Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2014 12:15 - Тай Чи - чудо дошло от Китай
Автор: pribryunetkata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3462 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2014 12:18


     Тай Чи е чудо дошло от Древен Китай. Много хора го възприемат като оздравителна гимнастика, но всъщност то е бойно изкуство.      Голямо предимство на Тай Чи е, че може да се практикува от всеки. Възрастта и физическата Ви форма нямат значение. Движенията са бавни и плавни, съчетани с ритмично дишане.
     С еднакъв успех може да го практикувате на открито и на закрито.
     Друго предимство на Тай Чи е, че тренировката няма да подобри само физическата Ви форма, а и психическата. С негова помощ балансирате жизнената си енергия Чи, така подобрявате действието на всички органи и системи в тялото си.
     Някои от ползите, които редовно практикуващите Тай Чи посочват са: подобряване гъвкавостта на тялото; стопяване на излишните мазнини (респективно отслабвине); подсилване на имунитета; значително се разреждат алергичните прояви от всякакъв вид; подобрява равновесието и координацията на движенията; повишава психическата устойчивост (ядосвате се и се разстройвате все по-трудно); болките в гърба изчезват; подобрява се стойката на тялото.
     И накрая един съвет: ако решите да започнете заниманията си с Тай Чи самостоятелно вкъщи, със самоучител (на пазара се намират и книжни и видео самоучители), уверете се, че е за начинаещи. На пръв поглед бавните движения изглеждат елементарни, но това не бива да Ви подвежда. Натоварването не е малко и ако не е съобразено с нивото Ви, бързо ще се претоварите и дори откажете. А с правилните форми ще усещате радост от движението и хармонизирането на духа и тялото.


Тагове:   спорт,   тай чи,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bezdynen - за тай чи
14.05.2014 09:55
Да добавя нещо, ако ми позволите ..

Да, вярно е че Тай Чи е преди всичко бойно изкуство и именно поради това, всеобщо разпространената и насаждана често умишлено представа за него като за бавна гимнастика без натоварване е твърде погрешна. Бавните и плавни дълги движения преподавани в школите по Тай Чи са само върха на айсберга. Те са необходими само до толкова че да бъде осъзната и усвоена същноста им. На последващите етапи това не е необходимо и дори е затормозяващо за усъвършенстването в усвояването на това прекрасно изкуство на движението. Това важи и за необходимата сила. Да, необходим е релакс за да се долови и усети естественоста на биомеханиката, но е необходимо и достатъчно мускулно усилие, особено на краката, а с напредване на уменията и като цяло на мускулатурата на тялото.

Когато се практикува правилно, заякването и ускоряването на движенията става от само себе си и сравнително неусетно, но въпреки това да се говори че за Тай Чи не е необходима бързина и сила е меко казано много подвеждащо. Разбирам, че много школи залагайки именно на това се рекламират и в почти всички случаи ограничават и дейноста си до бавните, дълги и много често прекалено разпуснати и разплути движения, които всъщност нямат абсолютно нищо общо с Тай Чи, такова, каквото трябва да бъде. Освен това залагат твърде много на мистичната за средния европеец енергия Чи, която далеч не е това, което се изкарва, а е нещо доста по-прозаично и естествено и по този начин вкарват в дълбоко заблуждение изключително много лековерни хора, деформирайки трайно представите им за света като цяло.

Не на последно място - дори в школа с много добър Учител е почти невъзможно да се докоснете до истинските тайни на това изкуство, камо ли да ги усвоите от книги и самоучители. Всичките тайни на истинското умение Тай Чи НЕ СЕ ПРЕПОДАВАТ НИКЪДЕ общодостъпно и никога не са и не ще се преподават. Те се пазят ревниво от шепа китайски фамилни майстори, ако изобщо все още има някой от тях, който да ги помни ..
цитирай
2. pribryunetkata - bezdynen, благодаря за добавката!
17.05.2014 19:55
Ако ти се е сторило, че по някакъв начин принизявам Тай Чи, се извинявам! Преди време попаднах на един видео самоучител. Пробвах и оказа чудесно въздействие върху здравето ми (физическо и емоционално). Та, когато писах това, идеята ми беше, че не е нужно човек да се хвърля в дълбокото. И една трошица от Тай Чи ми беше от полза. Препоръчвам на всички да пробват, пък някой може до там да се запали, че да тръгне да търси някой от шепата китайски фамилни майстори. Други като мен ще са щастливи от трошицата, която са си намерили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pribryunetkata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 43515
Постинги: 24
Коментари: 3
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031