Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2019 11:06 - За смъртта и прераждането
Автор: netsky Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6202 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Ученията на Рамана Махарши в неговите собствени думи.


Смъртта и прераждането

У.: Действията в настоящия живот на човек влияят ли на неговите бъдещи прераждания?

Б.: Роден ли си в настоящето? Защо се тревожиш за бъдещите прераждания? Истината е, че няма нито раждане, нито смърт. Нека онзи, който е роден мисли за смъртта и палиативите за нея.

У.: Вярна ли е индуистката доктрина за прераждането?

Б.: На този въпрос не е нужен дефинитивен отговор. Дори настоящото превъплъщение е отричано, например в Бхагавад Гита.

У.: Не е ли нашата личност безначална?

Б.: Първо открий дали тя изобщо съществува и чак след като разрешиш този проблем, задавай подобни въпроси. Наммалвар казва: “В невежеството си вземах егото за Аза, но с правилното познание, егото изчезва и оставаш единствено ти като Аза”. И недуалистите, и дуалистите са съгласни, че е нужна Себереализация. Първо постигани това и чак след това задавай други въпроси. И недуализмът, и дуализмът са неспособни да дадат решения само на теоретична основа.

Онова, което е родено, трябва да умре; онова, което е придобито, трябва да бъде загубено; но ти раждал ли си се? Ти си вечно съществуващ. Азът не може да бъде изгубен никога.

У.: Казва се, че ние имаме избора да се радваме на добро или да страдаме от лошо след смъртта, че това зависи от избора, който сами правим. Така ли е?

Б.: Защо да си задаваме въпроси за това какво става след смъртта? Защо да се питаме дали сме се раждали, дали ще пожънем плодовете от своята минала карма и т.н.? Не би задавал всички тези въпроси само преди няколко часа, докато спиш. Защо? Различен човек ли си сега, в сравнение с тогава, когато си бил заспал? Не, не си. Открий защо такива въпроси не ти хрумват, докато спиш.

Във Втора глава на Бхагавад Гита, Шри Кришна казва на Арджуна, че никой не е бил роден, а след това в Четвърта глава заявява: “И аз, и ти сме имали безчетни превъплъщения. Аз ги знам, но ти не ги знаеш”. Кое от тези две твърдения е вярно? Ученията варират според разбирането на слушателя.

Когато Арджуна казал, че няма да се бие срещу своите роднини и учители и да ги убие с цел да спечели царството, Шри Кришна отвърнал: “Никой от тях, нито и, нито аз, не е съществувал, нито съществува сега, нито ще съществува някога. Никой не се е раждал, никой не е умирал, нито това ще стане някога в бъдеще”. Той казал още по този въпрос, че сам бил дал наставления на Слънцето и чрез него на Икшаваку; а Арджуна се удивил как е възможно това, тъй като Кришна бил роден преди не много години, докато те били живели преди много векове. Тогава Шри Кришна разбрал какво мисли той и отвърнал: “Да, ти и аз сме имали много превъплъщения. Аз ги знам всички, но ти не ги знаеш”.

Подобни твърдения изглеждат противоречиви, но от гледна точка на питащия, те са истински. Христос също е казал, че е бил преди Авраам.

Точно както в сънищата се събуждаш след няколко нови преживявания, така и след смъртта се намираш в друго тяло.

Точно както реките губят своята индивидуалност, когато водите им се влеят в океана, но след това водите на океана се изпаряват и се връщат като дъжд отново чрез реките в океана, така и съществата губят своята индивидуалност, когато отидат да спят, но се връщат отново според своите предишни вродени склонности. По същия начин, след смъртта съществата не изчезват.

У.: Как е възможно това?

Б.: Знаеш как дървото пониква отново дори когато клоните му бъдат отрязани. Докато неговият жизнен източник не бъде унищожен, то ще пониква. По този начин и латентните склонности се отдръпват в сърцето в момента на смъртта, но не изчезват. Ето как се прераждат съществата.

В действителност няма нито дърво, нито семе, а само едно Същество.

У.: Колко е дълъг интервалът между смъртта и прераждането?

Б.: Той може да е дълъг или кратък, но реализираният човек не претърпява такава промяна. Той се разтваря в Безкрайното Същество, както е казано в Брихадараняка Упанишад. Някои казват, че онези, които след смъртта поемат по пътя на Светлината, не се прераждат; докато онези, които поемат по пътя на тъмнината се прераждат, след като пожънат своята карма (или съдбата, която сами са си изработили) в своите фини тела.

