятни почивни дни..:)
цитирай
9. born - , , По диагонал" попрочетох ...
01.04.2017 23:24
mileidi46 написа:
mileidi46 написа:
,,По диагонал" попрочетох нещо,но утре ще го прочета щателно,защото почти заспивам:))Попътувах малко днес до Сан Марино и пролетната умора ме...умори:)))
Лека нощ:))

Признавам си,нищо не знаех за гайдата:) Мислех, че патента си е наш:)
Струва ми се.че тяхната гайда е по-интелигентна..
И по сериозно...наистина звучи много по различен начин..По мобилизиращо,по войнствено...когато слушам нашите гайди,имам усещане за полет,за необятност..
Може и да си въобразявам и това усещане да е мое персонално..:)
Лека вечер и благодаря за удоволствието да прочета !!
Приятни почивни дни..:)

Благодаря за посещението и отзива.
По отношение на националните инструментариуми и аз бях с впечатленията, че нашите популярни инструменти са уникати, но се оказва, че не е така. Например арменския дудук е световно известен, а всъщност е нашия кавал. Или обратното ?
цитирай
10. mileidi46 - :(((((
02.04.2017 01:48
Знае ли ми душата??!!
Вече нищо не знам и не разбирам!!
Всичко се обърка....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4601608
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031