Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2008 11:57 - Статистики, статистики...
Автор: geo Категория: Други   
Прочетен: 3182 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.02.2008 11:57


Гледах една страхотна презентация на Ханс Рослингс, експерт по статистически анализ, работещ към момента за Google. В презентацията се посочват някои съществени трендове в световното развитие при това по един адски интересен и увлекателен начин. Оттам научих и за чудесния инструмент, който г-н. Рослингс и неправителствената организация, на която е директор, предоставят за свободно ползване  - www.gapminder.org.

Това, което gapminder ви позволява да правите е да извеждате под различна форма статистически данни на ОН за всички страни, за които организацията има статистика. Повечето статистики са от 1960-1980-та година до 2000-2003. Част от статистиките са БВП на глава от населението, детска смъртност, военен бюджет, очаквана продължителност на живота, население, градско население и т.н.

Нямаше начин да не се разчовъркам, макар и за малко, в данните. Направи ми впечатление, че България от 1980 до 2000-2003 по повечето показатели почти не е мръднала. Стоим си на едно място, а целия свят около нас се движи бурно. Иначе казано - изоставаме значително. 

Има разбира се и няколко показателя, по които сме в крак или има интересно развитие.

По БВП на глава от населението например се движим почти с тренда. По брой потребители на интернет на 1000 души сме догонили останалите и вече сме в крак, както и по наличието на телефонни линии. По използване на контрацептиви сред пълнолетните жени обаче сме отвесно надолу, като единствената ни конкуренция е Австрия. Догонващи в стремоглавия спад по този показател са САЩ, Италия и Франция.

image

Gapminder позволява също така да се правят интересни паралели между два показателя и да се търсят взаимовръвзки между тях - например как се отразява нарастването на БВП на детската смъртност. Би било още по-интересно и полезно ако се вкарат повече показатели и най-новите данни (ако има такива).



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2627588
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921