-----

У.: Будисткото виждане, според което не съществува една неизменна същност, в съгласие ли е с идеята за индивидуалната душа? В съгласие ли е то с индуистката доктрина за превъплъщаването на егото? Трайна същност ли е душата, която се въплъщава отново и отново, както е според индуистката доктрина или тя e само съвкупност от склонности на ума?

Б.: Истинският Аз е непрекъснат и неизменен. Превъплъщаващото се его принадлежи на по-нисше ниво, нивото на мисълта. То бива надрастнато чрез реализирането на Аза.

Превъплъщенията са, така да се каже, фалшиви издънки на Съществото и затова са отричани от будистите. Човешкото състояние се дължи на смесването на съзнателното и несъзнателното.

Една дама от Северна Индия попита Бхагаван дали е възможно да узнаем състоянието на един човек след смъртта.

Б.: Възможно е, но защо да се опитваме? Тези факти са толкова истински, колкото и личността, която се опитва да ги узнае.

Д.: Раждането на един човек и неговите живот и смърт са истински за нас.

Б.: Тъй като погрешно отъждествявате себе си с тялото, вие смятате и другия за тяло. Но нито вие сте тяло, нито той.

Д.: Но на моето ниво на разбиране, аз и моят син сме действителни.

Б.: Раждането на аз-мисълта, е раждането на личността и нейната смърт, е смъртта на личността. След като възникне аз-мисълта, възниква и погрешното отъждествяване с тялото. Отъждествяването с тялото ви кара да отъждествявате погрешно и другите с техните тела. Точно, както вашето тяло е било родено, пораснало е и после ще умре, така вие мислите, че другите също са се родили, пораснали са и после ще умрат. Но мислили ли сте някога за сина си, преди той да се роди? Мисълта за него е дошла с неговото раждане и продължава дори след смъртта му. Той е ваш син само докато мислите за него. Къде обаче е отишъл той? Върнал се е към източника, от който е възникнал. Докато вие продължавате да съществувате – дотогава ще съществува и той. Но ако вие спрете да се идентифицирате с тялото и реализирате Аза, това объркване ще изчезне. Ще откриете, че сте вечна и че другите също са вечни. Докато не бъде осъзната тази истина, винаги ще има скръб, дължаща се на фалшиви ценности, породени от погрешно познание и погрешно отъждествяване.

След смъртта на Крал Джордж V, двама отдадени обсъждаха това в залата и изглеждаха разстроени. Бхагаван каза: “Какво значение има за вас кой умира и кой е изгубен? Самите вие умрете и бъдете изгубени, ставайки едно с Аза на всичко”.

У.: Дори и да не мога да реализирам това докато съм жив, дано поне не го забравям в момента на смъртта. Нека зърна Реалността поне в момента на смъртта, за да ме отведе това към добро в бъдеще.

Б.: В Трета глава на Бхагавад Гита е казано, че последната мисъл на човек преди смъртта предопределя неговото следващо прераждане. Но е нужно да достигнем Реалността сега, в този живот, за да можем да я преживеем и в момента на смъртта. Замисли се дали този настоящ момент е нещо различно от последния момент на смъртта и се опитай да бъдеш в желаното състояние.

-----





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, netsky. След смъртта има ...
15.02.2019 21:17
Здравей, netsky. След смъртта има прераждане, нио само на единици им е позволено да знаят за предишния си живот. И по-добре, за да не тръгне отмъщение и връщане.
Поздрави!
цитирай
2. netsky - Да, barin. Наклонностите обаче си остават в ума :)
17.02.2019 10:54
Все пак акцентът трябва да бъде върху Онова, което се "превъплъщава".
То е неизменната основа, Аз-а на всичко.
Въплътеното състояние е илюзорно и нетрайно (преходно).
Поздрави!
цитирай
3. krumbelosvet - Има у Исус думите
01.12.2021 17:39
"Още много имам да ви кажа, но сега не можете го понесе".
Като съм се опитвал да проумея индуиски философски текстове си мисля, дали те не дават на човека сянката на онова, което не би могъл да понесе. За да не си блъска главата над НЕДОСТЪПНОТО за него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: netsky
Категория: Лични дневници
Прочетен: 316095
Постинги: 101
Коментари: 286
Гласове: 10640