Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2007 22:35 - Всички сме престъпници. Освен производителите на филми.
Автор: geo Категория: Други   
Прочетен: 10816 Коментари: 11 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Грубо, много грубо нарушение на основния принцип - презумпцията за невинност, съществува в текущия закон за авторското право и сродните му права на Р.Б. Става дума не за arenabg.com, за който случай имаше чудесни публикации в много блогове, а за нещо много по-общо - отчисляването на част от цената на всеки произведен носител на информация или записващо устройство.

С всяка закупена празна аудиокасета, CD, DVD или пък записвачка за същите, неволно се признаваме за престъпници! Всеки път, когато направим това ни глобяват и наказват като такива, съответно: 5% глоба върху реалната цена на носител и 2% отгоре за записващо устройство. 

Представяте ли си? Та тези 5% са равни на най-добрите годишни(!) лихви при банков депозит към момента. С тази разлика, че за да получиш 5% на годишна база от банката трябва да внесеш пари, а тези 5% се взимат без абсолютно никакво вложение. Ей така. Подарък.

Защо става така? Кой плаща и кой печели? Какъв е резултата?

Престъпници сме заради ЗАПСП и по-точно чл.26 от него*:

"Възнаграждението по ал. 1, изречение първо се дължи от лицата, които произвеждат или внасят празни звуконосители или видеоносители и апарати, предназначени за записване, а възнаграждението по ал. 1, изречение второ - от лицата, които произвеждат или внасят апарати, предназначени за възпроизвеждане по репрографски начин. Размерът на възнаграждението е 5 на сто от производствената цена на произведените в страната носители и 2 на сто от производствената цена на произведените в страната апарати, съответно от митническата облагаема стойност на внесените носители и апарати."

Какво имаме тук? Счита се, че върху ВСЯКО произведено CD може да се запише единствено информация, обект на авторското право! ЦЯЛАТА информация следва да е обект на авторското право! Хилядите терабайти данни, циркулиращи непрекъснато в най-различни форми се оказват собственост на хората, при които отиват тези проценти. Защо иначе ще отиват при тях, ако не са тяхна собственост, кой дава пари на вересия?

Държачите на авторски права ги знаете, парите не могат да отидат другаде. Те взимат тези пари, когато си записваме снимките,  направени в нашето свободно време, с нашия фотоапарат от нашия компютър, с нашата записвачка (за която вече сме платили 2% глоба). Снимаме филми, записваме аудио, архивираме данни и пр. и пр., все неща, които нямат нищо общо с авторските права на онези компании и за всичко това, без да вложат грам труд, те си прибират 5-те процента + 2-та процента. За всяка една бройка. За всеки един байт информация, която произвеждаме и решаваме да запишем те взимат тези проценти. От нас.

Отказвам да съм виновен доживотно, отказвам да им плащам!

 За съжаление, няма такъв вариант, тъй като парите се удържат дълго преди дисковете да стигнат до нас. Едни от малкото освободени от тази глоба и тази вменена вина са, да, познахте, звуко и видеозаписните компании:

"Суми, събрани на основание ал. 1, подлежат на връщане от организациите, които ги събират, в 6-месечен срок от възникване на основанието за това: 1. когато обложените празни звуконосители и видеоносители: "

.....

"са били закупени от производители на филми и други аудиовизуални произведения и са били запълнени от тях и използвани за техни собствени производствени или рекламни нужди;"

Теоретично, всеки може да произвежда "филми и други аудиовизуални произведения", но дали някой ще ни признае за автори по смисъла на закона и как се доказва, че си записал именно твоите произведения. Проверка диск по диск? Ами да нарамвам чантата тогава, сигурно ще ми се зарадват...

Сред другите изключения са билиотеки, телевизии и радиа, народното събрание и още няколко служби...

Всички останали са оставени без избор. И не само това. Освен престъпници по рождение, ставаме и убийци на културата и изкуството. Защо? Защото тези проценти отиват в "различни за двете отделни категории права организации, създадени по реда на чл. 40, от сдружения, представляващи различните категории носители на права по този закон. Тези организации разпределят възнагражденията между сдруженията, членуващи в тях."

Как става разпределението ли? Не знам. Но тъй като има форма, или поне добри условия за монопол - едва ли е най-справедливото. Още повече, няма начин да се разбере чии произведения са копирани най-много (ако са копирани), така че да се награди най-много съответния автор. Така и добрите и калпавите творци получават, вероятно, едно и също. С това също не съм много наясно, както се вижда. Знам обаче, че не са ми върнали и стотинка от десетките архивни дискове, записани с произведения лично производство. Не съм получил и стотинка от вашите нарушения на моето авторско право. Хахахаха

Измислих го, всъщност. Ще си основа една организацийка за авторски права. Е да, ще трябва първо да се разправя с конкуренцията, но начини за това - бол. След това почва да капе - дискче - стотинка, дискче - стотинка. Купувай народеее...


P.S. Лично бих връчил Нобелова награда на човека, прокарал този закон. По-върхово постижение от това е трудно да си представи човек... Ще направя дори повече от Нобеловата награда: имам няколко предложения, ако същия човек може да ги прекара, много ще помогнат на новия ми бизнес:

1. Данък байт - за всеки байт, преминал по компютърна мрежа на територията на страната, защото, нали знаете, вие сте лошите и само ме ощетявате.
2. Данък звукова вълна, защото по този начин също могат да се предават произведения, върху които имам авторските права. Хахахаха, а си се засмял, а е чукнал апарата 1 ст.
3. Абе какво си играем с тези глупости, я да дайде ГДБОП и да ни избави от всички "пирати"! Мухахахахахааа
 
P.P.S.Не съм юрист, но ще се радвам да се включи юрист в разговора, за да чуем и неговото мнение. 

