Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2010 18:12 - Приложение на медитацията в мениджмънта
Автор: geo Категория: Други   
Прочетен: 6026 Коментари: 1 Гласове:
3



Науката от няколко десетилетия се опитва да прогледне за медитацията. Не съм предполагал обаче, че ще чета за ползите от медитативното състояние именно в списание "Мениджър". Г-жа Ирина Гроздева обаче със статията си "Чуйте шепота" (брой 143) просто нямаше как да ме остави безразличен.

В статията става въпрос за изкуството на слушането и е под мотото "Силата на лидера не е в говоренето, а в слушането". Още от самото начало се почва с една Дзен притча за пълната чаша, която всъщност описва основния проблем на човека като такъв. После се дават примери и изказвания на видни мениджъри по темата и се стига до "Оценете слушането си по четирите нива по-долу".

Ето ги и нивата, които са интересната част (начало на цитат):

1. Слушане тип "въртене на плоча". При този тип слушане разговорът препотвърждава познати схващания и умозаключения. Тук си казвате - "Да, бе, това го знам.".

2. Фактологическо слушане - на отворения ум. То е основният метод на добрата наука - придържаме се към фактите и отбелязваме новите, които противоречат на вече известната ни информация. Оставяме фактите да ни говорят. Задаваме въпроси и внимателно слушаме.

3. Емпатично слушане - езикът на отвореното сърце. Тук вече влизаме в обувките на другия човек и виждаме, чуваме и усещаме света през неговите очи, уши и чуства. "Сега наистина разбирам как се чувстваш. И аз го усещам.". Кога за последен път водихте такъв разговор с колега? С клиент? А с близък? Как се почуствахте тогава?

4. Генеративно слушане (слушане от бъдещето). Всяка иновация - в технологиите, модата или творби в изкуството - се ражда от това място. IDEO, една от най-иновативните компании в света, го нарича "дълбокото гмуркане". Използва го при разработки по проекти с бюджети за милиони за клиенти като Vodafone, Cisco Systems, Kraft Foods, HP, Toyota и почти всяка напредничава компания, за която се сетите.

Трудно ще изразите дълбокото гмуркане с думи, но отвътре всичко е някак като на забавен кадър, чувствате се по-притихнали и присъстващи, повече себе си и някак свързани с нещо, което по-голямо от самите вас. Тук се раждат прозренията, при които ключът е да чуеш първо себе си. Както сподели един изпълнителен директор, когато слушаш свой служител емпатично и генеративно, спонтанно ти се ражда импулс да се задвижиш да направиш нещо, което никога не си правил досега.

Край на цитата. От числото 4 нататък всичко е описание на медитативно състояние, доколкото може да се опише. Рядко виждам подобни текстове и подобно признание на духовната природа на света в такива популярни издания, така че смятам това за изключително позитивен знак и реших да го споделя с всички, които все още наминават през моя блог :-)



Гласувай:
3



1. geo - В новия брой - цяла статия за медитацията
04.10.2010 17:43
Октомврийския брой на Мениджър отново ме изненада приятно по отношение на медитацията. Този път цяла статия, посветена на ползите на медитацията за мениджърите, както и изтъкване на факта, че медитацията вече присъства като дисциплина в някои университети като Масачузетския технологичен институт в Бостън и в Харвард.

Дадена е и някаква базова техника за медитация, която мисля, че за неподготвен човек е абсолютно безполезна и може би леко вредна, но е по-добре от нищо :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2620072
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921