Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2020 16:27 - ДАЛИ ГРАДСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НЕ Е НАТИРЕНО В ЖИЛИЩНИТЕ БЛОКОВЕ, ЗА ДА ПРИДОБИЕ „СТАДЕН ИМУНИТЕТ”?
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2556 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 22.03.2020 16:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  ДАЛИ ГРАДСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НЕ Е НАТИРЕНО В ЖИЛИЩНИТЕ БЛОКОВЕ, ЗА ДА ПРИДОБИЕ „СТАДЕН ИМУНИТЕТ”?



    image    image


           Над 50 % от градското население в страната живее в панелни и ЕПК жилищни блокове от времето на соца и проблемът с вентилационните канали ни е до болка познат. Със сигурност жителите на жилищните панелни и високоетажни сгради са запознати със ситуацията, когато „съседни“ миризми влизат в апартамента. Това се усеща особено, ако хората не пушат и тютюнев дим влезе в апартамента им; или ако не готвят, а съседите по-долу са при печката. Отдушниците в баните, освен разнообразни миризми от ползваните шампоани и ароматизатори, разнасят и битовите шумове в тях. Имах съсед, който, подобно на героя от италианската филмова комедия се разпяваше редовно под душа и за разлика от Рита Павоне, която възкликваше „Mio core” той го заместваше с „Mio cure-e-e...” и си го подгрявяше се предстоящото сражение в спалнята. А по тоналността на пръцкането в тоалитните и шума на казанчетата, бепогрешно идентифицираме източника им.

          Причината за проникването на миризми се крие в наличието на комбинирани вентилационни канали и лоша тяга в тях. Ако тягата не е достатъчна и съседите отдолу също имат аспиратор за готварска печка, инсталиран във вентилационния канал, тогава със сигурност ще имате всички миризми. В този случай можете да изключите собствената си качулка, но това не е най-добрият вариант. В съответствие със строителните разпоредби, вентилационните канали почти във всички блокове, строени по метода „Едроплощен кофраж” (ЕПК), има противопожарна вентилация, заложена още по проект. Целта й е в случай на инцидент автоматично на покрива да се включи мощен вентилатор, който да изсмуква дима от сградата. Обаче, те никога не са били включвани и ако не са окрадени още преди десетилетия, стоят клеясали и ръждясали на покривите. Интересно е, че и много от панелните блокове също имат вентилация, която може да служи и за противопожарна. При тях вентилаторите са били в асансьорното помещение, а въздуховодите са изтегляли въздуха от апартаментите. Специалистите, които правят предписания за противопожарна безопасност, признават, че не са виждали в нито една сграда запазена или работеща вентилационна система. Домоуправителите също. На много места самите шахти са премахнати още преди години. Противопожарните вентилационни шахти са масово разбити, или пълни с боклуци. Поставени са преди 40 и повече години и ако не са работили досега, трябва да се купува нова техника. Всичко това се поема от етажната собственост - няма кой друг да им го плати”, казват експертите. Интересно е, че и много от панелните блокове също имат вентилация, която може да служи и за противопожарна. При тях вентилаторите са били в асансьорното помещение, а въздуховодите са изтегляли въздуха от апартаментите. 

            Ако строителната норма не е нарушена, но миризмите все още отиват, тогава причината може да бъде намаляване на налягането на вентилационния канал, в резултат на което той започна да комуникира със съседния. При определени условия отработеният въздух може да проникне през отворите между съседните вентилационни канали и от него в дома ви. Често срещан проблем е свързването на кухненски абсорбатори (изпускателни качулки) с висока мощност към сателитния канал, който не е предназначен за това. И когато такава качулка е включена, в общия вентилационен канал се образува въздушна тапа, която нарушава работата на цялата система.

            От всичко казано следва, че заедно с миризмите и специфичните щумове във вентилационните системи на жилищните блокове циркулира и се смесва въздуха от всички апратменти на жилищния блок, а заедно с него микроби, вируси и тайнствения  и смъртоносен „Ковит 19”. Къде са строителните инженери и техници, запознати с проблема, които да освестят щаба по извънредното положение?

          Тогава, защо сме лишени от чистия въздух, слънцето произвеждащо в нас мелатонин и витамин Б, което при спазване на всички санитарни и карантинни условия може да ни помогне в тежката сутуация?

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg

 

 

 

 

 




Гласувай:
6



1. pitatlimedejzorata - Ех, мушморок djani,
22.03.2020 16:44
че коя партия натика цялото градско население в панелни блокове? Твоята, фатмако! И колкото повече "мърдаш", толкова повече "ще се размирисваш".
цитирай
2. mileidi46 - :))))Здравей!!
23.03.2020 22:58
,, Как си? Добре ли я караш"
А Стадото не го мисли!Отдавна е свикнало и с миризмите и с простотиите...!!!Създал си е мощен имунитет!!!:))
цитирай
3. djani - Какво сладко обръщение...
11.04.2020 18:22
pitatlimedejzorata написа:
че коя партия натика цялото градско население в панелни блокове? Твоята, фатмако! И колкото повече "мърдаш", толкова повече "ще се размирисваш".

Напомни ми как преди повече от 70 години ми викаха мушморок. Но, такива като вас, дори нямат понятия "деи зората", поради тъмнината в душата и главата. А темата не е кой ни е натъпкал в панелките. И всеки строителен инженер е наясно по въпроса...
цитирай
4. djani - Добре съм Юлче...
11.04.2020 18:25
mileidi46 написа:
,, Как си? Добре ли я караш"
А Стадото не го мисли!Отдавна е свикнало и с миризмите и с простотиите...!!!Създал си е мощен имунитет!!!:))

Стадото не го мисля, въпреки че има и буйни екзeмпляри в него и все повече се опитват да прескочат оградата на кошарата. Подстрекавам ги във Facebook!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3246740
Постинги: 927
Коментари: 3371
Гласове: 4679
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031