Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2006 13:34 - Изолацията в света на информационните технологии
Автор: geo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3604 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Чета това, сещам се и за съвсем пресния случай на google.cn, който предоставя цензурирани резултати на китайците и продължавам да недоумявам.

Как е възможно в 21 век да има страни, в които достъпът до информация да е така брутално ограничен? Вярно е, че по повечето медийни канали тече една и съща информация и новините далеч не показват всичко. Вярно е, че има манипулации, сблъсък на интереси и пр., но пък без тях...?

Интернет направи възможността за придобиване на публичност достъпна за всеки с технически умения в областта. Блоговете дадоха такава възможност на всички, независимо от техническите им умения и знания в областта на интернет. А тези хора са лишени от всички тези права и предимства...

Единият от горецитираните режими, Куба, доколкото ми е известно филтрира достъпа до определени сайтове и информации на малкото хора, които имат интернет в тази страна.

Китайската цензура също действа на ниво доставчици на интернет, само че там ситуацията е още по-фрапираща, защото 1/5 от населението на света е подложено на тази цензура.

Резултатите на images.google.com и на images.google.cn при търсене на ключови думи, свързани с моменти на протести срещу комунистическия режим са коренно различни. Докато първите са снимки на танкове, вървящи срещу демонстранти, вторите са идилични картини от Китай.

Докога ще продължава това престъпление? И кой, ако не самите граждани на тези страни може да промени това положение?




Гласувай:
0



Следващ постинг

1. thmcrp - Абе я пробвай...
07.02.2006 14:23
Да потърсиш в американска търсачка нещо в подкрепа на идеите на националсоциализма примерно...

Каква е разликата? И в двата случая заглушаване на чуждо мнение и идеите, противоречащи на текущата линия на поведение на съответното правителство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2627236
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921