P.P.P.S. Някои предишни наблюдения по сходни теми за монополи и глупости покрай авторските права публикувах в inet, но поради по-широкия спекът на този въпрос, този постинг попадна тук.

*линк към закона - тук.


Тагове:   Освен,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. thomas - Може би ще кажат,
22.03.2007 00:00
че точно защото не всичко записвано има авторски права, точно затова плащаме само 5% +2%. Като се замисля, едно CD е 25 стотинки, един музикален диск - по-скоро 25 лева. Следователно облагането на записа не е даже близо до 5-те процента, той е направо 10 хилядии процента, т.е. цели 2000 пъти повече. Следователно ТЕ приемат, че само на един от хиляди дискове се записва нещо с авторски права. :-)
цитирай
2. geo - Ако кажат
22.03.2007 00:31
така следва да се пита откъде са тези данни?

Всъщност няма да ги питам. Защото ако ми отговорят, следващото нещо е да почне да се мери каква част от трафика в интернет е "легален" и каква - "нелегален", и съответно да се облага със съответните проценти на принципа - всички ще плащате, независимо дали сте престъпници или не. Пълна глупост.

Плащаш тези проценти, независимо дали ще запишеш нещо на диска или не, независимо дали е легално или не. Можеш да имаш 100 диска празни, ти вече си платил процента, дори никога да не ги ползваш.

Вменяването на вина е повсеместно и без да бъде доказано, т.е. нарушава принципа за невинност до доказване на противното.
цитирай
3. monnio - във франция има добавена стойност ...
22.03.2007 02:31
във франция има добавена стойност за всяко копие на копир машина (ксерокси им викат тук), като парите отиват за авторски пава на книгите, сещаш ли се колко книги сме копирали в народна библиотека?). в германия пътния данък е включен в цената на горивото. и двата случая са напъно резонни, спаведливо е.
според нашия закон тук гори и сухото и мокрото, но да си признаем, ма като махнем едни 20% от празните оптични носители, използвани за пренос на данни другото е за пиратлък, имам кашони у нас и се сещаш че не съм плащал авторки права никому...
цитирай
4. thomas - Абе не е страшно това с таксите...
22.03.2007 07:28
Страшното е, че наистина си нямаме представа на кого именно се дават събраните по този начин пари.

Тук му е мястото да разкажа за една подобна практика в Германия, а съм сигурен, че същата може да бъде намерена в цяла Европа. На наш щанд на изложение там се оказа, че ако искаме да слушаме музика на щанда си, трябва да плащаме такса за авторски права за това удоволствие, тъй като се предполага, че след като на щанда ни има посетители, то слушането на музика на него е public performance.

Отново не видях никакво обяснение на кого ще се дадат парите от тази такса, ако ще пускаме на посетителите си примерно само българска музика ;-)

Така че и с тези такси върху дисковете не сме открили топлата вода. Просто сме изкопирали европейския модел.
цитирай
5. geo - thomas, monnio
22.03.2007 07:34
знам, че не сме открили топлата вода, но какво пречи тук да е различно? А това за горивата не го знаех, както и за копирните машини във Франция. В пътния данък обаче си има логика, все пак, като вземеш горивото обикновено още в следващите 5 мин. започваш да го гориш именно по пътищата, за които плащаш пътен данък. В същото време те таксуват пропорционално - караш повече, гориш повече, плащаш повече. Аз бих гласувал с две ръце за такава система тук, в БГ.
цитирай
6. анонимен - Срещу силни аргументи и Наполеон ще вдигне бяло знаме
22.03.2007 07:34
Браво Гео! Натривай им носа, докато можеш! Докато една кауза се защитава с факти и аргументи, няма начин не бъде оправдана!

Alex3
цитирай
7. mobo - @geo
22.03.2007 08:25
и тук върху горивата има данъчно бреме, ама му викат "акциз". плащаш си за лукса да притежаваш кола и да се придвижваш с нея. отделно си плащаш пътния данък в общината и винетна такса за републиканската пътна мрежа. едвам се оттървахме (май е само временно) от заплащането и на тол-такса за използването на магистралите, което щеше да е трети вид пътен данък. никъде в ЕС не се плаща едновременно винетна и тол-такса.
тука всичко си плащаме, щем не щем. даже по няколко пъти.
цитирай
8. thomas - Да, за Германия е точно така...
22.03.2007 09:24
Едни от най-скъпите горива в Европа (ако не и най-скъпите), обаче и най-невероятната пътна мрежа, напълно безплатна и за местни, и за гости на страната. При това имаш чувството, че се състои само от магистрали, с изключение на малките села. Където пък е по-добра от всеки наш току-що ремонтиран първокласен път ;-) Най-добрата илюстрация на принципа "плащаш и получаваш" ;-) Плащаш скъпите горива - получаваш идеални условия за пътуване. Но това е друга тема ;-)
цитирай
9. estrella - Гледам
22.03.2007 11:05
и не вярвам на ушите си. Единствените хора, които НЕ разбират от дискове, права, Интернет, мрежи, пренос на данни и прочее, работят в ГДБОП и НС!
цитирай
10. monnio - estrella
22.03.2007 12:28
всъщност много добре разбират, но това е друга тема. а това със спрените торенти пак се изкривява тук. всички знаят че много малки мрежички затвориха пещерата на аладин и инсталират на клиентиет си торети или дс++. моя пък има мрежа през впн и благините са си там...
цитирай
11. geo - @mobo
22.03.2007 13:20
знам за акциза, имам кола и си плащам и пътния данък и винетката, че отскоро май и магистрална такса, обаче какво получавам в замяна? А, и около 1% от инфлацията тази година се дължи на повишаване на акциза, очаквам да видя няколко процента по-добри пътища, може би...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619836
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921